Ema LAURINKUTĖ 
Kovo 29-balandžio 3 dienomis Šiaulių futbolo akademijos dirbtinės dangos aikštėje vyko trys tarptautiniai futbolo turnyrai, kuriuose dalyvavo 18 komandų  iš Lietuvos, Latvijos ir Rusijos. Šiaulių futbolo akademijos futbolininkai kartą tapo čempionais ir dukart pasidabino sidabru.

Pirmajame turnyre – pirmoji vieta

Pirmieji naująjį  Šiaulių miesto dirbtinės dangos stadioną išbandė  1995 metais gimę vaikinai. Dviejų dienų turnyre dalyvavo šešios komandos: FK „Jelgava” (Latvija), JFS „Skonto” (Latvija), FK „Žalgiris”, FS „Svetlij” (Rusija), FK „Vėtra” ir Šiaulių FA. 

Turnyrą  „atidarė” Nerijaus Kuzmicko treniruojamos Šiaulių FA-95 komandos ir svečių iš Latvijos FK „Jelgava” akistata. Pirmąjį ir vienintelį šių rungtynių įvartį pelnęs D. Medžiaušis savo komandai atnešė pirmuosius 3 taškus. Kaip sakoma, gera pradžia – pusė darbo. Antrosiose rungtynėse šiauliečiai susitiko su bendraamžiais iš Rusijos – FS „Svetlij” ir išplėšė antrąją pergalę. Šįkart – rezultatu 2:1. Ir šiame mače varžovus „nuginklavo” abu kartus pasižymėjęs D. Medžiaušis. Trečiose rungtynėse gana įtikinamu rezultatu 2:0 įveikta JFS „Skonto” komanda. Po vieną įvartį rungtynėse pelnė R. Baravykas ir T. Glodenis. Kitą turnyro dieną Šiaulių FA-95 žaidė dar du susitikimus. Pirmajame rezultatu 1:0 (įvartį pelnė E. Budreckas) įveikta sostinės FK „Vėtra”, o antrajame patirta pirmoji nesėkmė – rezultatu 0:1 pralaimėta FK „Žalgiris” atstovams.

Šiauliečių komanda, iškovojusi pergales ir patyrusi vos vieną pralaimėjimą, turnyre užėmė pirmąją vietą. Antroji vieta atiteko FK „Vėtra”, trečioji - FS „Svetlij”. Ketvirtąją-šeštąją vietas atitinkamai užėmė: FK „Žalgiris”, FK „Jelgava” ir JFS „Skonto”.

Pradeda žaisti tikrąjį futbolą 

Komandos trenerio Nerijaus Kuzmicko teigimu, turnyro rezultatai – nenuginčijamai džiuginantys: „Džiaugiuosi, kad Šiauliuose pagaliau atsirado sąlygos tokiu metų laiku rengti tarptautinius 11x11 futbolo turnyrus. Žaidėjai įgauna patirties žaisdami pilnų matmenų aikštėje, be to, tai gera proga pasiruošti antrajam Lietuvos jaunių sporto mokyklų ir klubinių komandų aukščiausiosios lygos futbolo čempionato ratui. Šis turnyras taip pat suteikė galimybę įvertinti atskirų žaidėjų darbą žiemos metu, nes treniruočių rezultatai matomi tik varžybose. Šaunu, kad daugeliui ši žiema nenuėjo veltui, deja, ne visiems. Turnyro metu pamatėme ir trūkumus, kuriuos iki čempionato bandysime taisyti. Dar kartą noriu pasidžiaugti, kad pirmajame šių metų tarptautiniame turnyre iškovojome pirmąją vietą. Kaip treneris komandos žaidimą dešimtbalėje sistemoje vertinu aštuonetu. Pagaliau pradedame žaisti tikrąjį futbolą, o ne žaidimą „mušu ir bėgu”.

N. Kuzmickas pridūrė, kad tiek komanda, tiek kiekvienas žaidėjas pradeda suprasti trenerio nurodymus, nes žaidžiant „taip kaip noriu” rezultatas būna neigiamas. Tiesa, išlieka problema – niekaip nepavyksta susikoncentruoti nuo pirmųjų susitikimo minučių, todėl rungtynių pradžioje iniciatyva dažnai priklauso priešininkams. „Po turnyro ir toliau intensyviai treniruosimės, o po dviejų savaičių startuos antrasis čempionato ratas. Be to, gegužės mėnesį komandos laukia tarptautinis futbolo turnyras Prancūzijoje, kuriame stengsimės garbingai atstovauti Šiauliams, o tuo pačiu ir Lietuvai”, - tikino strategas.

Antrasis turnyras „įteikė” sidabrą

Jau kitą  dieną po pirmojo turnyro aikštėje susirinko 1996 metais gimę  futbolininkai. Šį kartą tarptautiniame „Šiauliai Cup-2010”  turnyre dalyvavo Panevėžio FA, Kauno, Jonavos SM, Klaipėdos, JFS „Skonto-2” (Latvija) ir Šiaulių FA-96 komandos.

Kaip ir pirmasis, taip ir šis turnyras prasidėjo šeimininkų rungtynėmis, tačiau šį kartą patirta nesekmė. Šiauliečiai susitikimą  su bendraamžiais iš Panevėžio baigė pralaimėjimu 0:2. Netrukus Vitalijaus Daniličevo auklėtinių aikštelėje laukė  Klaipėdos futbolininkai. Deja, ir šį kartą iškovoti trijų taškų nepavyko – užfiksuotos nulinės lygiosios. Paskutinės turnyro pirmosios dienos rungtynės tarp Šiaulių FA-96 ir Kauno komandų taip pat baigėsi lygiosiomis, tik šį kartą buvo pelnyti net 6 įvarčiai. Susitikimas baigėsi rezultatu 3:3. Šiaulių komandai visus tris įvarčius pelnė D. Šėgžda. 

