Petras RIKAS

"Radviliškio naujienos" 

- Kai nuimtas derlius, ir sodiečiui atsiranda daugiau laisvo laiko, jau penkioliktą kartą susirenkame krūvon, kartu pasidžiaugti atliktais darbais, pasiguosti rūpesčiais, pagerbti geriausius kaimo žmones, - praėjusio penktadienio popietę Raudondvaryje pradėdamas žemdirbių šventę kalbėjo rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfredas Juozapavičius, kurio teigimu, nors šie metai kaimo žmogui irgi nebuvo lengvi ar labai dosnūs, bet artojas tuo niekada nesiskundė. Ir nesiskundžia iki šiol.

Tiesa, šalies Žemės ūkio rūmų skaičiavimu, dėl gamtos negandų šiemet žemdirbiai iš viso patyrė per devyniasdešimt milijonų litų nuostolių. Matyt, todėl vedėjas ir teigė, kad ūkininkaujančiųjų piniginės, lyginant su pastaraisiais metais, šiemet bus kokiu trečdaliu plonesnės. Bet juk, kaip sakoma, nėra to blogo, kas gerumu nesibaigtų - šiemet žymiai pakilo superkamų grūdų kaina. Šie metai, vedėjo teigimu, kaimo žmogų protino, kad drausti pasėlius verta - ištikus gamtos stichijai, vis vienas kitas litas į kišenę ateina. Todėl šiemet daugiau ūkininkų bei žemės ūkio bendrovių apdraudė savo pasėlius.

Merui - kaimiškos duonos kepalas

- Žemdirbiai savo sunkiu prakaitu ženkliai prisideda ir papildant šalies biudžetą, - sakė rajono valstiečių šventėje dalyvavęs Žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Svečiulis, kurio teigimu, dar gyvuojančios žemės ūkio bendrovės, valdydamos vos keturiolika procentų naudmenų, šalies biudžetui kasmet sumoka per du šimtus milijonų litų įvairių mokesčių.

Rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas A. Juozapavičius iš tribūnos išsamiai analizavo, kokia ateitis laukia kaimo žmonių, kai nuo šio tūkstantmečio tryliktų metų keisis žemės ūkio produkcijos kompensavimo tvarka iš Europos Sąjungos fondų. Pasaulinė krizė ir „europiniai ekonominiai finansiniai neramumai“ tam juk darys didelė įtaką, dar renginio pradžioje savo asmeninę nuomonę išreiškė vedėjas. Kadangi, kaip sakė vedėjas, pasaulio didžiosios šalys pradėjo sunaudoti daugiau žemės ūkio produktų, tai žemdirbiams, nors jau artimiausius dešimt metų, turėtų būti šviesi ateitis - reikės išsijuosus didinti kaimiškų produktų gamybą ir gavybą. Dar vedėjas džiaugėsi, kad rajone beveik nebėra apleistų žemių, visi didesni plotai yra dirbami. To, anot vedėjo, nepakanka, juk gražiai turi atrodyti ne tik pasėliai, pievos ar ganyklos, bet ir pakelės, vedančios į tuos laukus.

Ir kiti žemdirbiško susibūrimo dalyviai ragino savo kolegas ūkininkauti intensyviau, į gamybą diegti mokslo naujoves, intensyvinti žemėvaldą, tam daugiau skiriant ne tik jėgų, bet ir pinigų. Susirinkusieji vieni kitiems bėdojosi, kad dar per anksti „atverti vartus“ užsieniečiams, norintiems pigiai supirkti žemės ūkio žemes. Kaip problemą paminėta ir tai, kad kaime auginama vis mažiau gyvulininkystės produkcijos - kasmet mažėja gyvulių.

Rajono meras Antanas Čepononis, sveikindamas šventėn susirinkusius kaimo žmones, sakė, kad „politikai ateina ir išeina, o žemdirbiai lieka visam laikui“. Už ką meras, matyt, nuo žemdirbių ir gavo kaime iškeptą kasdienės duonos kepalą.

