Šiaulių rajonas. Kuršėnų kūrybos namų jaunųjų gamtininkų būrelis vykdo projektą, skirtą Lietuvos šikšnosparnių išsaugojimui. Mokiniai užsiėmimuose susipažįsta su šikšnosparnių rūšimis, jų gyvenimu, populiacijos paplitimu.

Būrelio vadovas Nerijus Medeišis su vaikais nutarė atgaivinti senąjį Kuršėnų parką įkeliant pagamintus specialius inkilus, skirtus šikšnosparniams. Anot vadovo, čia anksčiau naktimis skraidė daug šikšnosparnių, bet, laikui bėgant ir seniems medžiams nykstant, jų beveik nebeliko, tad norima atkurti anksčiau buvusią šikšnosparnių populiaciją.
Į inkilų kėlimo akciją susirinko Kuršėnų kūrybos namų ir Kuršėnų kūrybinės raiškos centro nariai. Inkilus, padedant mokiniams, pagamino Pavenčių mokyklos mokytojas Arūnas Jakelaitis.
Kaip įkelti inkilus ir ką reikia žinoti apie šikšnosparnius, mokiniams papasakojo Šikšnosparnių apsaugos Lietuvoje draugijos pirmininkas Deividas Makavičius.
Jis teigė, jog šikšnosparniai Lietuvoje gyvena nuo neatmenamų laikų, bet žmonės net nežino, kad jie gyvena šalia mūsų. Dabar, vykstant globalizacijai, tobulėjant renovacijoms, nykstant seniems drėvėtiems medžiams ir tiems objektams, kur šikšnosparniai yra įsikūrę, jie pradeda nykti. Kai kurios rūšys Lietuvoje yra jau išnykusios, o Lietuva jų dar turi.
Pagrindinė nauda yra ta, kad jie yra sudedamoji ekosistemos dalis, kraujasiurbių uodų gaudytojai. Per naktį jie gali pagauti net keletą šimtų uodų.
D. Makavičius mokiniams surengė miniviktoriną apie šikšnosparnių gyvenimą. Aktyviausiems buvo įteiktos dovanėlės.

Parengė Jorūnė DAUNORIENĖ

Į viršų