Aušra LAURINKIENĖ

Sausio 1-ąją garbingą keturiasdešimties metų jubiliejų pasitikusioje Vilniaus krepšinio mokykloje įvyko 35-asis tarptautinis naujametinis vaikų krepšinio turnyras „Vilnius-2010”, kuriame dalyvavo 1997 metais gimę krepšininkai ir krepšininkės.

Tikėjosi tik pasisemti patirties

Berniukų grupėje dėl nugalėtojų titulo kovojo aštuonios komandos, o mergaičių turnyre varžėsi viena ekipa mažiau. Turnyre puikiai pasirodė MKL (Moksleivių krepšinio lygos) Šiaulių sporto mokyklos „Saulė” komandos krepšininkai, aukščiausiojoje Šiaulių krepšinio lygoje atstovaujantys „Empower-Šiaulių naujienos” ekipai. Saulės miesto komanda, kartu su „Vilniaus KM-2”, Latvijos „Ogre” ir Kauno „Tornado KM”, žaidė B pogrupyje. Šiauliečiai, pasak trenerio Sauliaus Jucevičiaus, vykdami į turnyrą tikėjosi tik pasisemti patirties, tačiau sugebėjo iškovoti bronzos medalius. Pogrupyje SM „Saulė” rezultatu 57:41 įveikė sostinės ekipą, 55:52 palaužė latvius ir, tik po pratęsimo rezultatu 70:78 nusileidusi kauniečiams, užėmė antrąją pogrupio vietą.

Pusfinalyje Kauno KM „Aisčiams” 67:56 pralaimėję šiauliečiai kovoje dėl trečiosios vietos 43:40 įveikę „Tornado KM” ir pasidabino bronzos medaliais. „Reikia džiaugtis šiuo rezultatu, nes mes buvome silpnesni už varžovus. Tikrai didžiuojuosi savo auklėtiniais”, - kalbėjo treneris.

Geriausio žaidėjo prizas atiteko Laurynui Biručiui, o Justas Burba tapo rezultatyviausiu komandos krepšininku.

Didžiajame finale triumfavo pirmoji Vilniaus KM ekipa, rezultatu 54:51 nugalėjusi Kauno KM „Aisčiai” berniukų komandą, o mergaičių finale auksu pasipuošė Vilniaus KM I, rezultatu 51:42 nugalėjusi Lenkijos mergaičių komandą. Rungtynėse dėl trečiosios vietos Kauno KM „Aisčiai” rezultatu 58:16 nugalėjo Rygos „Jugla” mergaičių komandą. Geriausiais turnyro žaidėjais pripažinti Urtė Slavickaitė ir Kristijonas Simsonas iš Vilniaus KM.

Vienvaldžiai aukščiausiosios Šiaulių krepšinio lygos lyderiai

Sausio 4-ąją buvo sužaistos dvejos aukščiausiosios Šiaulių krepšinio lygos (ŠKL) rungtynės, kurių metu „Grebėstas” įveikė „Alnidą”, o „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” 106:96 nugalėjo „Pakruojo parketą”.

J. Rimdžiaus treniruojama KK „Grebėstas” komanda akistatą su varžovais pradėjo nusiteikusi itin kovingai, tačiau „Alnidos” atstovai taip pat nesnaudė – 18:18. Antrajame kėlinyje akistatos favoritai nutolo (18:9) ir po didžiosios pertraukos šiek tiek stabtelėjo – 10:17. Nepaisant to, lemiamas ketvirtis „Grebėtso” krepšininkams buvo sėkmingas (29:24), jie šventė gana sunkią pergalę rezultatu 75:68. Aštuntąjį kartą suklupusios ekipos gretose rezultatyviausiai žaidė 32 taškus pelnęs R. Grigaitis, o nugalėtojams daugiausiai uždirbo D. Tamošaitis – 33 taškai. Beje, „Grebėsto” ekipoje išsiskyrė ir kitas krepšininkas, per rungtynes pelnęs net dvi technines pražangas – T. Rimdžius.

