Šiauliuose vyrų krepšinio komandai nežada pasiduoti ir moterys, todėl neseniai susikūrė Šiaulių moterų veteranių krepšinio komanda. Nors ši komanda dar negali pasidžiaugti iškovotomis aukštomis vietomis ir laimėtomis taurėmis, tačiau tikslai bei svajonės yra didelės. Komandą vienija meilė sportui, o ypač krepšiniui, todėl begalinis tikėjimas, jog viskas dar priešaky, veda jas į priekį. Išsamiau apie komandos atsiradimą, pirmąsias patirtis krepšinio turnyruose bei ateities tikslus papasakojo Šiaulių moterų veteranių krepšinio komandos atsiradimo iniciatorė Jūratė Kačerauskienė.

– Kaip nusprendėte, jog reikia įkurti Šiaulių moterų veteranių krepšinio komandą?
– Šiauliuose jau tikriausiai praėjo 10-metis, kai nebėra senjorių komandos. Buvusi komanda iširo, o naujajam branduoliui susiformuoti, matyt, reikėjo laiko. Noras žaisti krepšinį išlieka kiekvienam, kuris bent kiek mokėsi jį žaisti. O ši komanda susikūrė dėka vienos krepšinio mylėtojos, kuri niekada nesimokė žaisti krepšinio ir niekada jo nežaidė. Ji svajojo apie krepšinį ir tiesiog norėjo tai išbandyti. Todėl po ilgų jos įkalbinėjimų, tai užtruko apie dvejus metus, nusprendžiau padėti merginai siekti savo svajonės, kartu tai buvo geras motyvas suburti merginas ir moteris, norinčias žaisti krepšinį. Taigi, pradžioje susirinkome šešios, o dabar turime net keturiolika narių, kurių amžius yra nuo 30 iki 50 metų.

– Pristatykite savo komandos nares. Ar visos yra susijusios su krepšiniu?
– Komandos narių amžius labai skirtingas. Kaip ir minėjau, nuo 30 iki 50 metų. Taip pat skiriasi ir mūsų meistriškumas, kadangi yra kelios merginos, kurios niekada profesionaliai nežaidė krepšinio, jos tiesiog šio žaidimo entuziastės, o dalis komandos merginų – buvusios Šiaulių krepšinio mokyklos auklėtinės ir turi didesnės ar mažesnės patirties krepšinio aikštelėje. Ir esame trys tikros senjoritos, kurios turime didžiausios patirties krepšinio aikštelėje. Esame šauni komanda, nes viena kitą papildome ir turime viena iš kitos ko pasimokyti.

– Ar buvo reikalavimai žaidėjoms, kurios norėjo patekti į jūsų komandą?
– Pirmiausia buvo noras suburti visas norinčias žaisti krepšinį, suburti bendraminčių kolektyvą, norinčias aktyviai leisti laisvalaikį bei realizuoti save aktyvioje veikloje.

– Kokios yra jūsų komandos stipriosios savybės?
– Kovingumas, vieningumas, geras humoro jausmas, optimizmas.

– O kokias galėtumėte įvardyti silpnąsias savybes?
– Šiek tiek mums trūksta pasitikėjimo savimi, bet tai laikina.

– Treniruojatės jau kelerius metus. Kaip vyksta jūsų treniruotės?
– Susibūrėme prieš porą metų. Tai yra aktyvus ir sportiškas kolektyvas. Trenerio kaip ir neišskirčiau, tiesiog pasiskirstėme veiklas, kas už ką atsakingas. Pavyzdžiui, salės nuoma, turnyrų organizavimas ir pan. Mes ne tik žaidžiame krepšinį, lankomės sporto klubuose, baseine, sportuojame savarankiškai, aktyviai leidžiame laisvalaikį.

