Minske įvyko FIDE pasaulio vaikų ir jaunučių (Cadets) greitųjų ir „Žaibo“ šachmatų čempionatai (atskiros berniukų ir mergaičių grupės iki 8, 10 ir 12 m.). Nors dauguma dalyvių – vietiniai ar iš aplinkinių valstybių, tačiau svečių atvyko iš beveik visų žemynų.

Į kaimyninę šalį išvyko 8 Lietuvos jaunieji šachmatininkai: U12 – čempionas Gleb Pidlužnij ir Neimantas Viliušis, U10 – AFM Gustas Morkūnas, Martynas Misiuk, AIM Daniel Šer, AIM Benediktas Šatkauskas ir Fiodar Ziuzin. Vienintelė mergaitė – G12 žaidusi Monika Misiuk.

Greitųjų šachmatų turnyre sėkmingiausiai sužaidė klaipėdietis G. Pidlužnij, užėmęs 5-ąją vietą iš 144 dalyvių su 7 taškais iš 9.

Paskutinėse dviejose partijose jis sužaidė lygiosiomis su vicečempionu AGM Tychonu Černiajevu iš Ukrainos bei nugalėtoju tapusiu FM Artsiomu Strybuku iš Baltarusijos, tačiau vos 2 rate patirtas vienintelis pralaimėjimas apsunkino kovą dėl aukščiausių vietų. Tauragiškis N. Viliušis, pralaimėjęs Glebui tarpusavio partiją, su 4/9 liko 83-as.

Čempionate iki 10 m. 7 taškus iš 9 surinko šiaulietis D. Šer, sėkmingo finišo dėka užėmęs 12-ąją vietą iš 210. Vos už trijų laiptelių – 6,5/9 surinkęs Kėdainių šachmatininkas G. Morkūnas. M. Misiuk su 5,5/9 užėmė 44-ąją vietą, F. Ziuzin – 87, B. Šatkauskas – 113.

Monika Misiuk, surinkusi 4,5/9, liko 22-a tarp 51 dalyvės.

Vis dėlto didžiausia pergalė buvo iškovota ne greitųjų, o „Žaibo“ turnyre, kur G. Pidlužnij surinko 7,5/9 ir iškovojo sidabro medalį tarp 130 dalyvių. Tarp pasiekimų – ir pergalė prieš turnyro nugalėtoją Erdemą Chubukšanovą. Nuo šiol Glebas – pasaulio „Žaibo“ šachmatų vicečempionas tarp dvylikamečių.

Parengta pagal LŠF

Į viršų