Vilniuje surengtame pirmajame Europos beisbolo-5 čempionate Lietuvos rinktinė iškovojo sidabro medalius. Ne vieną staigmeną pateikę lietuviai taip pat pelnė kelialapį į šių metų pabaigoje Meksikoje vyksiantį pasaulio beisbolo-5 čempionatą.

Sekmadienį Vilniaus „Litexpo“ rūmuose vykusių pirmenybių finale lietuviai 0-2 pralaimėjo čempionato favoritei Prancūzijos ekipai.

Padėtis Lietuvos ekipai susikomplikavo dar prieš finalą, nes apsišilimo metu traumą patyrė vienas iš pagrindinės sudėties žaidėjų. Nepaisant to, pirmajame susitikime pirmus tris kėlinukus vyko lygi kova, tačiau ketvirtajame lietuviams nepavyko atsilaikyti nuo tikslių ir stiprių varžovų atakų ir prancūzai pelnė net 11 taškų iš eilės ir šventė pergalę 20:10.

Antrasis susitikimas baigėsi Prancūzijos rinktinės pergale 12:1.

Pirmaisiais Europos vicečempionais tapo Ugnė Kučinskaitė (Utena), Nomeda Neverauskaitė (Vilnius), Aistė Vaišnoraitė (Kaunas), Vilius Paikovas (Radviliškis), Lukas Pupininkas (Vilnius), Tomas Ramelis (Utena), Lukas Sirgėdas (Utena) ir Tomas Jankoitis (Vilnius). Vyriausias treneris – Eimantas Žičkus (Utena).

„Tai yra pirmas čempionatas ir buvo sunku vertinti, kas bus favoritai. Čempionatas parodė, kad mūsų suburta komanda buvo tikrai pajėgi ir užėmėme tikrai labai aukštą vietą. Labai didžiuojuosi savo komanda. Dėkojame žiūrovams, kurie atvyko mus palaikyti. Manau, kad šis žaidimas įgaus pagreitį Europoje ir vis labiau populiarės“, – kalbėjo E. Žičkus.
Treneris prisipažino, kad finale kautis jau buvo sudėtinga.

„Pirmąją dieną buvo tikslas žūtbūt išeiti iš grupės ir analizuoti varžovus. Pavyko laimėti tai, ką planavome, o antrą dieną jau siekėme kilti kuo aukščiau. Šeštadienis mums buvo „superinis“. Neklydome gynyboje, puolime žaidėme pagal planą ir dėl to pasiekėme tokį gerą rezultatą. Prieš finalą praradome svarbų gynybos žaidėją ir tai galbūt kitiems atsiliepė psichologiškai. Galbūt aš nesugebėjau tinkamai nuteikti komandos rungtynėms. Puolimas klostėsi puikiai, bet klaidos ir gynyba neleido laimėti. Reikia pripažinti, kad pasimatė aukštesnis varžovų meistriškumas ir tai, kad prancūzai jau ilgiau žaidžia šį žaidimą“, – aiškino E. Žičkus.

Lietuvos beisbolo asociacijos (LBA) prezidentas Virmidas Neverauskas prisipažino, kad rinktinės pasirodymas viršijo visus lūkesčius.

„Sidabro medalis – labai didelis pasiekimas. Mes kėlėme užduotį patekti į aštuntuką bei žinojome, kad ir šį rezultatą pasiekti nebus lengva. Mums pavyko perprasti šio žaidimo subtilybes ir galbūt kažkiek namų sienos padėjo. Pasaulio čempionatas nebuvo mūsų planuose, todėl iškart kreipsimės į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, nes pateiktuose dokumentuose nebuvome nurodę dalyvavimo planetos čempionate. Tiesą sakant, pasaulio čempionatu dar nesidomėjau, nes buvo sunku tikėti, kad pavyks nugalėti tokias šalis kaip Nyderlandai, Rusija, Čekija“, – kalbėjo V. Neverauskas.
Įdomu tai, kad Rusijos rinktinei atstovavo geriausi žaidėjai iš šios šalies beisbolo ir softbolo nacionalinių komandų. Tarp jų ir vienas beisbolininkas iš Kubos, turintis Rusijos pilietybę.

„Mūsų beisbolo rinktinės lyderiai ne itin norėjo žaisti beisbolą-5,  todėl mes stengėmės suburti jauną ir ambicingą komandą. Tie, kurie žaidė, pasirodė puikiai, buvo daug emocijų“, – sakė V. Neverauskas.

Šis čempionatas gali suteikti impulsą beisbolo populiarumui Lietuvoje. Pasak V. Neverausko, šiam žaidimui nereikia jokių specialių erdvių ar įrangos. Dėl to bus stengiamasi šiuo žaidimu sudominti moksleivius. „Visi gali išbandyti beisbolą-5, o vėliau nuspręsti, ar likti šiame sporte, ar pereiti į tikrą beisbolą“, – aiškino V. Neverauskas.

Iš viso pirmajame Europos čempionate Vilniuje užsiregistravo 16 komandų.

Tik dvi pirmąsias vietas užėmusios komandos – Prancūzija ir Lietuva – pelnė kelialapius į pasaulio čempionatą.
„Dabar turime burti komandas, kad neapleistume šio žaidimo ir kiltų žaidimo lygis. Reikės vykti į turnyrus ir rimtai ruoštis pasaulio čempionatui“, – pridūrė E. Žičkus.

Lietuvos rinktinės treneris pabrėžė, kad šioje rinktinėje yra 4-5 lyderiai, kurie turėtų žaisti ir pasaulio čempionate. Tikimasi, kad per likusį laiką kandidatų į rinktinę sąrašas bus didesnis ir galbūt pavyks atrasti dar daugiau talentingų žaidėjų.

Mažajame finale Rusijos rinktinė du kartus nugalėjo italus.

Galutinė Europos beisbolo-5 pirmenybių rikiuotė:
1. Prancūzija
2. Lietuva
3. Rusija
4. Italija
5. Nyderlandai
6. Baltarusija
7. Izraelis
8. Rumunija
9. Bulgarija
10. Estija
11. Belgija
12. Čekija
13. Moldova
14. Latvija
15-16. Šveicarija
15-16 Švedija.

Parengta pagal LBA

Į viršų