Roterdame (Olandija) įvyko 2016 metų Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA) kasmetinė konferencija, kurioje dalyvavo Lietuvos irklavimo federacijos generalinė sekretorė Inga Daukantienė.

Lietuvai itin aktuali buvo diskusija dėl į 2020 m. Tokijo olimpinių žaidynių programą įtrauktų irklavimo rungčių galimų pakeitimų. Vienas iš trijų galimų variantų numatė moterų ir vyrų porinių dviviečių varžybų šalinimą iš olimpinės programos. Būtent šioje rungtyje Rio de Žaneire Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris iškovojo olimpinį sidabrą, o Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė – bronzą.

Vis dėlto po karštų diskusijų buvo nuspręsta pasirinkti kitą permainų variantą. FISA kongresas priėmė sprendimą siūlyti iš olimpinės programos išbraukti vyrų lengvojo svorio keturviečių be vairininko rungtį, o į jos vietą įtraukti moterų keturviečių be vairininko varžybas.

„Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) yra išreiškęs tvirtą poziciją, kad ateityje skirstymas pagal svorį turi likti tik dvikovų sporto šakose ir sunkumų kilnojime, tad šis FISA sprendimas yra žingsnis tokio reikalavimo įgyvendinimo link. Vis dėlto olimpinėje programoje dar liktų viena lengvasvorių rungtis – moterų ir vyrų lengvojo svorio porinių dviviečių varžybos, – sakė I. Daukantienė. – Taip pat olimpiniam judėjimui labai svarbu yra moterų ir vyrų galimybių lygybė, o irklavimo varžybose vyrų rungčių iki šiol buvo daugiau. Po siūlomo pakeitimo įgyvendinimo programoje būtų po septynias moterų ir vyrų rungtis.“

Tiesa, FISA kongrese priimtas sprendimas nėra galutinis. Jį vasarį dar turės patvirtinti neeilinė FISA konferencija. Tik tuomet pasiūlymas bus teikiamas TOK.

Parengta pagal LIF informaciją

Į viršų