Žolės riedulio atstovai patirties sėmėsi Olandijoje ir Belgijoje, kur vyko jau ketvirtasis projekto „Twinnig 2016–2017“ etapas. Projekte dalyvauja trys šalys: Lietuva, Olandija ir Baltarusija. Šį kartą jaunieji Šiaulių teisėjai Rokas Galkus ir Kamilė Mockaitytė bei treneriai Jūratė Juodytė ir vilnietis Maksimas Tarasovas buvo išvykę trims dienoms. Lietuvių delegacija dalyvavo Olandijoje vykusioje Baltarusijos moterų žolės riedulio rinktinės stovykloje, kuri skirta pasirengti Pasaulio lygos etapui Vankuveryje.

Įsitraukė į procesą
Prasidėjus projektui, 2016 metais, pirmoji žolės riedulio delegacija iš Lietuvos susipažinimui ir pirminiam etapui vyko į Olandiją. Vėliau Baltarusijoje vyko praktinis seminaras-mokymai. Trečio etapo metu Olandijos specialistas atvyko į Lietuvą ir dalindamasis patirtimi padėjo Lietuvos vyrų ir moterų žolės riedulio rinktinėms pasiruošti Europos čempionatams.

Ketvirtasis susitikimas šių metų kovą vėl vyko Olandijoje. Po stovyklos Indijoje, Baltarusijos moterų žolės riedulio rinktinė atvyko į Olandiją. Šios rinktinės treniruočių stovykloje dalyvavo ir specialistai iš Lietuvos.

„Šį kartą buvome ne stebėtojais, o patys buvome įtraukti į procesą. Gaudavome užduotis, turėdavome stebėti, analizuoti žaidimą, varžovų gynybos stilių, savos komandos klaidas gynyboje. Po varžybų vykdavo aptarimai. Per tris dienas baltarusės sužaidė penkias rungtynes su pajėgiausiomis Olandijos ir Belgijos komandomis. Mes visur vykome kartu su komanda, stebėjome pasirengimą, pasitarimus, kaip ruošiamasi rungtynėms ir pačias varžybas“, – pasakojo Šiaulių sporto mokyklos „Klevas“ trenerė Jūratė Juodytė.

Baltarusės stovykloje Indijoje žaidė penkias rungtynes ir jas visas pralaimėjo. Olandijoje taip pat sužaisti penki mačai ir vėl patirtos penkios nesėkmės. Verta pažymėti, kad baltarusės rungtyniavo su itin stipriomis komandomis.

„Toks buvo pasirengimo tikslas, žaisti su itin galingomis komandomis ir geriau pralaimėti stipriems varžovams, nei laimėti prieš silpnus. Tokių rungtynių metu galima išanalizuoti komandos daromas klaidas ir treniruočių metu mėginti jas taisyti. Turėjome galimybę prisiliesti prie aukščiausio lygio žolės riedulio, kiek pamenu, greičiausiai nebuvau mačiusi tokio aukšto lygio rungtynių“, – įspūdžiais dalinosi J. Juodytė.

Viskas aukščiausiame lygyje
Lietuvių delegacijai įspūdį padarė Olandijos žolės riedulio bazės, požiūris į treniruočių procesą ir žaidėjų nusiteikimas darbui.

„Olandijoje viskas aukščiausiame lygyje. Moterys yra pajėgiausios pasaulyje. Čia žolės riedulys turbūt kaip Lietuvoje krepšinis, o gal ir dar populiaresnis. Bazėse po 6–8 aikštes, apšvietimas, tribūnos. Kiekviena komanda turi po pastatą, kuriame gali susirinkti, ruoštis varžyboms. Mane sužavėjo treniruočių procesas, visi labai susikaupę, nusiteikę rimtam darbui. Merginos treniruojamos ne visu būriu, o vienam treneriui tenka ne daugiau kaip po 10 sportininkių. Stengiamasi kuo daugiau individualiai dirbti su žaidėjomis. Treniruočių metu pratimai priartinami žaidybinėms situacijoms. Daug pamatėme, daug sužinojome, dabar mėginsime sukauptą patirtį pritaikyti dirbant su savo auklėtiniais“, – teigė  J. Juodytė.

Stebėjo labiau patyrusių darbą
Patirtį kaupė ir jaunieji teisėjai, šiauliečiai R. Galkus ir K. Mockaitytė. Jie Olandijoje turėjo galimybę teisėjauti vaikų ir jaunimo rinktinių rungtynėms bei stebėjo labiau patyrusių teisėjų darbą,  rungtyniaujant Baltarusijos ir Olandijos moterų žolės riedulio komandoms.

„Teisėjavome vieną dieną. Pirmiausia su kolega olandu man teko teisėjauti „Push“ klubo vaikų komandos rungtynėms. Vėliau su Kamile teisėjavome merginų U-16 rinktinės mačui. Kamilė taip pat teisėjavo dar vienoms rungtynėms. Po to visur vykome su Baltarusijos rinktine ir stebėjome teisėjų darbą bei kaip vyksta pasirengimas rungtynėms“, – pasakojo R. Galkus.

R. Galkus Lietuvoje teisėjauti pradėjo vaikų amžiaus grupės varžybose. Įgijęs patirties sulaukia pasiūlymų teisėjauti vis aukštesnio lygio rungtynėms. Dabar neretai jam pasiūloma būti aukščiausios lygos rungtynių arbitru.

„Jei reiktų palyginti teisėjavimą Olandijoje ir Lietuvoje, sakyčiau, kad Olandijoje netgi lengviau atlikti savo darbą nei Lietuvoje. Čia niekas nesiginčija ir nereplikuoja dėl tavo priimto sprendimo. Jaučiama didesnė pagarba. Vyksta greitas žaidimas ir niekas neeikvoja jėgų ginčams, tiesiog pažiūri sprendimą ir žaidimą tęsia toliau. Ypač įsiminė mūsų vadovo patarimai, kad teisėjaudamas niekuomet pats negali abejoti savo priimtais sprendimais, turi išlikti ramus ir pasitikintis savimi. Turi parodyti, kad esi užtikrintas. Jei parodysi abejonę, labai greitai gali prarasti rungtynių kontrolę“, – tikino jaunasis teisėjas.

K. Mockaitytė rungtyniauja „Gintra-Strektė-Universitetas“ komandoje, o R. Galkus Šiauliuose gina SM „Klevas-Šiauliai“ komandos garbę, todėl viešint Belgijoje ir stebint vyrų komandos treniruotę, R. Galkui teko proga užsivilkti šios šalies ekipos marškinėlius ir sužaisti draugiškose rungtynėse. „Kai atvykome į Belgiją, nuvažiavome į vieno iš projekto vadovų treniruojamos komandos treniruotę. Man pasiūlė pasitreniruoti su Belgijos riedulininkais. Treniruotės pabaigoje žaidėjai pasidalino į dvi komandas ir sužaidėme draugiškas rungtynes. Man pavyko pelnyti įvartį. Treniruotės metu pastebėjau, kad belgai kur kas labiau fiziškai ir techniškai pasirengę. Jų lygis aukštas, konkurencija didelė, todėl jie treniruotėse dirba ypač nuoširdžiai ir negailėdami jėgų“, – teigė R. Galkus.

Parengta pagal Šiaulių sporto mokyklos „Klevas“ informaciją

Į viršų