– Kokiuose turnyruose jau dalyvavote?
– Kaip ir minėjau, pradžioje komanda buvo nedidelė, tai pradėjome nuo 3x3 krepšinio turnyrų Šiauliuose, taip įtraukdamos į komandą vis naujų narių, jaunimo. Šiais metais pirmą kartą startavome kaip Šiaulių komanda. Keletą metų šiaulietės atstovavo kitų miestų komandoms. 30+ ir 40+ amžiaus grupės merginos žaidė už Mažeikių komandą, 40+ ir 45+ moterys yra atstovavusios Ukmergės ir Alytaus miestams. Esame laimėjusios ne vieną prizinę vietą, bet tai nedžiugino, nes laimingiausia buvo ta diena, kai galėjome rungtyniauti už savo miestą. Todėl subūrėme moterų komandą geltona/juoda apranga, kuri gali ginti Šiaulių miesto vardą.

– Neseniai Šiaulių miestui atstovavote Latvijoje. Kaip jums ten sekėsi?
– Tai buvo mūsų pirmasis tarptautinis turnyras, kuriame atstovavome Šiauliams. Šis turnyras vyko Latvijoje, Cėsio mieste. Turnyre dalyvavo komandos iš Latvijos, Estijos, Airijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos. Mūsų komandai dalyvavimas tokiame renginyje buvo didelis iššūkis ir atsakomybė. Užėmėme 7-ąją vietą 40+ amžiaus grupėje. Iš viso šioje grupėje dalyvavo 9 komandos. Mes tikime, kad prizines vietas iškovosime ateityje, kai įgysime daugiau patirties.

– Ar jūsų komanda turi kokius nors ritualus prieš išeinant į aikštelę?
– Komandos tradicijos ir ritualai po truputį kuriami, kadangi jau startavome pirmose varžybose, tai reikėjo komandos pavadinimo ir šūkio prieš rungtynes, taip gimė „SUNflowers“.

– Ką jūsų komandai reiškia krepšinis?
– Komandai krepšinis yra ne vien tik žaidimas, tai emocijos, bendravimas, vienos kitos palaikymas, tarpusavio susiklausymas. Aš tikiu, kad krepšinis bus ne tik patrauklus žaidimas, pomėgis, bet taps ateityje ir komandos gyvenimo būdu.

– Ar kitų komandų žaidėjos jums yra rimtos konkurentės?
– Komandos, su kuriomis yra tekę susitikti, dalyvauja turnyruose jau ne vienerius metus ir turi patirties, žaidėjos yra aukštesnio meistriškumo. Mūsų komandos meistriškumą atperka kovingumas, motyvacija ir begalinis noras žaisti krepšinį. O aikštelėje rungtynių metu, kaip populiaru tarp žaidėjų sakyti, kamuolys – apvalus, reikia žaisti, kovoti iki galo ir laimėsi. Tuo įsitikinome ir mes, kai laimėjome turnyre prieš stiprias Cėsio (Latvija) ir SibaTigu (Rapla, Estija) komandas.

– Ar krepšinis populiarus tarp moterų?
– Krepšinį, kaip ir daugelį sporto šakų, žaidžia visi. Žaidžia šeimomis, iš kartos į kartą. Ir neišskirčiau, ar krepšinis daugiau populiarus tarp vyrų ar tarp moterų. Veteranų krepšinio turnyrai vyksta daugelyje šalių. Senjorai sportuoja, taip rūpindamiesi savo sveikata. O krepšinis yra žaidimas, kuris suteikia daug gerų emocijų.

– Kokie jūsų komandos planai?
– Planuojame dalyvauti šiemet dar keliuose krepšinio turnyruose. Komanda yra ambicinga, tad sieksime išvajotos prizinės vietos, nes pergalės ir laimėjimai dar labiau motyvuoja ir veda mus į priekį.

2019 02 14 9

Šiaulių moterų veteranių krepšinio komandos akimirkos iš turnyrų.
Komandos archyvo nuotr.

Į viršų