Vėlyvą pirmadienio vakarą prasidėjęs „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” ir „Pakruojo parketo” komandų susitikimas, pasak stratego S. Jucevičiaus, buvo kupinas naujametinės nuotaikos. „Žiūrėdamas protokolą pagalvojau, kad rungtynės buvo ne itin rimtos. Abi komandos kartu pelnė net 202 taškus. Manau, kad vaikinai siekė pademonstruoti gražų žaidimą, o ne puikią gynybą”, - juokėsi „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” treneris. Jo treniruojama ekipa, kurioje žaidžia 16-17 metų Šiaulių sporto mokyklos „Saulė” auklėtiniai ir „Šiaulių” krepšinio komandos puolėjas Gediminas Orelik, šventė dešimtąją pergalę rezultatu 106:96 (32:23, 30:20, 25:25, 19:28). Pirmąją turnyrinės lentelės vietą užimančiai ekipai daugiausiai taškų pelnė Š. Kulevičius - 29, o varžovus į priekį tempė M. Lukšas – 28 taškai.

Priešakyje - akistata su KK „Grebėsto” komanda

Pirmąją ŠKL turnyro lentelės vietą šiuo metu užimančios ekipos tikslas - patekti į stipriausiųjų komandų ketvertuką: „Kadangi krepšinis – nenuspėjamas žaidimas su nenusakomais rezultatais, tad nekeliame jokių konkrečių tikslų. Tiesa, ne kartą vaikinams esu sakęs, kad aš nedirbčiau, jeigu neturėčiau tikslo laimėti, todėl stengiamės siekti tik pergalių”. Kitą pirmadienį „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” ekipa Juliaus Janonio gimnazijos sporto salėje susitiks su septintąją ŠKL turnyro lentelės vietą užimančiais KK „Grebėsto” krepšininkais.

Treneris, paklaustas, ko tikisi iš būsimos akistatos, atsakė: „Viskas priklausys nuo mūsų sudėties. Negaliu nieko prognozuoti, nes nežinau, ar žais mūsų lyderis Šarūnas Kulevičius, kuris padeda studentams ir NKL rungtyniaujančiam Joniškio „Delikatesui”. Primename, kad prieš sezoną kelių LKL klubų peržiūroje buvęs, tačiau galiausiai Joniškio „Delikateso” komandą pasirinkęs 20 metų 194 cm ūgio puolėjas Šarūnas Kulevičius tapo naudingiausiu Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) pirmojo rato lygos krepšininku. Iš Šiaulių kilęs žaidėjas per kiekvienas NKL rungtynes pelno po 21,5 taško, atkovoja po 4,9 kamuolio, atlieka po 2,6 rezultatyvaus perdavimo bei renka po 20,8 naudingumo balų.

Pasak S. Jucevičiaus, „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” ekipai padėti iki pat sezono pabaigos nebegalės Irmantas Lianzbergis: „Jau prieš pusmetį šiam žaidėjui skaudėjo kelį, tačiau gydytojai bandė gydyti ir neoperavo. Deja, vaistai nepadėjo”. Ne tik krepšinį, bet ir lengvąją atletiką kultivuojantis sportininkas pasiryžo operacijai ir į aikštelę šiemet nebesugrįš. „Irmantas turėjo tapti Lietuvos lengvosios atletikos čempionu, tačiau kojos skausmai neleido baigti kelių rungčių ir jis liko septintas. Dabar jis laukia gydytojų, turinčių pranešti operacijos datą, skambučio”.

Kol kas puikios fizinės formos neatgavo ir Aivaras Galkauskas. 23-iuoju numeriu pažymėtus „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” komandos marškinėlius vilkinčiam krepšininkui spalio mėnesį skilo pėdos kaulas. „Tik lapkričio mėnesį tai diagnozavę medikai sudėjo langetę. Sausio 4-osios rungtynėse vaikinas jau žaidė ir pelnė trylika taškų, tačiau prireiks laiko, kol jis vėl atgaus buvusią formą”, - vakar dienraščiui sakė S. Jucevičius.

Į viršų