Sprogimas ir banko „Snoras“ apiplėšimas rodo policijos reformos ydas. Kioskas susprogdintas vos keli šimtai metrų nuo policijos nuovados. Policija atskubėjo tik tada, kai nusikaltėlių ir pėdos spėjo ataušti, kadangi nuovada naktimis nedirba.
Ir policija, ir savivaldybės atstovai kalba, kad įžūlių nusikaltimų ateityje tik daugės, tačiau gyventojams bus žymiai sunkiau prisišaukti pagalbos.

Nusikaltėliai įžūlėja

Daugiau kaip prieš savaitę paryčiais Šeduvos centre įvykdytas įžūlus apiplėšimas – susprogdintas banko kioskas ir pagrobti pinigai. 
Ironiška, tačiau nusikaltimas įvykdytas vos ne po rajono policijos nuovados langais. O paradoksaliausia tai, kad išpuolis tapo Vidaus reikalų ministerijos pradėtos nuovados uždarinėjimo pasekme. Suskaičiavome – jeigu naktį nuovadoje būtų dirbęs budėtojas, jis į įvykio vietą būtų atbėgęs per pusę minutės.

Kai suveikė signalizacija, policijos patruliai buvo Baisogaloje. Todėl atskubėję į Šeduvą nusikaltėlių jau neberado. 
Gyventojai – neapginti

Rajono Tarybos Sveikatos, socialinių reikalų ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Aloyzas Juodis įsitikinęs, kad išpuolis – tiesioginė policijos reformos pasekmė. 

„Buvo padaryta klaida – tai sakiau jau seniai. Dabar vienkiemiai, senukai yra palikti be jokios apsaugos, visiškai neapginti. Pavyzdžiui, nuo Radviliškio iki Pašušvio – penkiasdešimt kilometrų kelio. Apie operatyvią pagalbą nėra nė ko šnekėti“, - teigia A. Juodis.
Komiteto pirmininkas sako, jog po to, kai magistralėje Šiauliai – Panevėžys ėmė patruliuoti šiauliečiai, atsilaisvino keletas ekipažų, kurie važinėja po kaimus. Tačiau to negana.

Gali padėti policijos rėmėjai

„Visą parą veikiančios nuovados – reikia verkiant“, - įsitikinęs ir Šeduvos seniūnas Kostas Dočkus. 

Anksčiau Šeduvoje dirbo vienuolika žmonių, į kuriuos pagalbos žmonės galėjo kreiptis bet kuriuo paros metu. „Dabar žmonės negali jaustis taip saugiai ir ramiai, kaip jausdavosi anksčiau. Juk pas pareigūnus buvo galima ir ateiti, ir pasikalbėti, pasitarti, - teigia seniūnas. - Nuovados labai reikia.“

„Matome, kad nusikalstamumas didėja ir jis didės ateityje“, - niūrią ateitį piešia Šeduvos seniūnas K. Dočkus. 
Šeduvoje nuovada buvo įkurta viena iš pirmųjų visame rajone. Dabar uždarytos ne tik Šeduvos, bet ir Baisogalos bei kitos rajone veikusios nuovados. Tiesa, Baisogaloje gelbsti naktimis tvarką palaikantys policijos rėmėjai, tarp kurių – ir rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitolis Januševičius. Pastarasis ragina rajono gyventojus tapti policijos rėmėjais.  

Rankų nenuleidžia

Dabartinė rajono valdžia išsikovojo, kad būtų pakeistas tik juridinis nuovadų statusas, panaikintas savarankiškumas, tačiau pareigūnai liktų budėti.

Šeduvoje laikinai einantis vyriausiojo tyrėjo pareigas Kęstutis Antanas Bartkus sako, jog pareigūnai dirba ir naktimis, vykdo įvairius reidus, tačiau nuovados patalpose būna tik darbo valandomis – nuo aštuntos ryto iki septynioliktos valandos. Kaip ir kitose rajone veikiančiose nuovadose.
„Mes rankų nenuleidžiame ir tikimės, jog rajone pavyks atgaivinti visą parą budinčias nuovadas“, - sako Sveikatos, socialinių reikalų ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas A. Juodis.
Į viršų