Jonaičiuose, šalia Šilutės, surengtas paskutinis, šeštasis Lietuvos Cross Country čempionato etapas. Iš viso 12-oje skirtingų klasių startavo 110 motociklininkų ir 18 keturratininkų.

Beveik 8 km ilgio trasą paruošęs Antanas Lučinskas perspėjo dalyvius būti atsargius, nes ir kapotų malkų, ir suguldytų padangų kliūčių ruožai labai slidūs. Motociklininkų taip pat laukė ir specialus didžiulių rąstų bei akmenų ruožas, šuoliai nuo priekabos, pelkė, pakilimas tankų grioviu ir šuolis per dvigubą sustatytų padangų trampliną. Todėl daugelis varžybų dalyvių vienbalsiai kartojo: „Tokios sudėtingos ir kupinos išbandymų trasos Lietuvoje dar nebuvo“.

Varžybų vyr. teisėjo Žilvino Kazakevičiaus teigimu, tokios kliūtys tapo dideliu atradimu pradedantiesiems. Tačiau medikams darbo nebuvo, o tai reiškia, kad rizika buvo pamatuota, trasa saugi.

Tiesa, pavargę ar mažesnio meistriškumo atletai  šias kliūtis galėjo apvažiuoti kupinu vingių vadinamuoju baudos ruožu, liaudiškai vadinamu „chiken line“ (viščiukų taku). Juo važiuoti saugiau, tačiau išartuose papildomuose vingiuose prarandamos brangios sekundės.

Varžybos pareikalavo daugybės jėgų, todėl joms įpusėjus slidžioje trasoje ėmė griūti net ir lyderiai, o per slidžias padangas vengė važiuoti net ir labiausiai patyrę, verčiau rinkdamiesi baudos ratus „Chicken line“.

Intriguojanti kova
Nors motociklininkai ir keturratininkai varžėsi skirtingose klasėse, bene didžiausia intriga virė dėl etapo nugalėtojo bendroje įskaitoje titulo. Šį kartą „Zigmas Dakar team“ atstovas Arūnas Gelažninkas dėl prieš savaitę gautos rankos traumos nusprendė važiuoti tik treniruočių režimu. Jis turėjo 15-os taškų atsargą, todėl A. Gelažninkui pakako tiesiog įveikti pusę trasos, t.y. važiuoti valandą. Tačiau net ir „vairuodamas viena ranka“, A. Gelažninkas lenktyniavo 90 min., o to visiškai pakako iškovoti čempiono titului Enduro klasėje.

LMSF nuotr. Arūnas Gelažninkas dėl traumos vengė kliūčių ruožų ir rinkosi „Chicken line“, taip saugodamas sveikatą.

Taigi kova dėl pergalės bendroje etapo įskaitoje užvirė tarp šių metų motokroso čempiono Domanto Jazdausko bei patyrusio Nerimanto Juciaus ir jaunojo talento Džiugo Kazakevičiaus. Nors Domantas Jazdauskas nuo Nerimanto Juciaus prieš pat finišą buvo atitrūkęs daugiau nei puse minutės, lyderis neišvengė techninių problemų – slidžių padangų sektoriuje nukrito motociklo grandinė. Domantas spėjo susitaisyti motociklą ir finišavo pirmas. Tačiau teisėjai Domantą Jazdauską diskvalifikavo už tai, kad taisydamas motociklą pasinaudojo pagalba iš šalies. Tad etapo nugalėtoju bendroje įskaitoje tapo Nerimantas Jucius.

„Tos padangos, kuriose prieš finišą nukrito grandinė, man buvo sunkiausia dalis. Važiuodamas visą 7,7 km ratą tik apie jas ir galvojau – kaip reikės įveikti“, – lemtingą varžybų akimirką komentavo D. Jazdauskas.

Jam antrino jaunasis Džiugas Kazakevičius, bendroje įskaitoje finišavęs paskui N. Jucių:

„Iš pradžių negalvojau, kad bus taip sunku. Bet po antrojo rato susiformavo visiška mėsmalė. Todėl kai kur tekdavo rinktis Chicken-line, kad apskritai būtų įmanoma pravažiuoti. O sunkiausia dalis buvo pelkė, kurioje labai daug vandens, todėl motociklas visiškai netraukė.“

„Stengiausi laikytis savo taktikos, važiuoti truputį atsargiau, nedaryti didelių klaidų. Porą kartų griuvau, porą kartų ir grandinė buvo nukritusi. Finišavau antras, bet po Domanto diskvalifikacijos paaiškėjo, kad esu pirmas. Tokiu rezultatu esu patenkintas“, – komentavo greičiausias etapo motociklininkas N. Jucius.

Keturračių varžybose greičiausių trejetas bendroje įskaitoje atrodė taip: Aivis Graudinš, Nerijus Grabliauskas, Andrius Skučas.

TOP3 klasėse
85cc klasė: Marius Adomaitis, Jokūbas Skeberdis, Domas Butkus.

E1: Džiugas Kazakevičius, Erlandas Mackonis, Albertas Kvarinskas.

E14+: Liutauras Maciulevičius, Gytis Martinaitis, Gustas Martinkėnas.

E40+: Danielius Žostautas, Artur Butkus, Egidijus Adomaitis.

Enduro: Rytis Garbačiauskas, Tadas Barkus, Vytautas Vasiliauskas.

Mėgėjų: Evaldas Navickas, Antanas Lučinskas, Vladas Gončarovas.

Open: Nerimantas Jucius, Raimondas Machrov, Mindaugas Daugėla.

Pažengusiųjų: Donatas Petrikas, Alius Valaškevičius, Karolis Lieponius.

Pradedančiųjų: Karolis Varnauskas, Gytis Vaitulionis, Eimantas Survila.

Veteranų: Kęstutis Gurčinas. Ernestas Paukštis, Vytautas Ažusienis.  

Quad ATV: Nerijus Grabliauskas, Andrius Skučas, Evaldas Kareiva.

Quad Open: Aivis Graudinš, Linas Maksvytis, Giedrius Rajunčius.

Parengta pagal LMSF

Į viršų