Keturi futbolo akademijos „Šiauliai“ treneriai Aurimas Mančas, Renatas Vestartas, Remigijus Vaišnoras ir Mantas Lešinskas svečiavosi Italijoje, kur stažavosi ir žinias gilino Bergamo „Atalanta“ klube ir jo akademijoje.

Po šios kelionės savo įspūdžiais pasidalino FA „Šiauliai“ treneris Remigijus Vaišnoras: „11 metų gyvuojančiame klube buvome supažindinti su klubo ir akademijos filosofija, misija, pagrindiniais rengimo principais, treniruočių proceso stebėjimu ir jų aptarimu. Džiugu, kad po kiekvienos stebėtos treniruotės, buvo galima užduoti klausimus komandų treneriams, išgirsti jų treniruojamų komandų fizinio, techninio, taktinio rengimo aspektus. Kalbant apie treniruočių procesą, vienoje treniruotėje dalyvauja nuo 2 iki 4 trenerių ir vienas fizinio parengimo treneris bei vienas kineziterapeutas, juos stebi paskirtas to amžiaus grupės koordinatorius. Iš viso akademijoje dirba 10 kineziterapeutų ir viena psichologė. Treniruotėse vyrauja technikos mokymas ir intensyvūs mažų plotų žaidimai, iki 14 metų atskiro fizinio rengimo bloko neakcentuoja. Futbolininko profilis pagal „Atalanta“ – pirmoje vietoje  technika, antroje vietoje – intelektas, toliau seka asmenybė bei greitis. Stebint treniruotes jaunieji talentai atrodo stipriai motyvuoti, nes jie žino, jei neįdės pakankamai pastangų į jo vietą kitą dieną, po savaitės ar mėnesio atvyks kitas žaidėjas. Net ir stebėtų treniruočių metu buvo galima matyti kaip į komandą bando įsilieti nauji nariai, pakviesti į „Atalanta“ akademijos peržiūrą. Ši stažuotė buvo tikrai naudinga, su treneriais praplėtėme savo žinias, galėjome palyginti savo darbą su treneriais, dirbančiais vienoje geriausių Europos futbolo akademijų“, – pasakojo treneris R. Vaišnoras.

Klubas „Atalanta“ žaidžiantis „Serie A“ lygoje kasmet į savo akademijos išlaikymą investuoja apie 5 mln. eurų. Akademijos struktūrą sudaro jauniausiųjų blokas ir vyresniųjų blokas. Pirmąjį sudaro nuo U-8 iki U-13, kuris dar skirstomas į du mažus blokus U-7–U-9 ir U-10–U-13 bei juos koordinuoja du koordinatoriai. Vyresniųjų blokas prasideda nuo U-14 iki U-19, kurie taip pat skirstomi į du mažus blokus U-14–U-16 ir U-17–U-19 bei šiuos blokus taip pat prižiūri du specialistai. Šiuo metu klubas visoje Italijoje draugauja net su 75 klubais, su kuriais kontaktuoja dėl
talentingų žaidėjų, rengia bendras stovyklas bei žaidžia draugiškas rungtynes.

Parengta pagal ŠFA

Į viršų