Aušra LAURINKIENĖ
Į „Šiaulių naujienų” redakciją užsukęs „Atžalyno” imtynių treneris Romualdas Montvidas šypsojosi: „Sveiki, ir vėl turiu gerų žinių”. O žinios išties geros – Vokietijoje, Ziendelfingeno mieste, vykusiame penkioliktajame vaikų iki 14 metų taekvondo čempionate, kuriame varžėsi per tūkstantį dalyvių, puikiai pasirodė jo ir kolegos Mariaus Kantausko treniruojami mažieji kovotojai.

Aukšto rango varžybos

Pasak trenerio, šis čempionatas – didžiausias Europoje ir kasmet sutraukia 30-35 šalių sportininkus. Tiesa, šiemet visame pasaulyje praūžęs krizės vėjas šalių skaičių kiek pakoregavo – dėl lėšų stygiaus ar netinkamo pasirengimo atvyko mažiau - dvidešimties valstybių jaunieji taekvondo mylėtojai. Dvi dienas trukusiose varžytuvėse keturių skirtingų amžiaus grupių (7-8, 9-10, 11-12, 13-14 metų) sportininkai rungėsi A ir B klasėse. „Pirmoji – tai aukščiausioji klasė, kurios pirmos kovos prilygsta pradedančiųjų (B) klasės lemiamiems pasirodymams. A grupės sportininkams suteikiama neįkainojama proga įgyti patirties. Tiesa, ne visi mūsų sportininkai pasiekė Vokietiją. Turėjo išvažiuoti trylika, tačiau dėl ligos ar netvarkingų dokumentų Lietuvoje pasiliko trys iš jų”, - pasakojo R. Montvidas.

Iš šiauliečių aukščiausios klasės kovų ir poomsae rungtyse rungtyniavo įvairiausiuose tarptautiniuose turnyruose ant prizininkų pakylos nuolat užlipantys Edgaras Abromavičius ir Mantvydas Valčiukas (10-11 metų amžiaus grupė). Ir čia jaunieji taekvondo meistrai demonstravo itin aukštą meistriškumo lygį. Kovų rungties finale Mantvydas priešininkui nusileido vos vienu tašku, o Edgaras – dviem. Poomsae rungtyje M. Valčiukas laimėjo sidabro medalį, o E. Abromavičius pelnė penktąją vietą. „Labai džiaugiuosi jų pasiekimais. Startai pateisino lūkesčius”, - sakė berniukų treneris.

Aštuonmetė – pavyzdys visai komandai

Žemesnės, pradedančiųjų klasės sportininkų gretose sužibėjo 10-11 metų grupės šiaulietis Edvinas Rudminas, kuris ir kovų, ir poomsae rungtyse užėmė pirmąsias vietas. „Mus visus labiausiai pribloškė aštuonmetė Gabija Jokšaitė. Tarptautinėje arenoje startavusi mergaitė finalinėje kovoje susitiko su labai pajėgia graike. Nepalūžusi visus tris kėlinius po 1,5 minutės, Gabija priešininkę palaužė rezultatu 20:7 ir tapo pavyzdys visai mūsų komandai”, - auklėtinės pasirodymu atsistebėti negalėjo R. Montvidas. Anot jo, pagiriamųjų žodžių verti ir kiti „Atžalyno” atstovai – garbingai dėl 7-8 metų grupės medalių kovojęs ir bronza pasidabinęs Gvidas Stravinskas, vienuolikametis Aurimas Klemas, kovų rungtyje užėmęs pirmąją, o poomsae – septintąją vietą. Kalbėdamas apie pastarojo auklėtinio pasirodymą treneris neslėpė, kad šį berniuką labai kausto sportinė įtampa, tačiau jo pasiekimai – džiugina: „Kitame čempionate tiek Aurimas, tiek Edvinas startuos aukščiausiojoje klasėje. Jie – to verti”, - šypsojosi R. Montvidas. Jis pridūrė, jog B klasėje atkakliai kovojo, tačiau į A klasę žengti dar nepasirengę: Klaudija Tvarijonavičiūtė, Ugnius Žymantas ir Mažvydas Katauskas.

Į viršų