Lietuvos paralimpietis Edgaras Matakas trečią kartą tapo Portugalijoje vykstančio Europos žmonių su negalia Europos čempionu. Regėjimo negalią turinčiam 22-ejų kauniečiui nebuvo lygių S11 klasės 100 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje. Ramūno Leono treniruojamas sportininkas namo į Lietuvą grįš iš viso net su trimis aukso medaliais.

E. Matakas savo varžovus Funšalio baseine turėjo gerokai įbauginti jau atrankoje kai uraganiniu greičiu įveikė distanciją ir užfiksavo asmeninį bei Lietuvos žmonių su negalia rekordą – 59.73 sek. Artimiausią varžovą iš Ispanijos Elvirą Canterą lietuvis aplenkė daugiau nei dviem sekundėmis ir laimėjo atranką.

Finale E. Matakas pademonstravo dar didesnį tempą ir antrą kartą per dieną pagerino asmeninį savo rekordą – 58.83 sek. Nė vienas varžovas neprilygo lietuviui, kuris iškovojo aukso apdovanojimą.

Sidabras atiteko ukrainiečiui Mychailo Serbinui (1:00.19 sek.), o bronza pasipuošė lenkas Vojciechas Makovskis (1:00.77 sek.).

Ramūno Leono auklėtiniui tai jau trečias auksas šiame Europos čempionate. Pirmąją varžybų dieną lietuvis buvo greičiausias 50 metrų laisvu stiliumi rungtyje ir rimtai kėsinosi į Senojo žemyno rekordą. Antradienį E. Matakas visus varžovus paliko už nugaros plaukdamas 100 metrų krūtine.

„Važiuodamas čia tikrai nesitikėjau trijų aukso medalių. Tikslas buvo pasigerinti asmeninius rezultatus ir priartėti prie paralimpinių žaidynių. Jau tie pirmi du aukso medaliai buvo kažkas neįtikėtino. Bet kai šį rytą per atranką pirmą kartą praplaukiau greičiau nei per minutę, tada užsinorėjau daugiau, nenorėjau praleisti tokios progos laimėti Lietuvai dar vieną aukso medalį“, – įspūdžiais dalijosi E. Matakas.

E. Matako trofėjų kolekcijoje yra ir pasaulio čempionato auksas, 2017 m. iškovotas Meksikoje plaukiant 50 metrų laisvu stiliumi bei bronza 100 metrų laisvu stiliumi distancijoje.

Ketvirtadienį Funšalio baseine startavo dar viena Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikė Gabrielė Čepavičiūtė. Judėjimo negalią turinti Rasos Mažutaitienės auklėtinė S6 klasės 50 metrų laisvu stiliumi rungtyje užėmė šeštą vietą – 44.17 sek. Tai – asmeninis plaukikės ir Lietuvos žmonių su negalia rekordas.

Lietuvos plaukikų pasirodymą Portugalijoje penktadienį baigs 2017 m. pasaulio čempionato prizininkas Mindaugas Dvylaitis. Regėjimo negalią turintis kaunietis startuos S11 klasės 100 metrų nugara rungtyje.

Į viršų