(Publikuojama laikraštyje "Radviliškio naujienos")  

Ferdinandas ČĖSNA

Praėjusį savaitgalį Radviliškio kultūros rūmuose vyko miesto gyventojų sueiga, kurioje buvo svarstyta Rajono savivaldybės ir administracijos 2009 metų veiklos ataskaita. Radviliškiečiai, anot sueigos organizatorių, rajono bei miesto valdžios kaip visada kamantinėjo apie „šunis, kates bei visokias peles“.

Nors ekonominis sunkmetis tamsesnėmis pavertė Radviliškio gatves, nemažai gyventojų emigravo, tačiau rajono valdžia sugebėjo laiku išmokėti algas biudžetinių įstaigų tarnautojams. Tuo pernai galėjo pasigirti nedažna šalies savivaldybė.

Lemputės tapo spingsulėmis

Pradžioje į tautą kreipėsi Radviliškio miesto seniūnas Leonas Grigaliūnas, kuris apgailestavo, kad Radviliškyje apčiuopiamai mažėja radviliškiečių. Juk jeigu seniūno seniūnavimo pradžioje mieste buvo per 23 tūkstančius miestelėnų, tai dabar belikę gal 20 tūkstančių „deklaruotų gyventojų“. Ir kasmet jų jaučiamai mažėja...

Seniūno ataskaitoje užsiminta ir apie viešųjų darbų svarbą bei mažėjančius šių darbų mastelius - nes kasmet mažėja tam tikslui skirtų valdiškų pinigėlių. „Jeigu pastebėjote, nuo pernai nebeardome šaligatvių“, - aiškino miesto galva. Bet, anot seniūno, miesto valdžia nesėdi rankas sudėjusi: padedant rėmėjams, organizuojamos miesto šventės, įrengiamos krepšinio aikštelės (viena?), prie elektros stulpų atsirado modernios šiukšliadėžės, vasarą žydėjo pakabinami gėlynai ir panašiai.

Tiesa, esama ir sunkumų: miesto seniūnijai vis nesiseka vijokliniais augalais apželdinti buitinių šiukšlių surinkimo konteinerių aikštynus. (Pasodinus vijoklius, juos reikėtų nors kartą palaistyti, patarė balsas iš salės, bet seniūnas to neišgirdo, nes toliau gvildeno „vis dar pasitaikančias problemas“.) Antai kad gatvių apšvietimas. Per seniūno seniūnavimo laikotarpį miesto gatvėse įrengta net 1850 modernių šviestuvų. Kurie, kaip pripažino pats seniūnas, virto spingsulėmis - arba visai nebešviečia, nes dėl finansų stokos yra išjungti, arba šviečia tik kas antras. Ir tai labai trumpai - ne per visą naktį. Juk seniūnijai už gatvių apšvietimą kasmet tekdavo pakloti per 250 tūkstančių „biudžetinių“ litų. Todėl, matyt, vasarop tos spingsulės visai nustos „spingsulėti“. Bet juk ar tai jau tokia didelė beda? Seniūnas savo rinkėjams patarė „iki vidurnakčių nebaliavoti“ - namo grįžti su šviesa.

Šiemet, svarstant rajono Savivaldybės atskaitą, pirmą kartą miesto seniūno „spridikio“ (lietuviškai - išraiškingos kalbos) klausėsi ir šeši seniūnaičiai - mat miestas suskirstytas į tiek seniūnaitijų.

Su miesto šilumininkų veikla supažindino buvęs UAB „Radviliškio šiluma“ direktorius Z. Abromavičius, kurio teigimu, šilumininkai pernai gavo 1,4 milijono litų grynojo pelno. „Bet užtat prieš tai dveji metai buvo nuostolingi“, - tuoj pabrėžė buvęs direktorius. Jo teigimu, jau gerokai į priekį pasistūmėjo biokatilinės statyba, todėl „primestinais skaičiavimais“ ateityje šilumos tarifai gal turėtų mažėti.

UAB „Radviliškio vanduo“ vadovas J. Jučas miesto bendruomenei raportavo, kad jo vadovaujamoje sferoje irgi tarsi nieko ypatingo neįvyko. Nebent tik tai, kad Girelės gatvės penkiuose namuose „paprasčiausiai užšalo tiekiamas vanduo“.

