Europos kurčiųjų orientavimosi sporto čempionatas Vilniuje prasidėjo Ukrainos ir Rusijos sportininkų pergalėmis.

Pirmąją dieną sostinės centre, Lukiškėse, vykusioje individualioje sprinto rungtyje vyrų laukė 3,7 km distancija su 21 kontroliniu punktu (KP), moterų – 3,1 km ir 18 KP.

Dalyviai, to nežinodami (nes startavo skirtingu laiku), kovojo itin atkakliai. Abiejų lyčių grupėse nugalėtojus nuo artimiausių persekiotojų skyrė vos 1 sek.

Lietuvių stovykloje nuotaikos buvo dvejopos, mat kiekvienoje grupėje mūsų sportininkai – Rokas Koveckis ir Gedvilė Diržiūtė buvo ketvirti. Ypač apmaudu buvo G. Diržiūtei, nes ją nuo bronzos medalininkės ukrainietės Hannos Androsovič skyrė vos 4 sek.

Vyrų čempionu tapęs Ukrainos atstovas Nazaras Levickis finišą, buvusį prie Lietuvos Seimo, pasiekė per 14 min. 2 sek. Sidabro medalį iškovojęs Rusijos sportininkas Ravilis Inijatulinas – 14 min. 3 sek. Trečią vietą užėmė ukrainietis Volodimyras Fedosejenka – 14:14. R. Koveckis nuo pastarojo atsiliko 21 sek.

Iš viso prie starto linijos stojo 28 vyrai iš 13 šalių.

Mūsų šalies garbę dar gynė Mikalojus Makutėnas ir Donatas Tumaitis. Jaunasis M. Makutėnas užėmė 9-ąją vietą – 16:12, o D. Tumaitis buvo tarp penkių nelaimėlių, diskvalifikuotų iš rungties dėl to, kad praleido kontrolinį punktą. Dėl tokios klaidos buvo pikta ne vienam D. Tumaičiui. Kad suklydo, tik finišavęs sužinojo pasaulio kurčiųjų vasaros žaidynių čempionas Nikita Smirnovas.

Tokia pat pirmųjų penkių sportininkių rikiuotė buvo užfiksuota ir moterų varžybose, kuriose rungtyniavo 22 orientacininkės iš 10 valstybių.

Aukso medalį iškovojo ukrainietė Hanna Fedosejeva – 14:03. Sidabras atiteko rusei Antoninai Naidionovai – 14:04, bronza – H. Androsovič – 14:33. G.Diržiūtė sugaišo 14 min. 37 sek. Adrija Atgalainė užėmė 10-ąją poziciją – 15:44, Viltė Kanapinskaitė – 13-ąją – 18:11.

Lietuvos rinktinės treneris Laimis Drazdauskas dėl išsprūdusių medalių liejo apmaudą: „G.Diržiūtė, būdama netoli finišo, dar buvo trečia. Jei vieną pastatą būtų apibėgusi iš kitos pusės, ji nebūtų praradusi tų sekundžių“.

Vėliau atlėgęs specialistas teigė: „Ketvirtosios vietos Europoje nesimėto. Mūsų sportininkai pasirodė gerai.“

Sekmadienį kurtieji orientacininkai rungtyniaus mišrių komandų sprinto estafetėje. Kova vyks tarp Geležinio vilko ir Baltojo tiltų.

Čempionatas baigsis rugsėjo 8 d. ilgosios distancijos rungtimi.

Į viršų