Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje pasaulį išvydusių trynukių šeima sulaukė dėmesio ir paramos.  
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
Zita KATKIENĖ
Nors sausio 2-ąją dieną trynukių susilaukusi Toma Vasiliauskienė su mažylėmis tebėra ligoninėje, tačiau šeima jau rūpinamasi. Joniškio seniūnijos, Rudiškių seniūnijos Jankūnų kaime kaimo trobelėje, anot Joniškio rajono savivaldybės mero Romaldo Gadeikio, šeima nuomojo pastogę. Sąlygos sunkios net ir auginant vieną vaiką. O kai į šeimą atkeliavo trynukės, tokiomis sąlygomis gyventi būtų ypač sunku. Šiaulių ligoninės direktorius Petras Simavičius, supratęs, kad pirmoji gimdyvė, šiais metais trynukus pagimdžiusi Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje,  gyvena skurdžiai, kreipėsi pagalbos į Joniškio valdžią. Ir buvo išgirstas. 

Sveikina ne kiekvieną gimdyvę

Praėjusį pirmadienį Šiaulių ligoninės administracija atskubėjo pasveikinti gimdyvės. Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius - su rožių puokšte. Vakar gydymo įstaigos vadovas teigė, jog sveikina tikrai ne kiekvieną gimdyvę, tik išskirtiniais atvejais su rožių puokšte gimdyvės palatos duris praveria. 

Šis atvejis, kai gimė trynukės - išskirtinis, nes per pastaruosius du dešimtmečius trynukų šioje gydymo įstaigoje negimdavo. Nors keliose šiauliečių šeimose auga trynukai, tačiau jų mamos ne tik gimdyti, bet ir nėštumo metu vykdavo į Kauno klinikas.  

Joniškietė T. Vasiliauskienė nėštumo metu lankėsi Moters ir vaiko klinikos Konsultacinėje poliklinikoje, tad klinikos medikai daugiavaisį nėštumą stebėjo nuo pirmų apsilankymo dienų.  Teko trynukių besilaukiančiai moteriai nėštumo metu gydytis ir klinikos Nėštumo patologijos skyriuje dėl padidėjusio kraujospūdžio, gresiančio persileidimo.

Užpraėjusį sekmadienį T. Vasiliauskienė vėl atskubėjo į kliniką dėl padidėjusio kraujospūdžio. Tačiau šį kartą gydymo nepakako, nes prasidėjo gimdymas.

Moters ir vaiko klinikoje generalinio direktoriaus Petro Simavičiaus rūpesčiu įrengtas Perinatologijos centras neišnešiotiems naujagimiams gydyti ir slaugyti, tad medikai jau nesibaimina į pasaulį atskubančių trynukų. Todėl ir nuspręsta naujagimiais ir gimdyve rūpintis patiems. Modernioje gydymo įstaigoje sukomplektuota ne tik moderni medicinos įranga, įrengta moderni naujagimių reanimacija, kurioje ir diagnozuojamos, ir gydomos naujagimių ligos. Pasirengęs šiam darbui ir personalas. 

Trynukai gimė cezario operacijos metu. Į pasaulį atėjusios 34-ąją nėštumo savaitę ir būdamos normalaus svorio mergytės, didelių rūpesčių medikams ir nesukėlė. Tad generalinis direktorius netrukus ir pastebėjo, kad trynukių gimimas šeimai gali sukelti tik didelių finansinių problemų ir nusprendė apie šį džiaugsmą informuoti Joniškio rajono merą. 

„Aš žinojau, kad meras Romaldas Gadeikis - padorus žmogus, kad visada išgirs pagalbos prašantį žmogų, todėl ir skambinau”, - sako P. Simavičius ir prisipažįsta, jog tai ne vienintelis kartas, kai sprendžia ne tik gydymo, bet ir socialines pacientų problemas. „Tai darau ne kaip gydymo įstaigos vadovas, bet kaip žmogus, kuris supranta kitų vargą ir, esant galimybėms, stengiasi padėti”, - sako direktorius.  

Joniškio valdžia suskubo padėti

Joniškio rajono meras Romaldas Gadeikis neslepia, jog Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus perduota žinia apie trynukių gimimą pradžiugino, tad nedelsiant ieškota šeimos. „Paaiškėjo, kad ta šeima gyvena kaime, kad nuomojasi kaimo trobelę, kad patys planuoja ieškoti kito būsto”, - vakar „Šiaulių naujienoms” sakė meras.

Šeimoje gimus trynukams, pasak mero, situacija keičiasi. Nors iki šiol vieną vaiką auginanti šeima nebuvo įrašyta į eilę socialiniam būstui gauti, dabar atsiranda galimybė. Prašymas jau pateiktas Socialinio būsto komisijai, kuri, pasak mero, ir priims sprendimą. 

Dviejų kambarių butas trynukių susilaukusiai Tomos ir Alvydo Vasiliauskų šeimai bus skiriamas naujame moderniai įrengtame name. Jame įrengti 28 vieno-dviejų kambarių butai socialiai remtinoms šeimoms. Pasak mero, taip moderniai ir šiuolaikiškai įrengtų butų Joniškyje daugiau nėra, todėl šeimai labai pasisekė, kad butai dar nebuvo paskirstyti.

Paaiškėjo, kad šeima turi ir daugiau socialinių problemų, gauna socialinę paramą, nes trijų asmenų šeimai tenka gyventi iš vieno atlyginimo, kurį puse krūvio dirbdamas gauna vyras - vienintelis šeimos išlaikytojas. 

Pagalbos ranką jaunai šeimai ištiesė ir Joniškio verslininkas Kęstutis Tautvaišas, kurio įmonė pagamins naujus virtuvės baldus. Lietuvos Raudono Kryžiaus draugijos  Joniškio skyrius drauge su nevyriausybinėmis organizacijomis skirs šeimai drabužių, apavo, net buitinės technikos. 

Be to, Tomos Vasiliauskienės vardu yra atidaryta sąskaita ,,Swedbanke“, sąskaitos numeris LT857300010106250968. Į šią sąskaitą paramą jaunai šeimai, auginančiai keturis vaikus, gali siųsti ir Šiaulių miesto gyventojai. 



Į viršų