Žemės ūkio ministerijos vyriausioji specialistė Virginija Žostautienė išsamiai kalbėjo apie būsimą europinę paramą kaimui. Nes ateityje Europa, anot jos, taip dosniai neberems žemėvaldos „grafų“ - stambių žemvaldžių. Daugiau paramos, tikimasi, sulauks smulkūs ūkininkaičiai. Nors, kaip sakė atstovė iš Žemės ūkio ministerijos, žiūrint „europinėmis akimis“ mūsuose žemėvaldos „grafų“ tarsi ir nėra, bet ir prie smulkiųjų ūkininkų lietuvaičių nepriskirsi, juk valdo vidutiniškai daugiau nei penketą hektarų žemės, kokių kitose ES šalyse esama net septyniasdešimt procentų.

Pagerbti iškiliausi sodiečiai

Kaimo žmogus ne tik duona sotus. Antai praėjusią vasarą Raudondvario krašte vaikams buvo organizuota etnostovykla - kad jaunimas susipažintų su ūkininko kasdienybe. Žemės ūkio bendrovės „Gražionių bekonas“ direktorius Edmundas Adomavičius ir Dapšionių krašto ūkininkas Vytautas Čepaitis vos netapo „Kaimo spinduliais“ - surinko daug gerbėjų balų. Jauna ūkininkaitė iš Alsniupių dalyvavo konkurso „Mis ūkininkaitė“ net  finaliniame ture. Už pasiekimus agroserviso srityje Šeduvos seniūnijos ūkininkas Feliksas Šlėvė šventės metu apdovanotas mero padėkos raštu. Tokius pat raštus gavo ir Stanislovas Rimkevičius, sumaniai vadovaujantis Valstybinei kiaulių veislininkystės stočiai, UAB „Ropokalnis“ direktorius Klemensas Vytautas Račkauskas bei kiti.

Žemės ūkio ministerija savo padėkos raštais pamalonino Aukštelkų bendruomenės pirmininką, ūkininką Algirdą Petrauską, Baisogalos seniūną Romą Kalvaitį, Žemės ūkio skyrius raštais pagerbė jaunuosius ūkininkus Žydrūną Laurutį (Aukštelkai), Gedą Meškauską iš Šaukoto seniūnijos ir šeduvį Nerijų Liutkevičių. Didžiulė kolegų pagarba buvo pareikšta ir Aukštelkų seniūnijos ūkininkei, fotografei ir keliautojai Ramutei Radėnienei, taipogi dėmesio nestokota žemės ūkio bendrovės „Draugas“ valdybos pirmininkei Daivai Poškienei, Algimantui Žezdriui iš Pakalniškių seniūnijos, Tyrulių žemių aktyvistams Viliui Smulkiui bei Eugenijui Miseliui. Už gebėjimus ne tik savame ūkyje gerai tvarkytis, bet ir kaimynui padėti, padėkota ūkininkui Kęstučiui Balinskui iš Šiaulėnų seniūnijos. Gražiai pagerbtas ir Skėmių krašto aktyvus visuomenininkas Aurelijus Sadzevičius, ūkininkas Andriejus Staškūnas iš Sidabravo bei Radviliškio seniūnijoje pažangiausiai ūkininkaujantys Raimonda ir Augutis Krikščiūnai.

Garbaus amžiaus Baisogalos krašto ūkininkas Albertas Budreckis geru žodžiu minėtas už žemdirbiškų tradicijų puoselėjimą. Už nuoširdų darbą pagerbta ŽŪB „Draugas“ melžėja Svajonė Stankienė - rajono melžėjų konkurso nugalėtoja, respublikiniame tokio pat profilio konkurse užėmusi garbingą trečiąją vietą, Skėmių seniūnijoje „bičių karaliene“ tituluojama bitininkė Roma Mačienė, melžėja Bronislava Kačiukevičienė. Dėmesio nestokota ir žemės ūkio bendrovės „Minaičiai“ plataus profilio mechanizatoriui  Arūnui Mikalauskui, ūkininko V. Čepaičio traktorininkams Alfredui Ganiprauskui, Virginijui Juškai, Viktorui Šiburskui ir kitiems rajono pažangiems sodiečiams.

„Lietuvai pagražinti“ draugijos rajono skyriaus pirmininkas, vicemeras Jonas Povilaitis įteikė nominacijas gražiai tvarkomų sodybų, daugiabučių namų, įmonių ir seniūnijų atstovams.

Į viršų