Asta VOLKOVAITĖ
Naujagimės nužudymu kaltinta trisdešimtmetė motina Lina Miniotaitė išvengė kalėjimo. Praėjusį penktadienį Šiaulių apygardos teismo nuosprendį išgirdo ne tik L. Miniotaitė, bet ir nužudymu kaltinta jos motina Stefanija Miniotienė bei Jovita Giedraitytė. Pastarąsias dvi moteris teismas išteisino.
 
Naujagimės kūnelis rastas darže
 
Šiuo metu ketvirtoji vos 9 klases baigusios bedarbės L. Miniotaitės atžala jau būtų žengusi pirmuosius savo žingsnius. Moters kūdikis pasaulį išvydo 2009-ųjų rugsėjo 4-ąją Raseinių rajone esančiame Viduklės kaime. 
 
Žmonės pastebėjo, kad staiga dingo L. Miniotaitės pilvas, o jos kūdikio – nematyti, tad pranešta vietinės seniūnijos darbuotojams. 42 nėštumo savaites išnešiotas vaikas rastas užkastas darže. Kūdikio kūnelyje ekspertai pastebėjo smaugimo žymes, netrukus įtarimai dėl kūdikio nužudymo krito L. Miniotaitei.  Pareigūnai dviem paroms buvo sulaikę ir moters sugyventinį. Pareigūnams jis teigė apie gyvenimo draugės nėštumą nežinojęs, nes pastaruoju metu su L. Miniotaite kartu jau nebegyveno. Vyras teigė pastebėjęs draugės padidėjusį pilvą, bet moteris jam paaiškinusi, jog pilvas išsipūtė, nes ji prisivalgė daug kopūstų. Vyras savo artimoms giminaitėms buvo prasitaręs, kad gyvenimo draugė jam yra neištikima.
 
Iš pradžių pareigūnų sulaikyta L. Miniotaitė mėgino teisintis ir pasakojo, kad įvyko persileidimas, kaltę vertė ir ant savo motinos S. Miniotienės, esą  ji priėmė gimdymą. Vėliau L. Miniotaitė pakeitė parodymus ir teisme prisipažino nužudžiusi naujagimį. Ji teigė, kad po gimdymo ją buvo apėmusi panika, tad netyčia ir pasukusi naujagimės galvą. 
 
Duobę naujagimiui iškasė draugė
 
L. Miniotaitei teko teisme papasakoti ir apie nėštumo pradžią. Trijų mažamečių vaikų motina neneigė, kad apie 13-ąją nėštumo savaitę sužinojusi, kad laukiasi, neapsidžiaugė. Galvoti apie abortą jau buvo per vėlu. Baudžiamojoje byloje yra duomenų, kas moteris apie nėštumą prasitarė savo motinai. Ši L. Miniotaitei nupirko kontraceptinių tablečių. Jas gėrusi besilaukianti moteris tikėjosi persileisti, bet kontraceptinės tabletės nesuveikė taip, kaip tikėjosi nėščioji. Vėliau L. Miniotaitė kaip įmanydama slėpė savo nėštumą nuo aplinkinių.
 
L. Miniotaitė teigė buvusi viena namuose, kai rugsėjo 4-ąją  pastebėjo, kad kraujuoja. Prasidėjus gimdymui moteris teigė mėginusi rankomis sugriebti kūdikio galvą, pasibaigus gimdymui pati nutraukusi kūdikio virkštelę, o kūnelį susukusi į skudurus. Kitądien devyniolikmetei draugei Jovitai Giedraitytei L. Miniotaitė parašė trumpąją žinutę, kurioje prašė pagalbos. J. Giedraitytė nusprendė padėti dešimčia metų vyresnei draugei ir 2009-ųjų rugsėjo 5-ąją atvažiavusi į jos namus dviračiu darže iškasė duobę krešuliams sumesti. Skuduruose buvo ne tik krešuliai, bet ir naujagimis.
 
Kas kūdikio tėvas, neaišku – L. Miniotaitė teisme taip ir neįvardijo. Moteris tik nurodė, kad kūdikio tėvas – ne buvęs jos sugyventinis. 
 
Perkvalifikuota bausmė
 
Ekspertai nustatė, kad naujagimė išgyveno vos keletą minučių – neatsargiai truktelėjus kūnelį ji nustojo kvėpuoti po kelių minučių. Mechaninė asfikcija – tokią mirties priežastį diagnozavo ekspertai.
 
Kaltinimai dėl nužudymo L. Miniotaitei perkvalifikuoti į neatsargų gyvybės atėmimą, nes baudžiamojoje byloje nesurinkta duomenų, kad moteris iš anksto galėjo būti suplanavusi kraupų nusikaltimą.
 
Šiaulių apygardos teismas L. Miniotaitę pripažino kalta. Teismas skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant metams ir šešiems mėnesiams. L. Miniotaitei grotos grėstų tuomet, jei per minėtą laikotarpį ji prisidirbtų. Moters advokatas teigė teismo nuosprendžio nesiruošiantis skųsti. Teismo verdiktą dar gali apskųsti prokuroras.
 
Dvi nužudymu kaltinos moterys išteisintos
 
Teismas nusprendė, kad J. Giedraitytė nežinojo užkasanti naujagimį, o ne krešulius, tad teismas ją išteisino. Už tai, kad nepranešė apie nusikaltimą, J. Giedraitytė atsakomybės išvengė, nes neatsargus gyvybės atėmimas yra laikomas tik apysunkiu nusikaltimu. 
 
Teismas išteisino ir L. Miniotaitės 62-ejų metų motiną S. Miniotienę,  kuriai kaltę vertė pati dukra. Moteriai buvo mesti kaltinimai kartu su dukra susitarus nužudyti naujagimį ir dalyvavus naujagimio gimdyme. 

Į viršų