Aušra LAURINKIENĖ

Kūno kultūros ir sporto skyriuje pagerbti pirmąkart Šiauliuose spalio 12-ąją vykusio sporto žinių konkurso prizininkai.

Konkurso tikslas, anot organizatorių,  ne tik kūno kultūros ir sporto dieną, plėtoti olimpinį ir sporto visiems judėjimą, bet ir viešinti Šiauliuose vyksiančias penktąsias TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynes „Šiauliai 2012”.

Sporto veteranai – neįveikiami

Dalyviai testo forma sprendė penkių temų, iš kurių viena buvo „TAFISA žaidynės” klausimus.

Geriausiai konkurse sekėsi jau ne pirmą kartą tokio tipo konkurse dalyvavusiam Alfredui Vasiliauskui, kuris surinko 46 taškus ir užėmė pirmąją vietą. Antra buvo „Saulėtekio” gimnazijos kūno ir kultūros mokytoja Genovaitė Lašukienė, o trečiąją vietą pelnė sporto veteranas Viktoras Strups.

Konkurso prizininkai vakar juokėsi bijoję apsijuokti prieš mokinius ar studentus ir džiaugiasi, kad sporto veteranai – vis dar neįveikiami.

Turėjo laiko pasirengti konkursui

Kūno kultūros mokyklos direktoriaus pavaduotojas Deimantas Jusys džiaugiasi, kad puikiai įgyvendintas tikslas viešinti Šiauliuose vyksiančias penktąsias TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynes „Šiauliai 2012”.

„Į šios temos klausimus galėjo atsakyti visi, kurie bent kažką girdėjo apie žaidynes, kažkiek domėjosi. Dalyviai turėjo laiko pasirengti konkursui, jau žinodami jo pagrindines penkias temas (Olimpinis sportas; Neįgaliųjų sportas; TAFISA žaidynės; Sporto istorija; Sporto asmenybės, - aut. past.), tad ir pasiskaityti suspėjo”.

Direktoriaus pavaduotojas sako, kad į šios temos klausimus galėjo atsakyti ir bent kiek logiškai galvoję dalyviai: „Tarkime, vienas iš klausimų buvo toks - kurios sporto šakos nenumatyta įtraukti į 5-ąsias TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynes „Šiauliai 2012”? Tarp pateiktų atsakymo variantų buvo įtraukta sporto šaka, kurios vasarą kultivuoti neįmanoma – bobslėjus”.

Pasitarnaus Lietuvos ir Šiaulių vardo žinomumui pasaulyje

Primename, kad kas ketverius metus vykstančias TAFISA pasaulio sportas visiems žaidynes, kurių sportinę programą lydi ir plati kultūrinė bei mokslinė-pažintinė dalis, globoja Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), pasaulio sveikatos organizacija (WHO), UNESCO bei kitos tarptautinės organizacijos.

TAFISA nariai - per 200 organizacijų iš 130 pasaulio šalių. 2012 metais Šiaulių regione vyksiančių penktųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių „Šiauliai 2012” globėja sutiko būti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Neabejojama, kad šis stambus tarptautinis renginys, vyksiantis 2012 metų liepos 5-12 dienomis, itin pasitarnaus Lietuvos ir Šiaulių vardo žinomumui pasaulyje, nes tikimasi sulaukti per 10 000 dalyvių bei svečių iš septyniasdešimties pasaulio šalių.

Programą sudarys šešios dalys

Jau daugelis pasaulio šalių pareiškė norą dalyvauti žaidynėse, kurių programą sudarys šešios dalys: tradicinės sporto šakos (boulingas, biliardas, dviračių kriteriumas, futbolas 7x7, irklavimas, joga, kombinuotas medžioklinis šaudymas ir kt.), masiniai renginiai (šiaurietiškasis vaikščiojimas, turistinis žygis dviračiais), parodomosios sporto šakos (lietuviškas ritinys, kartingai, laivų modeliai, jėgos aitvarai), neįgaliųjų sporto šakos (bočia, šoudaunas (aklųjų stalo tenisas), krepšinis vežimėliuose, paplūdimio tinklinis, smiginis) ir nacionaliniai pasirodymai (sportas, kultūra).

Pastaroji programos dalis bus itin įdomi, nes čia pasaulio šalys demonstruos nacionalinio paveldo žaidimus. Jau patvirtinta, kad Tailandas į Šiaulius atveš nacionalinį žaidimą „Sepatakra”, kurio metu žaidžiama su kamuoliu, pagamintu iš bambuko, brazilai pristatys vergų išmanytą žaidimą „Kapoera”, o Škotijos atstovai su sijonais mėtys rąstus ir akmenis („Highland”). 
Į viršų