Prieš keletą metų garsiai nuskambėjusi menų inkubatoriaus istorija dar nesibaigia. Griūvantį gamybinį pastatą moderniu kūrybinių industrijų centru turėjęs paversti projektas pats pradėjo „byrėti“ 2014 metais. Dar ir dabar miestui grasinama įspūdingomis teismų priteistomis sumomis.

Spaudos konferencijoje Šiaulių miesto tarybos narys Gintautas Lukošaitis ir Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis informavo, kad Savivaldybę pasiekė naujas teismo sprendimas.

Pasak Gintauto Lukošaičio, 2011–2015 m. kadencijos Šiaulių miesto tarybos daugumos palaimintas Šiaulių menų inkubatoriaus projektas praktiškai sustojo 2014-ųjų pabaigoje. Nuo 2015 metų su buvusia objekto statytoja UAB „Meba“ tęsiasi teisminiai ginčai dėl rangos sutarties vykdymo ir dėl nuostolių atlyginimo.

„2014 m. gruodžio 12 d. Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) pradėjo tyrimą dėl netinkamo sutarties vykdymo, o gruodžio 31 d. agentūra nustatė sutarties vykdymo pažeidimus. Netrukus LVPA informavo, kad projektas yra netinkamas finansuoti ir pareikalavo grąžinti išmokėtas projekto finansavimo lėšas (400 tūkst. eurų). Projekto rangovė kreipėsi į teismą dėl patirtų nuostolių kompensavimo, tačiau Šiaulių apygardos teismas 2018 m. rugsėjo 11 d. sprendimu išaiškino, kad UAB „Meba“ neturi pagrindo reikalauti išieškoti nuostolius sutartinės solidariosios civilinės atsakomybės pagrindu iš Šiaulių miesto savivaldybės, kuri su „Meba“ nuturėjo jokių sutarčių. Labai gaila, kad Apeliacinis teismas nepamatė viešo intereso gynimo motyvo. Šis procesas yra ne tik teisinis, bet ir politinis, kai buvusioji valdžia palieka „aferų“, dėl kurių miestas dabar yra kankinamas. Atsakomybę už šią žalą miestui turėtų prisiimti 2011–2015 metų miesto Taryba ir visos koalicijos partijos, tuomet dalyvavusios miesto valdyme“, – konstatavo Tarybos narys G. Lukošaitis.

Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis informavo, kad Savivaldybė svarsto galimybę skųsti Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą.

„Savivaldybė, gindama viešąjį interesą ir miesto biudžeto pinigus, laimėjo pirmosios instancijos teisme. Tai leido mums tikėti, kad viską darėme teisingai. Dabar apeliacinė instancija priėmė kardinaliai priešingą sprendimą. Kad mes rengsime skundą kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, aš esu įsitikinęs, tiesiog negalime neišnaudoti paskutinės galimybės apginti miesto interesus“, – komentavo situaciją administracijos vadovas Antanas Bartulis.

 

SAVIVALDYBĖS INFORMACIJA

Į viršų