Masinis visoje šalyje Europos krepšinio čempionato proga organizuotas renginys "Varom už Lietuvą" liepos 6-ąją aplankys Kaune, Nemuno saloje, iškilusią naująją "Žalgirio" areną, o iškilmingą jos atidarymą arenos operatorius - Ūkio banko investicinė grupė (ŪBIG) nusprendė surengti rugpjūčio 3 dieną.

Keletą kartų atidėlioję pabaigtuvių termino datą, statybininkai žada birželio 30 dieną perduoti "Žalgirio" areną valstybinei komisijai, kuri turėtų įvertinti objektą ir pripažinti jį tinkamą eksploatuoti. 

Liepos 6-ąją prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo, šalia legendinės Kauno sporto halės, per rekordiškai trumpą laiką prieš 1939-ųjų Europos krepšinio čempionatą pastatytos Ąžuolyno pašonėje, startuos renginys "Varom už Lietuvą". Starto vieta prie paminklo, kaip aiškino savivaldybės tarybos sekretoriato vyriausiasis specialistas Mantas Lapinskas, pasirinkta kaip padėka S. Dariui ir S. Girėnui, išpopuliarinusiems krepšinį Lietuvoje. 

Prie paminklo legendiniams lakūnams vyks didelis koncertas, į kurį pakviesti garsūs Lietuvos atlikėjai. Organizatoriai ketina demonstruoti filmuotą medžiagą, įvairius krepšinio istorijos puslapius prisimins šios sporto šakos veteranai.

Nuo paminklo varomą krepšinio kamuolį iki Vytauto Didžiojo karo muziejaus lydės didžiulis vaikų ir populiariausios Lietuvoje sporto šakos - krepšinio - žaidėjų būrys. Vėliau kamuolio varytojų maršrutas pasuks naujosios "Žalgirio" arenos link. Arenoje bus atliktas simbolinis krepšinio kamuolio metimas į krepšį.

Toliau kamuolys leisis į kelionę per Lietuvą ir aplankys daugiau nei 60 miestų, kol galiausiai bus perduotas Lietuvos krepšinio rinktinės vyrams.

Rugpjūčio 3 dieną įvyks oficialus "Žalgirio" arenos atidarymas. Šią datą pasirinko koncesininkas - arenos operatorius. Tačiau renginiai arenoje jau prasidėjo - praėjusį antradienį čia pristatytos proginės, Europos krepšinio čempionatui skirtos monetos.

"Svarbiausias mūsų laukiantis darbas - arenos pridavimas valstybinei komisijai. Manau, čia problemų nebus - jau nuo kadencijos pradžios kartu su darbo grupe kontroliuojame darbų eigą.

Praėjusį šeštadienį ir sekmadienį nuo "Akropolio" garažų stebėjau, ar saloje, arenos statybvietėje, vyksta darbai. Matėsi, kad darbininkai plušėjo nesustodami. Jei neatsiras biurokratinių kliūčių, areną priduosime komisijai dar šio mėnesio paskutinėmis dienomis", - teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas.

Niekam ne paslaptis, kad ne vien kauniečiai, bet ir kitų miestų ar kaimų gyventojai dabar atidžiai seka "Žalgirio" arenos statybas ir skausmingai reaguoja į nesklandumus.

Pažymėtina, jog pasaulinėje praktikoje yra buvęs ne vienas atvejis, kai dideli tarptautiniai renginiai įvykdavo sporto objektuose, iš kurių dar nebūdavo pasitraukę statybų kranai. Pavyzdžiui, 1976-ųjų Monrealio olimpinio stadiono statybos dėl darbuotojų streikų buvo tik įpusėjusios, tačiau jame sėkmingai įvyko vasaros olimpinės žaidynės.

Artėjant prie pabaigos birželiui, "Žalgirio" arenos kėdės jau intensyviai valomos nuo statybos dulkių, o į naujuosius krepšius pirmuosius kamuolio metimus jau atliko legendinis Arvydas Sabonis.

"Tai - įrodymas, kad rungtynės aikštelėje gali vykti. Arena įrengta, o aplinkos sutvarkymas - tik laiko klausimas", - sakė Kauno miesto meras Rimantas Mikaitis.

Europos vyrų krepšinio čempionatas prasidės rugpjūčio 31 d., primena ELTA. Rugsėjo viduryje finalinis turnyro etapas persikels į Kauną.

ELTA
Į viršų