Svarbiausiam karjeros startui – Tokijo paralimpinėms žaidynėms – besirengianti Aušra Garunkšnytė jau antrą savaitę stovyklauja Portugalijoje, informuoja Parateam.lt. Atlanto vandenyno pakrantėje įsikūrusiame Monte Gordo miestelyje maratonininkė kasdien lieja prakaitą pagal trenerio Lino Balsio sudarytą treniruočių planą. Portugalijoje A. Garunkšnytė sulaukia patarimų ir palaikymo iš tautiečių maratonininkių Dianos Lobačevskės, Vaidos Žūsinaitės-Nekriošienės ir Monikos Vilčinskaitės-Bytautienės.

Lietuvą vis dar kaustant šalčiams, termometrų stulpeliai Monte Gorde dienomis pakyla iki 18 laipsnių.

„Pagaliau tapome bėgikais, o ne slidininkais“, – nusijuokia Linas Balsys ir priduria, kad į treniruočių stovyklą Portugalijoje kartu su savo auklėtine A. Garunkšnyte išsiruošė pačiu laiku.

A. Garunkšnytė ir L. Balsys Portugalijoje iš viso praleis tris savaites. Rinkdamiesi vietą stovyklai, paralimpinio sporto atstovai konsultavosi ir su patyrusiomis Lietuvos olimpietėmis.

„Jausmas labai fainas, nes turime tokias pačias sąlygas sportuoti kaip ir elitiniai Lietuvos sportininkai. Aišku, nekalbame apie bendras treniruotes, nes ir gyvename skirtingose vietose. Vis tik pagalbos mes iš kolegių visada sulaukiame, jeigu tik jos mums prireikia.

Pačią pirmą dieną Dianos treneris mums skyrė laiko, aprodė bėgimo trasas, kur saugu bėgti ir panašiai. Sutapo mūsų skrydžiai su Monika Vilčinskaite-Bytautiene. Taip išėjo, kad ji gyvena arčiausiai mūsų, tai ir pabendraujame daugiau. Kitos mūsų sportininkės gyvena kiek toliau, tai gal daugiau tik prasilenkiame“, – įspūdžiais iš Portugalijos dalijasi treneris L. Balsys.

A. Garunkšnytė neslepia, kad treniruotės šalia geriausių šalies bėgikių suteikia dar daugiau motyvacijos.
„Tokia šauni kompanija verčia dar labiau pasitempti. Kai pasidaro sunku, užtenka prisiminti, kad aš ne viena treniruotėse kankinuosi. Tai duoda daugiau užsispyrimo, ryžto“, – sako A. Garunkšnytė.

Pasak A. Garunkšnytės trenerio – šios stovyklos tikslas – pakloti pamatus sezonui, kurio pats didžiausias tikslas – sėkmingas startas Tokijo paralimpinėse žaidynėse.

„Kiek matome dabar, iki Tokijo mums maratono prabėgti greičiausiai nepavyks, nes dėl pandemijos daug varžybų nevyksta. Net jeigu varžybos atsiras, jos gali būti per vėlai, nes reikia laiko atsisatyti prieš Tokiją. Tam, kad Aušra jaustųsi psichologiškai tvirčiau, planuojame šios stovyklos pabaigoje per treniruotę bėgti apie 40 kilometrų. Tiesiog, kad pati Aušra pajustų, jog gali bėgti.

O šiaip mūsų dar laukia tarpinės varžybos Lietuvoje gegužę ar birželį. Tai bus pusė maratono arba dešimt kilometrų startai tempiniai tokie“, – planais dalijasi L. Balsys.

Liepos mėnesį, prieš Tokijo paralimpines žaidynes, A. Garunkšnytė ir L. Balsys planuoja kitą treniruočių stovyklą kalnuose, greičiausiai Italijoje.

„Džiaugiamės, kad Aušra ir Linas turi treniruočių sąlygas, artimas ar net vienodas toms, kuriomis sportuoja mūsų šalies olimpiečiai. Už tai esame dėkingi Lietuvos paralimpinio komiteto partneriams.

Šis sezonas itin svarbus, nes laukia Tokijo žaidynėms. Stengiamės paraatletams sudaryti maksimaliai geras sąlygas pasirengti joms“, – sako Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.  

Tokijo vasaros paralimpinės žaidynės vyks rugpjūčio 24 – rugsėjo 5 d.

Į viršų