Asta VOLKOVAITĖ
Policijos pareigūnai pastebi, kad neatsargūs ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji. Šiais metais tokių eismo dalyvių žuvo ir Šiaulių miesto gatvėse. Žuvusiųjų skaičius vis dar gąsdina pareigūnus. Po mažametės mergaitės žūties Vytauto gatvėje suskubta įrengti leistiną greitį kontroliuojantį kalnelį. Saugesnė turėtų tapti ir dar viena kelio atkarpa.
Nesaugiausia – darbo valandomis
Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, kaip ir bene visi šalies komisariatai, prieš kelerius metus pagal Europos kelių saugos chartiją buvo įsipareigojęs avaringumą sumažinti perpus. Šio komisariato statistika rodo, kad tokius planus įgyvendinti pavyko – keliuose žūvančių žmonių per penkerius metus sumažėjo keliskart.
 
Per šių metų devynis mėnesius Šiaulių apskrityje žuvo 8 vairuotojai, 3 dviratininkai, 2 keleiviai ir net 9 pėstieji, iš jų Šiauliuose – 3 vairuotojai, vienas pėsčiasis ir vienas keleivis. Anot policijos pareigūnų, ne vienoje šalies apskrityje žūvančiųjų eismo nelaimėse kur kas daugiau. Šiaulių apskrities VPK duomenimis, daugiausia nelaimių keliuose įvyksta ketvirtadieniais, šeštadieniais ir pirmadieniais tarp 12 ir 18 valandos. 
 
Automobilių greitį reguliuos plato
 
„Nėra nė vienos valstybės, kuri galėtų pasakyti, kad viskas gerai. Visos valstybės bando įgyvendinti kažkokias naujas idėjas”, - teigia Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Kęstutis Dičius. Anot jo, Šiauliuose artimiausiu metu dviejose gatvėse turėtų atsirasti automobilių greitį lėtinantys kalneliai – vadinamieji plato. Vienas iš jų bus įrengtas Vytauto ir A. Mickevičiaus gatvių sankryžoje, dar vienas – Vytauto ir Medelyno, kur neseniai žuvo mažametė mergaitė. 
 
Anot K. Dičiaus šie iš asfalto dangos supilti triukšmo kalneliai turėtų labiau pasiteisinti nei „gulintys policininkai”: kiekvienas kalnelis yra pritaikytas leistinam greičiui, kuris yra numatytas toje kelio atkarpoje. 
 
Minėtieji keli plato jau įrengti Ginkūnų gyvenvietėje. K. Dičiaus nuomone, naujovių trūksta ir rajono keliuose, tad kai kuriose tiesiose kelio atkarpose siūloma įrengti triukšmo kalnelius. Esą vairavimas nebūtų toks monotoniškas, jeigu vairuotojų budrumą žadintų minėtieji kalneliai.
 
Pėstiesiems trūksta budrumo
 
„Nepasirinktas saugus greitis, neblaivumas, asmenys, neturintys teisės vairuoti, – vienos iš pagrindinių priežasčių, kodėl keliuose vis dar žūva nemažai žmonių”, - vardija K. Dičius. Pareigūno teigimu, nors kai kurių eismo nelaimių ir neįmanoma išvengti (K. Dičius įvardija avariją Radviliškio gatvėje, kai sunkvežimis mirtinai sužalojo pensinio amžiaus moterį – aut. past.), bet skatinti pėsčiųjų budrumą dar derėtų.
 
„Visos kaltės pėstiesiems negalime suversti, bet jie labai neatsargūs. Būna, stovi prie pėsčiųjų perėjos ir dviese ar trise kalbasi, apsisuka - ir žingsnis į perėją. Vairuotojai ne visada gali numatyti tokius pėsčiųjų veiksmus”, - pavyzdžiais kalba K. Dičius.
 
Pareigūnai siūlo paskaitas apie saugų eismą
 
Kelių policijos biuro viršininkas pastebėjo, kad sugriežtinus girtų vairuotojų atsakomybę, sumažėjo eismo nelaimių. „Jei vairuotojas sulaikomas girtas, tai visada taikomas teisės vairuoti atėmimas. Susiformavo bendra teismų praktika”, - džiaugiasi K. Dičius. Pareigūnas patenkintas tuo, kad eismo saugumu padeda rūpintis ir įmonių vadovai, kurie prašo paskaitų savo darbuotojams.
 
K. Dičius sako vis dažniau sulaukiantis telefono skambučių iš įmonių atstovų, kurie prašo surengti paskaitas apie saugų eismą. Pareigūnas pripažįsta jų naudą ir ragina įstaigų ir įmonių vadovus dažniau kreiptis į pareigūnus jų pagalbos. Minėtas paskaitas teisėtvarkos sergėtojai įmonių darbuotojams skaito nemokamai.
 
Nepilnamečiams dovanoti automobilių nepataria
 
Pareigūnas mano, kad nelaimių keliuose būtų kur kas mažiau, jei nepilnamečiai nebūtų per anksti lepinami dovanomis. „Meškos paslaugą daro seneliai, kai nepilnamečiams anūkams nuperka automobilius. Visada reikia pagalvoti apie pasekmes”, - pataria K. Dičius. 
 
Pareigūnas ragina gyventojus nebūti abejingus pastebėjus, kaip į automobilį sėda nuo alkoholio apsvaigę jų kaimynai. „Ką žmonės sakys tada, kai tas kaimynas partrenks jų vaikus?” - retoriškai klausia K. Dičius. Neatsakingo elgesio atvejų pareigūnas pastebi ir šalia mokyklų perėjų, kur tėvai mėgsta iš mašinų išleisti savo atžalas. „Didžiausia problema Birutės gatvėje, šalia pagrindinės mokyklos”, - įvardija K. Dičius.
 
Pareigūnas nepamiršta mokyti ir savo vaiko
 
Pareigūnas sako prisimenąs epizodą iš filmo, kuris iliustruoja, kad kartais avarijos kaltininkų abejingumas gali kainuoti gyvybę. „Užmiesčio keliu važiuodama mergina partrenkė moterį. Tamsu, vairuotoja pagalvojo, kad niekas avarijos nematė, nesustojo ir grįžo namo. Kitądien į merginos namus atvyko policijos pareigūnai“, - pasakoja skyriaus viršininkas. Anot K. Dičiaus, mergina išsigando, kad pareigūnai suuodė apie jos sukeltą avariją, bet ji išgirdo kur kas baisesnę istoriją.
 
„Kažkas partrenkė jūsų motiną, vairuotojas nuvažiavo. Jei laiku būtų iškviesti medikai, jūsų motina būtų galėjusi išgyventi“, - pamokančiais pavyzdžiais iš filmų kalba K. Dičius. 
 
Pareigūnas sako, kad jis pats kaip vairuotojas niekada neskuba – net autostrada daugiau kaip 90 kilometrų per valandą greičiu nelekia – esą įvertina situaciją: apskaičiuoja kuro sąnaudas ir galvoja apie savo bei kitų saugumą.
 
Pareigūnas, pats auginantis mažametį vaiką, sako ir savo atžalai skiepijantis suvokimą apie galimą grėsmę kelyje: žiūri, kad vaikas važiuodamas ant galinės sėdynės visada segėtų diržą. K. Dičius policija gąsdinti mažų vaikų nepataria.



Į viršų