Karantino metu prie naujų sąlygų prisitaikiusi Lietuvos kiokušin karatė federacija (LKKF) savo patirtį perkėlė į tarptautinę areną – surengė pirmąsias nuotolines Europos klubų taurės katos rungties varžybas, kuriose dalyvavo net 59 klubai iš 17 šalių.

Tokio žingsnio lietuviai ėmėsi po to, kai karantino metu sėkmingai buvo surengti du nuotoliniai turnyrai Lietuvoje. LKKF įdirbis patiko ir Europos karatė organizacijai, kuri naujosioms varžyboms suteikė oficialų statusą.

Toks pripažinimas leido suburti įspūdingą dalyvių skaičių, norą išbandyti jėgas nuotolinėse varžybose išreiškė 57 klubai iš Andoros, Belgijos, Gruzijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Latvijos, Lietuvos, Moldovos, Olandijos, Lenkijos, Rumunijos, Rusijos, Slovakijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos ir Ukrainos.

Į varžybas jie delegavo per 300 sportininkų, kurie varžėsi 9 amžiaus grupėse – nuo 10-mečių iki senjorų.

Tarp dalyvių buvo ir vienos iš tituluočiausių visų laikų Lietuvos karatė kovotojų pasaulio čempionės Inga Mikštaitė ir Diana Mačiūtė. Tarp dalyvių buvo 8 pasaulio ir Europos čempionatų prizininkai.

Geriausiai varžybose pasirodė ukrainiečiai – Lvivo „Kanku“ auklėtiniai. Jie iškovojo net 18 prizinių vietų: 8 pirmąsias, 1 antrąją ir 9 trečiąsias.

Antrąja vieta džiaugėsi Luko Kubiliaus vadovaujamas Žemaitijos regione veikiantis klubas „Shodan“ (4 aukso medaliai, 1 sidabro, 2 bronzos), o trečiąja – D. Mačiūtės vadovaujama Klaipėdos „Okinava“ (po 2 visų spalvų medalius).

Asmeninėje įskaitoje tarp suaugusiųjų nugalėtojais tapo Raminta Makackaitė (Marijampolės „Tornadas“) ir Jaroslavas Kovalčiukas (Lvivo „Kanku“), o tarp senjorų – D. Mačiūtė ir Ivanas Šymkinas (Chmelnickio „Tsunami Dojo“, Ukraina).

„Sulaukėme daug teigiamų atsiliepimų, ypač daug įspūdžių turėjo tie, kas save tokiose varžybose išbandė pirmą kartą, – įspūdžiais po varžybų džiaugėsi LKKF garbės prezidentas Romas Vitkauskas. – Dabar galime galvoti apie naują žingsnį – pasaulio taurės varžybas ir 1000 dalyvių.“

Teigiamai apie varžybas atsiliepė ir jų dalyviai.

Vyrų varžybų nugalėtojas, šių metų Europos čempionas J. Kovalčiukas sakė, kad buvo smagu tarp treniruočių išbandyti save ir varžybose.

„Dabar mažai visko vyksta, vien treniruotis nėra labai įdomu, tad buvo tikrai smagu, – kalbėjo ukrainietis. – Mūsų šalyje taip pat vyko vienerios nuotolinės varžybos, ten taip pat tapau nugalėtoju, bet čia buvo aukštesnis lygis, daugiau dalyvių. Man patiko.“

Moterų varžybose trečiąją vietą užėmusiai švedei Ki Pasanen šios varžybos buvo nauja patirtis.

„Nepaisant to, kad tai buvo pirmosios tokios varžybos, viskas pavyko labai gerai, visos instrukcijos buvo aiškios ir lengvai suprantamos, – sakė sportininkė. – Viskas pavyko geriau nei aš tikėjausi, todėl esu tikrai viskuo patenkinta. Nedvejodama vėl dalyvaučiau tokiose varžybose.“

Kolegei pritarė vyrų varžybose antrąją vietą užėmęs ispanas Pedro Estevanas.

„Pirmiausia noriu padėkoti varžybų organizatoriams, – kalbėjo sportininkas. – Ispanijoje mes taip pat rengėme panašias varžybas, tačiau jos buvo kitokios. Šį kartą viskas vyko tiesiogiai, o tai labai apsunkina darbą organizatoriams. Iš pradžių maniau, kad kas nors vis tiek pasisuks ne taip, bus kokių nors nesklandumų, tačiau viskas buvo puiku. Man tai buvo puiki patirtis ir labai geros varžybos. Galiu tik pasveikinti Lietuvą, kuri atliko tikrai gerą darbą.“

Tarp 16-mečių nugalėtoju tapęs šveicaras Jackas Zihlmannas iš pradžių taip pat tikėjosi, kad organizatoriams gali iškilti sunkumų.

„Pirmiausia noriu padėkoti šių varžybų organizatoriams. Tikrai galvojau, kad gali iškilti sunkumų dėl ryšio ir daugybės dalyvių, bet viskas vyko priešingai. Buvo galima stebėti visas varžybas nuo pradžių, viskas vyko sklandžiai, nors daugumai iš mūsų tai buvo pirmoji tokia patirtis, – kalbėjo jaunasis sportininkas. – Turnyro laukiau su nekantrumu, nes tai buvo kažkas naujo, ir buvau labai nustebęs dėl tokio didelio dalyvių skaičiaus. Nedvejodamas tokios varžybose dalyvaučiau dar kartą.“

Lietuvos kiokušin karatė federacijos informacija

Į viršų