Jau vasario 28–kovo 1 dienomis Vilniuje vyks istorinis – pirmasis – Europos beisbolo-5 čempionatas, kuriame dalyvaus 16 Senojo žemyno komandų. Pasiruošimą čempionatui pradėję lietuviai sekmadienį dalyvavo pirmajame Baltijos taurės turnyre, kuriame iškovojo aukso ir bronzos medalius.

Šis turnyras vyko Vilniuje, Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos sporto salėje. Beisbolas-5 ir pasižymi tuo, kad jam nereikia didelės erdvės, o žaidimui užtenka tik kamuoliuko ir bazių.

Pirmajame Baltijos taurės turnyre dalyvavo dvi Lietuvos komandos ir Estijos bei Latvijos ekipos.

Grupės etape pirmoji Lietuvos komanda iškovojo visas tris pergales ir užėmė pirmąją vietą. Ji 12:2 nugalėjo estus, 6:3 – Lietuvos antrąją ekipą ir 10:4 – latvius.

Finale pirmoji Lietuvos komanda serijoje iki dviejų pergalių susitiko su Estijos beisbolininkais. Pirmajame mače estai pademonstravo charakterį ir nubaudė lietuvius už atsipalaidavimą – pasiekta pergalė 7:4. Po šalto dušo atsigavusi Lietuvos komanda antrąjį finalo susitikimą laimėjo 19:7, o lemiamose – trečiosiose – rungtynėse lietuviai šventė pergalę 10:7.

„Europoje šis žaidimas yra naujovė, o ir artėjančios Europos pirmenybės bus pirmosios. Šis turnyras mums buvo pirmas jėgų pasitikrinimas. Jis buvo labai reikalingas, nes žaidėme su komandomis, kurios taip pat dalyvaus Europos čempionate. Pamatėme, kad dar reikia daug kur tobulėti. Kadangi norėjome išbandyti daugiau žaidėjų, tai pastatėme dvi komandas, kurios įgijo reikalingos žaidybinės praktikos. Iki čempionato dar trys savaitės, todėl dirbsime toliau“, – pasakojo Lietuvos beisbolo-5 rinktinės treneris Eimantas Žičkus.

Beisbolo-5 komanda turi būti mišri santykiu 3:2. Lietuvos komandose šiame turnyre aikštėje visada žaidė dvi bus merginos.

„Didžiausias mūsų trūkumas yra tas, kad turime nedaug merginų, žaidžiančių softbolą, todėl sunku atsirinkti greičiausias žaidėjas. Šiame žaidime būtent greitis yra svarbiausias. Turime keturias merginas, iš kurių reikės atsirinkti tris. Tarp vaikinų pas mus dominuos jaunimas“, – kalbėjo treneris.

Antroji Lietuvos komanda mažajame finale du kartus – 14:3 ir 2:0 – įveikė Latvijos ekipą ir užėmė trečiąją vietą.

Savaitgalį Vilniuje vykusio Europos beisbolo konfederacijos (CEV) ir Europos softbolo federacijos (ESF) kongreso metu ištraukti burtai lėmė, kad Lietuvos rinktinė šiame istoriniame čempionate žais D grupėje su Prancūzijos, Šveicarijos ir Čekijos komandomis.

A grupėje rungtyniaus Moldova, Belgija, Švedija ir Nyderlandai, B grupėje – Baltarusija, Rumunija, Latvija ir Italija, o C grupėje – Izraelis, Estija, Bulgarija bei Rusija.

Beisbolas-5 yra įtrauktas į 2022 metų jaunimo olimpinių žaidynių Dakare programą.

„Iš pažiūros šis žaidimas atrodo vaikiškas, bet būtent toks sportas labai tiktų per fizinio lavinimo pamokas. Galima nesunkiai suburti dvi komandas ir žaisti salėje arba lauke kad ir pertraukos metu. Visi nuolat bėgiotų, judėtų, todėl jaunimo tarpe šis žaidimas turi galimybių išpopuliarėti visoje Europoje. Kitais metais planuojamas pasaulio beisbolo-5 čempionatas ir manau, kad lietuviai sugebės suburti komandą. Važiuosime po Lietuvos beisbolo miestus ir ieškosime talentų“, – mintimis dalijosi E. Žičkus.

Į viršų