Laimė, antroji turnyro diena šiauliečiams buvo kur kas sėkmingesnė. Pirmosiose rungtynėse rezultatu 3:1 įveikta JFS „Skonto” (Šiaulių  FA-96 ekipai po įvartį pelnė: D. Šimkus, D. Šėgžda ir D. Kelpšas), o paskutiniame mače iškovota pergalė rezultatu 2:1 prieš Jonavos SM futbolininkus (po kartą pasižymėjo D. Šimkus ir D. Šėgžda).

Vitalijaus Daniličevo treniruojami šiauliečiai, iškovoję dvi pergales, dvejas rungtynes baigę lygiosiomis ir vieną kartą pralaimėję, turnyre užėmė antrąją vietą. Tuo tarpu turnyro nugalėtojais tapo Panevėžio FA futbolininkai, o trečioji vieta atiteko Kauno komandai. Geriausiais prizininkų komandose pripažinti: Simas Moksvytis (Panevėžio FA), Donatas Šėgžda (Šiaulių FA-96) ir Rokas Ridzevičius (Kaunas). Ketvirtąją-penktąją vietas atitinkamai užėmė: JFS „Skonto”, Jonavos SM ir Klaipėda.

Komandos vadovo Vitalijaus Daniličevo teigimu, Šiauliuose tokios aikštės labai trūko. „Turnyre sužaidėme labai gerų mačų, teisėjavimas tenkino. Vertinant tris šių metų turnyrus, kuriuose dalyvavome, manau, esame pasiruošę antrajam čempionato (Lietuvos jaunių sporto mokyklų ir klubinių komandų aukščiausiosios lygos futbolo čempionatas) ratui”, - tikino strategas.

Ir vėl per plauką nuo čempionų  vardo

Balandžio 2-3 dienomis Šiaulių futbolo akademijos dirbtinės dangos aikštėje startavo 1994 metais gimusių jaunių tarptautinis futbolo turnyras „Šiauliai CUP-2010”. Kaip ir praėjusiuose, taip ir šiame turnyre kovojo šešios komandos: Panevėžio FA, JFS „Skonto” (Latvija), Vilnius, FK „Šilutė”, Palangos SM ir Sauliaus Petrausko treniruojama Šiaulių FA-94.

Tradiciškai turnyras buvo pradėtas šeimininkų rungtynėmis. „Atidarymas”  pavyko – Šiaulių futbolininkai nugalėjo Panevėžio FA komandą rezultatu 2:0. Po kartą kamuolį į varžovų vartus pasiuntė V. Gašpuitis ir A. Rinkevičius. Antrasis Šiaulių komandos priešininkas, FK „Šilutė”,  taip pat nesugebėjo pasipriešinti šiauliečiams – pasiekta pergalė 4:0. Po kartą rungtynėse pasižymėjo A. Juozapaitis, D. Armonas, T. Mačiulis ir A. Vaitiekaitis. Panašiai susiklostė ir trečiasis susitikimas. Varžybos prieš JFS „Skonto” ekipą laimėtos rezultatu 3:0. Du kartus priešininkų vartininką nuginklavo V. Gašpuitis, kartą – E. Kantanavičius.

Turnyro antrą dieną fortūna šiauliečiams nebebuvo tokia dosni. Susitikimai su Palangos SM ir Vilniaus komandomis baigėsi lygiosiomis vienodu rezultatu 1:1. Įvarčius atitinkamai pelnė V. Gašpuitis ir T. Mačiulis. 

Sužaidus visus susitikimus paaiškėjo, kad šiauliečiai, iškovoję tris pergales ir dvi lygiąsias, turnyre užėmė antrąją vietą. Turnyro nugalėtojais tapo Vilniaus ekipa, o bronzos medaliais pasipuošė Panevėžio FA futbolininkai. Ketvirtoji-penktoji pozicijos atitinkamai atiteko šilutiškiams, Palangos SM ekipai ir svečiams iš Latvijos.

Svarbiausia – pasirengimas

Ekipos treneris Saulius Petrauskas po turnyro sakė: „Tiek mes, tiek turnyro svečiai aikšte liko patenkinti. Nuo šių metų Lietuvos jaunių sporto mokyklų ir klubinių komandų aukščiausios lygos futbolo čempionato antrojo rato rungtynėms galėsime ruoštis kur kas anksčiau. Tam šis turnyras ir buvo skirtas. Komandos žaidimu likau patenkintas. Tiesa, padarėme klaidų, tačiau jas stengsimės ištaisyti. Kiekviename turnyre stengiuosi komandai kelti aukščiausius tikslus, bet šį kartą svarbiau buvo pasirengimas. Blogiausios komandos rungtynės buvo su palangiškiais, kuriose auklėtiniai nepakankamai nusiteikė kovai, nesusikaupė. Todėl ir buvome nubausti – praradome taškus, kurie būtų atnešę pirmąją vietą. Visgi komanda reabilitavosi kitame susitikime su Vilniaus ekipa. Dėkoju auklėtiniams už parodytą ryžtą ir atiduotas jėgas”.  
Į viršų