Šiaulių miesto meras Artūras Visockas spaudos konferencijoje akcentavo, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) rekomendacijos dėl bendrųjų patalpų valymo ir dezinfekavimo daug kur neveikia. Meras įsitikinęs, kad saugios aplinkos užtikrinimas daugiabučių laiptinėse yra vienas prioritetinių sprendimų, nes iš didelės rizikos vietų grįžę gyventojai liečia durų rankenas, turėklus, jungtukus, liftų mygtukus – susidaro puikios galimybės platinti užkratą. „SAM rekomendacijos nelabai veikia. Kodėl? Todėl, kad daugiabučių namų administravimas yra rinka, kurioje teikdamas papildomas dezinfekavimo paslaugas turėsi didinti kainą gyventojams, o valydamas įprastai, galėsi pasiūlyti mažesnę kainą ir būsi patrauklesnis butų savininkams. Negalime rizikuoti žmonių sveikata, rinkos sąlygas privalome pakeisti griežtais ministro A. Verygos sprendimais“, – komentavo A. Visockas.

Pasak Šiaulių miesto mero, jis priverstas ir toliau kelti daugiabučių laiptinių dezinfekavimo klausimą, nes rekomendacijos neveikia. Daugiabučių administratoriai, nenorėdami didesnių kaštų, stengiasi neteikti papildomų paslaugų. O savivaldybės sulaukia pasipiktinusių gyventojų skambučių, kad daugeliu atvejų nereaguojama į butų savininkų prašymus periodiškai dezinfekuoti laiptines, siekiant užkirsti kelią virusui plisti.

Kad rekomendacijų sistema neveikia taip, kaip turėtų, patvirtino ir Artūro Visocko susitikimas su vienos didžiausių daugiabučių namų administravimo bendrovių Šiaulių mieste vadove Roma Janušoniene.

200401

Aptariant daugiabučių namų bendrųjų patalpų priežiūrą, meras domėjosi, kaip administratoriai vykdo rekomendacijas, ar dezinfekuoja laiptines ir kaip dažnai tai daro, ar pakanka dezinfekcinių priemonių ir darbui su cheminėmis medžiagomis reikalingų apsaugos priemonių darbuotojams, kiek auga darbų mastai, kaip už tai moka gyventojai.

„Per tris dienas, kai buvo patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis mieste, pakeitėme laiptinių valymo specifikaciją ir drėgnam valymui ėmėme naudoti rekomenduojamą dezinfekcinį mišinį. Valymo savikaina išaugo, bet gyventojams įkainių nekėlėme. Laiptinių plotai, priklausomai nuo namo, skiriasi, ir vienas valymas per savaitę (4 kartai per mėn.) kainuoja 4–7 eurus mėnesiui. Laiptines ir šiuo metu valome vieną kartą per savaitę, nes jokio kitokio privalomojo nurodymo nėra. Jei reikėtų tai daryti dažniau, būtų rūpesčių dėl personalo, bet sprendžiame šį klausimą, nuolat ieškome valytojų, štai ir šiandien priimame į darbą penkis žmones. Žinoma, valant dvigubai dažniau, ir kaina augtų.

Turime sutartį su Visuomenės sveikatos centru ir gauname informaciją, jei kuriame name atsiranda patvirtintas koronaviruso atvejis. Toje laiptinėje iš karto atliekame visų paviršių dezinfekciją nuo lubų iki grindų. Tai darome nemokamai. Jei šiaip gyventojai norėtų tokią paslaugą užsisakyti, kainuotų apie pusantro šimto eurų. Mūsų bendrovė iš viso prižiūrėjo apie 300 laiptinių daugiabučiuose namuose, dabar jų skaičius ėmė augti. Laiptinių valymo ir dezinfekavimo paslaugas užsisako ir ne mūsų bendrovės administruojamų namų gyventojai“, – komentavo UAB „Mano būstas“ Daugiabučių namų administravimo departamento Šiaulių regiono vadovė Roma Janušonienė.

2004012

„Dar prieš savaitę kreipiausi į ministrą A. Verygą, pasakiau, kad gyventojai tikrai nusipelno saugios aplinkos. Negalime palikti visko rekomendacijų lygmeniu, nes rinkos sąlygomis veikiantys namų prižiūrėtojai bijo, kad teikdami daugiau paslaugų turės kelti kainas ir taps nekonkurencingi. Tačiau noriu pabrėžti, kad kalbame ne apie itin didelius kaštus. Jei bendrojo naudojimo patalpos būtų valomos ir dezinfekuojamos bent du kartus per savaitę, kaip rekomenduoja Sveikatos apsaugos ministerija, kas mėnesį reikėtų mokėti 8–12 eurų nuo buto. Nemanau, kad tai – nepakeliama našta, kai kalbame apie žmonių sveikatą pandemijos metu, juolab kad papildomoms paslaugoms būtų galima naudoti ir namo kaupiamąsias lėšas. Raginu Sveikatos apsaugos ministeriją kuo skubiau dabartines rekomendacijas patvirtinti kaip privalomas, bent jau karantino laikotarpiu. Tada nebeliktų jokių galimybių nereaguoti į tikrai grėsmingą situaciją, o ir daugiabučių administravimo rinkoje sąlygos visiems dalyviams taptų vienodos – nepraloštų tie, kurie atsakingiau rūpinasi gyvenamosios aplinkos saugumu“, – po susitikimo sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Į viršų