Lietuvos rinktinė iš Italijoje šeštadienį pasibaigusio Europos kurčiųjų moterų krepšinio čempionato grįžta su bronzos medaliais.

Linos Dambrauskaitės ir Birutės Zakienės auklėtinės mažajame finale įveikė turkes 46:34.

Sėkmė nerezultatyviose rungtynėse mūsų krepšininkėms garantavo vietą tarp trijų geriausių Senojo žemyno ekipų bei kelialapį į kurčiųjų vasaros žaidynes.

Abi ekipos gerai žinojo viena kitą – žaidė vienoje grupėje. Toji akistata baigėsi lietuvaičių pergale 62:51.

Antrą sykį įveikti tas pačias varžoves yra gerokai sunkiau. Mūsų penketukui kelio atgal nebuvo, nes planuoti aukso medaliai išsprūdo, todėl niekuo gyvu nebuvo galima išleisti bent bronzos žetonų.

Lietuvos ekipa geriau pradėjo mačą – 3:0, 5:1, tačiau sukrutusios varžovės pelnė septynis taškus paeiliui – 8:5.

Iki didžiosios pertraukos nė vienai iš rinktinių nepavyko įgyti didesnės nei 3 taškų persvaros.

Lemiamas buvo trečiasis ketvirtis. Po 20 minučių lietuvės pirmavusios 24:21, vėliau pasiekė 13 taškų pranašumą – 35:22.

Ketvirtajame kėlinyje Lietuvos rinktinė nutolo net 42:27. Tačiau ties šiais taškais užstrigo mūsų rinktinės puolimas. Žaidėjos net aštuonias minutes negalėjo pataikyti. Laimė ir turkių taikikliai buvo nusireguliavę. Daugiausia, ką atliko varžovės, sušvelnino skirtumą iki 8 taškų – 34:42.

Paskutiniosios sekundės tiksėjo nedundant parketui – lietuvės turėjo solidžią persvarą, kurią panaikinti turkėms buvo per sunku.

„Buvo nuogastavimų po vakarykščio pralaimėjimo rusėms, kad komanda gali psichologiškai palūžti. Atlikome korekcijas pagrindiniame penketuke – nuo pirmųjų minučių neišleidome į aikštelę pagrindinės įžaidėjos Jurgitos Šegždaitės. Nors ji kiek nervinosi, tačiau pradėjusi žaisti, turėjo jėgų rungtyniauti iki susitikimo pabaigos ir įvesti tvarką aikštelėje. Rungtynės buvo banguotos, kovingos, mūsų merginos puikiai gynėsi. Kai komanda kaip vienas kumštis, tada ir pergalė ateina“, – rungtynes reziumavo vyr. trenerė L. Dambrauskaitė.

Rezultatyviausiai tarp mūsiškių žaidė net 20 taškų pelniusi Justina Burbaitė–Mačiulienė, 10 – Gražina Jočytė.

„Džiaugiuosi dėl moterų sėkmingo finišo. Tai tarsi atlygis už visus sunkumus, patirtus čempionate. Kasdien Lietuvos stovykla iš organizatorių sulaukdavo įvairių siurprizų. Vyrų komanda dėl koronaviruso atvejų, kurių testai vieną dieną būdavo teigiami, o jau kitą – neigiami, buvo eliminuota iš čempionato. Viešbutyje tvyrojo didelė įtampa. Bijojome, kad COVID-19 šmėkla neįsisuktų į moterų rinktinę. Laimė, pavyko to išvengti. Dabar reikia kaip nors grįžti namo. Gal organizatoriai įvykdys viską, ką turi atlikti, ir mes pasieksime Lietuvą“, – moterų bronzos medaliais džiaugėsi kartu su visais Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto (LKSK) nariais daug nervų atidavęs prezidentas Edvinas Kriūnas.

Anot vadovo, sulyg čempionato pabaiga galvos skausmai nesibaigs. LKSK narių lauks didžiausias rūpestis parvežti į Lietuvą krepšininkus, kurie šiomis dienomis karantinuojasi Montesilvano viešbutyje.

Į viršų