2014-10-17 05

Kelmės rajonas. Spalio 10 dieną, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre reziduojantys kompozitoriai pristatė savo baigiamąjį multimedijos kompozicijos projektą. Vaizdą, elektroniką ir kompoziciją kūrė Carlos Andres Rico ir Matti Pakkanen. Atlikėjai: Justinas Mačys (fleita), Ieva Laučkaitė (smuikas), Akvilė Kalinaitė (mecosopranas).
Kelmės rajono nuotr.

Renginį sudarė 3 dalys. Pirmoji ir trečioji vyko lauke, kur ant Kražių kolegijos sienų buvo rodomos vaizdo projekcijos, o languose įsižiebus šviesoms muzikantai atliko lietuvių liaudies dainas primenančias temas. Antroji kūrinio dalis pristatyta salėje.
C. A. Rico vadina save Lotynų Amerikos muzikantu. Pradėjo studijas gimtajame mieste, kur studijavo populiariąją muziką. Iš pradžių pagarsėjo kaip popso, roko ir elektroninės šokių muzikos kūrėjas bei atlikėjas ir tik vėliau susipažino su šiuolaikine akademine kultūra, kai akademijoje pirmąkart išgirdo Claude Debussy, Igorio Stravinskio kūrinius. Po pertraukos vėl pradėjęs kurti C. A. Rico nusprendė, kad nori tęsti studijas. Pirmasis parašytas kūrinys laimėjo Kolumbijos jaunųjų kompozitorių konkursą, o už laimėtą sumą muzikantas persikraustė gyventi į Vokietiją. Kitas svečias iš Suomijos M. Pakkanen yra baigęs muzikos mokyklą, daug metų grojo violončele.
„Norėjau tęsti violončelės studijas konservatorijoje, tačiau tuo metu kilo mintis, kad noriu būti aktoriumi. Kadangi aktoryste užsiimti nepasisekė, todėl pradėjau studijuoti dainavimą Švedijoje“, - pasakoja M. Pakkanen. Vėliau suomis patraukė į Hamburgą, kur pradėjo dirbti dirigentu ir dainavimo mokytoju. Du talentingus žmones iš Hamburgo į Kražius atvedė kolegė iš Lietuvos – Akvilė Kalinaitė. Idėjų savo būsimam projektui menininkai sėmėsi iš aplinkos. Vos atvykę į Kražius, rezidentai aplankė muziejų, Kražių bažnyčią, Vytauto kalnelį, Medžiokalnį, kur buvo pagonių deivės Medeinos garbinimo vieta. Ši deivė jų muzikiniame projekte yra tarsi atramos taškas. Spalvų ir idėjų projektui pridėjo savaitei į Kražius atkeliavę penki kolegos iš Hamburgo.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

 

Į viršų