Lietuvos ir Latvijos pasienio regionuose bus įgyvendinamas 31 naujas projektas, kuriems skirta 40 mln. litų (12 mln. eurų) iš Europos regioninės plėtros fondo pagal Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programą. 

Sprendimą dėl projektų finansavimo priėmė Latvijos ir Lietuvos programos Jungtinis stebėsenos ir valdymo komitetas. Latvijos ir Lietuvos atstovai svarstė 89 projekto paraiškas, gautas per 3-iąjį kvietimą teikti projektų paraiškas. 

Patvirtintuose projektuose 57 institucijos iš Lietuvos ir 89 institucijos iš Latvijos vykdys bendradarbiavimo veiklas. Projektai skatins verslo, darbo rinkos ir technologijų plėtrą. Pavyzdžiui, projekte "COOP EDU-SHIP" savo jėgas suvienijo 15 partnerių siekdami pagerinti mokymosi visą gyvenimą institucijų darbą bei siūlomas paslaugas Kuržemės ir Žiemgalos regionuose Latvijoje bei Šiaulių, Panevėžio ir Kauno apskrityse Lietuvoje.

Susisiekimo problemas pasienio regione spręs projektas "Trans-Port", kuriame bendradarbiaus 9 institucijos. Planuojama pagerinti Klaipėdos, Ventspilio ir Liepojos uostų infrastruktūrą bei saugumą, taip pat ir išanalizavus situaciją, pasiūlyti sprendimus dėl sausumos transporto plėtros pasienyje.

Viešųjų paslaugų ir gamtos išteklių srityje finansuojamas projektas "GRANDERIO", kurio tikslas pagerinti vandens ir gamtos išteklių kokybę Lielupės baseine, į kurį suteka Lietuvos ir Latvijos upės. Devyniose vietose bus tvarkomos upių pakrančių prieigos, rengiami dokumentai tolesniems projektams.

Darnių bendruomenių kūrimąsi skatins maži socialiniai, jaunimo ar savivaldybių bendradarbiavimo projektai. Pavyzdžiui, projekte "PRELIUDIA" bendradarbiaus Šiaulių ir Daugpilio universitetai ir muzikos mokykla. Siekiant populiarinti kamerinę muziką abiejų valstybių pasienyje lietuviai ir latviai kartu rengs kamerinės muzikos repertuarą, organizuos meistriškumo stovyklas ir pakvies vietos gyventojus į bendrus festivalius. 

Iš viso 2007-2013 metais Latvijos ir Lietuvos programos projektams finansuoti yra skirta 207 mln. litų (60 mln. eurų) iš Europos regioninės plėtros fondo. Per 2008-2009 metus paskirstyta apie 117 mln. litų (34 mln. eurų). Dėl likusių 48 milijonų litų (14 mln. eurų) artimiausią kvietimą teikti projektų paraiškas planuojama skelbti šių metų lapkritį (EK patvirtinus programos pakeitimus).
ELTA 
Į viršų