Administracija dirbo taupiai

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitolis Januševičius išsamiai papasakojo, kaip administracija pernai taupė mokesčių mokėtojų pinigėlius. Direktorius viešai pripažino, kad ES esanti labai biurokratinė: kol iš ten kokiam nors „europiniam“ projektui vieną kitą litą iškauliji, tenka ne tik daug savų pinigėlių pakloti, bet dar ir „kokio metro aukščio dokumentų pasirašyti“. Ir dar ne visada esi garantuotas, jog tie pasirašinėjimai nenueis šuniui ant uodegos...

Bet, nežiūrint į finansinę krizę, rajono biudžetinių įstaigų darbuotojai gruodžio mėnesį algas gavo? Gavo! Mieste čiuožyklos yra? Yra! Gi aplinkiniai rajonai čiuožyklos neturi. O kai kurios gretimo Šiaulių miesto vaikų darželių darbuotojos iki šiol dar nėra gavusios algų už gruodžio mėnesį...

Kad prasimanytų „savų“ pinigėlių ir ateičiai, rajono administracija planuoja šiemet išparduoti (privatizuoti) nemažai Savivaldybei nereikalingo turto. Bėda ta, kad tie pirkėjai viską nori pusvelčiui gauti. Antai Eibariškių mikrorajone, kur buvo privati vaistinė, patalpų kainą nuleido iki 50 tūkstančių litų. Ir niekas anei kriukt - nenupirko, tai teko ten socialinius būstus įrengti. Dar direktorius kalbėjo apie daugiabučių namų renovacijos naudą, apie rajono internetinį puslapį - geriausią šalyje.

Rajono mero A. Čepononio kalba buvo trumpa, bet aiški: pernai buvo sunku suvaldyti finansinę situaciją, bet ji juk sėkmingai suvaldyta. Užmegzti nauji tamprūs ryšiai su draugiškomis šalimis. Antai „batia“ iš kaimyninės Baltarusijos susidomėjo Žemės ūkio mašinų gamykloje gaminamais žolių granuliatoriais. Jei viskas gerai seksis, neužilgo iš tolimosios Karelijos į mūsų kraštą gal atkeliaus pirmoji medinių namukų siunta, geležinkelio bėgiais dunda modernūs šilumvežiai - gyvenimas veržte veržiasi pirmyn.

Dėl pabrangusio šildymo „Maxima“ nekalta

Pranešėjams klausimų kaip ir nebuvo. Kažkas raštu skundėsi, kad nenormalu, jei norint palaidoti artimą žmogų eilėje tenka laukti 4-5 dienas. Neva, palaidojimui „be eilės“ reikalingas mero raštelis. Tai meras tuoj pat paneigė. Kiti piktinosi, kad miesto centre užsidarius „mažajai maximiukei“, virš jos gyvenę radviliškiečiai už šilumą dabar turi mokėti „velnioniškus pinigus“ - gal taip dengiami buvusios „Maximos“ šildymo kaštai? Tai rajono valdžia irgi paneigė: čia kalta šalta žiema, o ne „Maxima“.

Dar, anot miesto seniūno, kaip visada sulaukta klausimų apie „šunis, kates ir visokias peles“. Šunų nemylėtojai amžinai piktinasi, kodėl vilkšunių mylėtojai nesurenka savo „mažųjų draugų“ visokius kakaliukus? Miesto seniūnas pažadėjo oponentams, jog tvarka „kakaliukų srityje“ bus padaryta, nes to reikalauja ir ES direktyvos, bet kada bus ta tvarka, miesto seniūnas sakėsi nežinąs - baisiai stinga pinigų „šunelių servisui.“

Kiek nubausta ir iš viso ar nubausta miesto gyventojų už mašinų statymą ant žaliosios vejos, kodėl apie tai neskelbiama vietinėje spaudoje? Miesto seniūnas L. Grigaliūnas teigė, kad tai galima skelbti tik „žurnalistams pasidomėjus“. O šiaip miesto seniūnas patarė žmonėms būti labiau sąmoningiems - apie šunis, kates ir visokias peles labiau domėtis patiems, nelaukiant valdžios parėdymų. Suprask: valdžiai nuo svaresnių rūpesčių galvos plyšta. 

 

Į viršų