Radviliškyje kariškiai jau sunaikino per du šimtus sprogmenų, tačiau spėjama, kad tai - tik ledkalnio viršūnė. 

Esą keturių hektarų plote aviacinių bombų, artilerijos sviedinių ir kitų užtaisų gali būti dar šimtai, todėl išminavimo darbai užtruks ne vienerius metus, praneša LTV naujienų laida "Šiandien". 

Sprogimai Radviliškio rajone griaudi visą savaitę, o Kutiškių kaimelio prieigos primena karinį poligoną. Kiekvieną dieną išminuotojai miškelyje aptinka po keliolika įvairiausių sprogmenų. 

Ten atkastos kelios dešimtys betoninių padegamųjų bombų. Kiekviena sveria po 250 kilogramų. Anot kariškių, bombos buvo naudojamos aerodromams ir pastatams griauti. 

Tačiau tai - ne didžiausi sprogmenys. Neseniai sunaikinta pusę tonos sverianti aviacinė bomba, o po žeme, anot išminuotojų, gali glūdėti ir kelias tonas sveriantys užtaisai. 

"Visi užtaisai, kurie yra ypač pavojingi, aukšto slėgio įranga yra neutralizuojami, išpjaunant užtaiso sieneles, pašalinant aukštu slėgiu trotilą ar kitą sprogstamą medžiagą", - aiškino Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono Išminavimo kuopos būrio vadas Arnoldas Anelauskas. 

Iš kur šioje vietoje atsirado sprogmenys, nežinoma. Tačiau spėjama, kad Antrojo pasaulinio karo metais čia buvo vokiečių kariuomenės aviacinių sprogmenų sandėliavimo arba naikinimo vieta. 

"Didesnė čia iškasamų šaudmenų dalis yra padegamosios bombos, kurios, sureagavus padegamajam mišiniui su oru, savaime užsidega. Taigi mūsų išminuotojams reikia būti ypač atsargiems (...)", - teigė laikinasis Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono vadas Julius Gaižauskas. 

Kariškiai spėja, kad sprogmenys pasklidę keturių hektarų plote. Ir nors kasdien čia darbuojasi po keliolika išminuotojų, tačiau, praėjus savaitei, patikrinti vos trys arai žemės. 

Anot išminuotojų, nors kasmet Lietuvoje neutralizuojami tūkstančiai sprogmenų, tačiau ši operacija - viena didžiausių pastaraisiais metais.
ELTA 
Į viršų