Paaiškėjo Baltijos regbio „Top“ lygos finalo dalyviai. Kaip jau įprasta, finale įvyks „Pietinia derbis“ – dviejų Šiaulių regbio grandų – „Baltrex-Šiaulių“ ir „Vairo-Kalvio-Jupojos“ – kaktomuša.

Šiame „Top“ lygos sezone vis dar nenugalėti „Baltrex-Šiaulių“ regbininkai užtikrintai žengė į turnyro finalą. Martyno Lianzbergo ir Igno Jankaičio vedami šiauliečiai jau pirmajame kėlinyje susikrovė 24 taškų pranašumą. Pasinaudoję varžovų atsipalaidavimu, latviai antrajame kėlinyje priartėjo iki 12 taškų (12:24), bet tuomet „Baltrex-Šiauliai“ susiėmė ir vėl nutolo.

„Gal per anksti patikėjome pergale. Į antrąjį kėlinį išėjome užmigę. Nesupratau, kodėl taip buvo, bet tą reikės tvarkyti. Šioms rungtynėms „pasistatėme“ stiprius centrus, žinojome, kaip atrodo varžovai, todėl bandėme žaisti greitai, organizuoti kontratakas“, – kalbėjo „Baltrex-Šiaulių“ treneris Žygimantas Radžius.

Geriausiais žaidėjais pripažinti I. Jankaitis ir Elmars Šefanovskis („Miesnieki“).

„Save įvertinčiau nebent geriausiu pirmojo kėlinio žaidėju. Antrajame paleidome vėžias. Nesupratome patys, kas darosi. Varžovai ėmė kiečiau žaisti. Linkiu per likusias dvi savaites iki finalo komandai susikaupti ir daug daug dirbti“, – pabrėžė I. Jankaitis.

Čempiono titulą ginantis Šiaulių „Vairas-Kalvis-Jupoja“ jau pusfinalyje privertė gerokai sunerimti savo sirgalius. Edmundo Ščavinsko treniruojama „Top“ lygos debiutantė „Garkalne-Livonia“ komanda Šiauliuose metė rimtą iššūkį labiausiai tituluotai Lietuvos regbio komandai, bet antrajame kėlinyje savo jėgą parodę šiauliečiai iškovojo pergalę ir tai reiškia, jog finale žiūrovų lauks tikras desertas – „Pietinia derbis“.

Šiaulių klubas pirmas išsiveržė į priekį 3:0, bet vėliau svečiai iš Latvijos išnaudojo varžovų klaidas ir išsiveržė į priekį 18:6. Vis dėlto jau antrojo kėlinio pradžioje „Vairas-Kalvis-Jupoja“ ne tik išlygino, bet ir persvėrė rezultatą (25:18). Nors tuomet „Livonia“ ekipa dar sugebėjo išlyginti rezultatą (25:25), šeimininkai per 10 minučių pelnė 13 taškų iš eilės ir varžovų žeminimas paskutinėmis minutėmis jau mačo baigties nepakeitė.

„Per pertrauką buvo pasakyta, kad mes turime įjungti aukštesnę pavarą arba jos nebeįjungsime. Ją įjungėme laiku ir turime pergalę. Tačiau negaliu džiaugtis rungtynių kokybe. Bet rezultatą pasiekėme. Vyrai susitvarkė su emocijomis. Per 10–20 minučių persvėrėme rezultatą. Tikrai yra kur padirbėti. Turime per dvi savaites taisyti klaidas“, – kalbėjo „Vairo“ treneris Gediminas Marcišauskas.

Geriausiais žaidėjais pripažinti Eimantas Bagarauskas („Vairas“) bei Pedro Caceres Gerzonas („Garkalne-Livonia“).
E. Bagarauskas į Šiaulius sugrįžo po kelerių metų, praleistų regbio valstybėje – PAR.

„Turėjome susistyguoti žaidimą. Eimanto žaidimo stilius yra šiuolaikiškas ir šiek tiek kitokio lygio, tai jis bandė vesti komandą į priekį. Pradžioje tai nedavė rezultatų, todėl turėjome pakeisti keletą dalykų ir tą padarėme“, – pridūrė G. Marcišauskas.

Dramatiška kova sezoną baigė Šiaulių „Šiaulių“ ir Kauno „Žalgirio“ klubai. Jie Šiauliuose susikovė dėl penktosios vietos. Rungtynes 20:19 (7:14) laimėjo šiauliečiai.

Pirmuosius 5 taškus šeimininkams pelnė Santaras Karnytis, dar 2 pridėjo rezultatyviausias „Top“ lygos žaidėjas Matas Miežys. Bet tuomet žeminimus atliko žalgiriečiai Gedas ir Valdas Monginai, realizacijos smūgius tiksliai atliko Dainius Tamoliūnas ir „Žalgiris“ laimėjo pirmą kėlinį 14:7.

Antrajame kėlinyje M. Miežys realizavo du baudos smūgius, o po Rimanto Zeringio žeminimo ir dar vienos M. Miežo realizacijos „Šiauliai“ išsiveržė į priekį 20:14. Likus žaisti 10 min., žaidžiantysis „Žalgirio“ treneris Felo Sangweni sušvelnino savo ekipos atsilikimą iki minimumo. Nors paskutinėmis minutės žalgiriečiai „šturmavo“ varžovų aikštės plotą, jaunieji šiauliečiai atsilaikė ir šventė pergalę.

Geriausiais žaidėjais pripažinti Felo Sangweni („Žalgiris“) ir Ntando Manyosha („Šiauliai“).

„Pirmasis kėlinys buvo labai prastas. Keletas vaikinų į aikštę žengę nepasiruošę ir tai mane nuliūdina. Padarėme daug žioplų klaidų, bet antrajame kėlinyje žaidėme aktyviau ir greičiau. Svarbiausia, kad pasiekėme pergalę“, – sakė N. Manyosha, kuris dabar kibs į darbą su Lietuvos regbio rinktine.

„Rungtynės buvo gana geros. Turėjome du skirtingus kėlinius. Pirmajame kėlinyje laikėmės disciplinos ir tai lėmė gerą rezultatą. Antroje pusėje jos pritrūko. „Top“ lyga yra labai puikus turnyras, šiemet turėjome daugiau rungtynių. Tik būtų geriau jei sezonas prasidėtų vėliau, nes po vasaros atostogų ne visi spėja įsižaisti, o tie, kurie žaidžia regbio-7 rinktinėse, nespėja atsigauti“, –  teigė F. Sangweni.

Finaluose bus žaidžiama iki dviejų pergalių. Pirmosios finalo rungtynės bus žaidžiamos rugsėjo 28 dieną, antrosios – spalio 5 dieną. Jei prireiks trečiųjų susitikimų, jie vyks spalio 12 dieną.

Parengta pagal LRF

Į viršų