Didžiausio pasaulyje lanksčių darbo vietų sprendimų teikėjo tyrimo rezultatai atskleidė, kad šią vasarą dauguma atsakingas pareigas užimančių darbuotojų žadėjo paaukoti dalį savo atostogų laiko.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
Bendrovė apklausė daugiau nei 26 000 verslininkų 96 šalyse, kad išsiaiškintų, kiek laiko per vasaros atostogas jie planuoja skirti su darbu susijusiai veiklai. Lietuvoje 38 proc. profesionalų teigė, kad per vasaros atostogas dirbs nuo vienos iki trijų valandų, o 15 proc. ketino darbui skirti daugiau nei tris valandas per dieną. 42 proc. apklaustųjų tvirtino, kad dėmesys su darbu susijusiai veiklai per atostogas bus tik šiek tiek mažesnis nei įprastą darbo dieną, rašoma pranešime spaudai.

Vyrams darbą pamiršti sunkiau
Darbuotojai Lietuvoje per atostogas dirba tiek pat, kiek ir kitose šalyse. Visame pasaulyje 39 proc. verslo profesionalų per atostogas planavo dirbti šiek tiek laisvesniu nei įprasta režimu, 17 proc. ketino dirbti daugiau nei tris valandas per dieną, o 41 proc. tikino, kad darbui skirs nuo vienos iki trijų valandų kiekvieną dieną.
Tyrimas taip pat atskleidė, kad vyrams darbus pamiršti daug sunkiau – 42 proc. vyrų visame pasaulyje per atostogas dirba įprastu ritmu, nes prisižada skambinti darbo reikalais, atsakyti į el. laiškus ir dalyvauti verslo susitikimuose. Nemažai dirba ir verslininkės moterys – 34 proc.
Šią tendenciją ir pasiskirstymą pagal lytį patvirtina ir 44 proc. vyrų bei 35 proc. moterų, nurodančių, kad per atostogas dirbs nuo vienos iki trijų valandų per dieną, o daugiau nei tris valandas savo laisvo laiko planuoja skirti atitinkamai 18 proc. verslininkų bei 16 proc. verslininkių.

Nesugebame atsiriboti nuo darbo
„Verslininkų atsidavimas darbui visame pasaulyje yra vertas pagarbos – savo darbų nepamiršta didelė dalis verslo pasaulio atstovų. Visgi, tai gali būti laikoma ženklu, kad dauguma jų jaučiasi pernelyg įsitempę arba nesaugūs dėl savo darbo bei nesugeba tinkamai atsiriboti. Įtampos darbe poveikis yra gerai išnagrinėtas, todėl svarbu, kad darbuotojai skirtų šiek tiek laiko savo asmeniniam gyvenimui.
Technologijos, pavyzdžiui, vaizdo ryšio priemonės ir belaidis internetas, leidžia dirbti bet kurioje pasaulio vietoje, be to, visų inovacijų tikslas – suteikti galimybę dirbti lanksčiau ir produktyviau. Darbuotojai gali skirti mažiau laiko važiavimui į darbą ir atgal arba dirbti arčiau namų, tai leidžia dirbti efektyviau, todėl atostogos turėtų būti skiriamos vien tik poilsiui“, – pranešime spaudai rašo bendrovės atstovai.

Atostogos – tik iš santaupų
Tiesa, neretai darbas yra ne vienintelė priežastis, kliudanti žmonėms pailsėti. Dar viena opi problema – pinigai. Vieno iš Lietuvoje veikiančių bankų Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė patvirtina, kad atliktos apklausos duomenimis, dažnas Lietuvos gyventojas šią vasarą nesiruošė atostogauti. Vieniems vasarą pats darbymetis, kiti yra žiemos sporto gerbėjai, o treti teigia sau negalintys leisti atostogauti, nes tam neturintys lėšų.
O. Bložienės nuomone, atostogų kokybė visai nepriklauso nuo piniginės storio, tačiau skaičiuoti pinigus, ypač atostogų laikotarpiu, būtina. „Atostogoms reikia skirti pinigus ne nuo gaunamų pajamų, o iš turimų santaupų – joms atidėti reikia iš anksto. Kaip rodo mūsų apklausa, net pusė Lietuvos gyventojų finansiškai visiškai nesiruošia atostogoms, tik keli procentai joms pradeda ruoštis jau nuo praėjusių metų atostogų, – pastebi Asmeninių finansų instituto vadovė. – Tokie įpročiai nėra geri, nes daugelis, pavyzdžiui, šiais metais atostogoms planuoja išleisti 500-1000 litų kiekvienam namų ūkio nariui. Tad jei keturių asmenų šeimos vidutinės pajamos – 3 tūkstančiai litų per mėnesį, atostogoms planuoti išleisti iki 4 tūkstančių litų ne iš santaupų yra pakankamai optimistiška.“

Galima atostogauti nebrangiai ir turiningai
Žinoma, kiek išleisti atostogoms, priklauso ir nuo šeimos poreikių, ir nuo finansinių galimybių. Viena, jei yra noras ir galimybė atostogauti užsienio kurortuose, prabangiuose viešbučiuose, ir kita, kai galbūt noras yra, bet nėra galimybių ten nuvykti ir tenka savaitgalį apsiriboti kelione dviračiu po Lietuvos nacionalinį parką.
„Reikia tiesiog pakeisti savo požiūrį, o ne nuolat graužtis, kad neturi pinigų atostogoms, ir galvoti, kaip įdomiau atostogauti, nes ir Lietuvoje yra labai daug užsiėmimų – stovyklų, išvykų baidarėmis, kempingų, žygių. Tiesiog reikia plėsti savo akiratį ir negalvoti, kad jei negali nuvažiuoti į Turkiją ar Egiptą, tai ne atostogos, – siūlo Asmeninių finansų instituto vadovė O. Bložienė. – Manau, yra pakankamai daug galimybių paatostogauti ir nebrangiai, ir turiningai. Nuolatinis galvojimas apie pinigus ir daro žmones nelaimingus, nes kiek beuždirbsi, pinigų niekada nebus pakankamai.“


KLAUSIAME: „Ar turiningai praleidote vasarą?“

- Rasa: „Buvau su vaikučiais“
Šią vasarą niekur nekeliavau. Visą laiką praleidau su vaikučiais namuose. Kartais, kai bulvare vykdavo šventės, išeidavome pasižmonėti. Buvome trumpam į kaimą nuvykę. Tačiau tikrai negaliu sakyti, kad šios atostogos man buvo išskirtinės.

- Edmundas: „Visą vasarą dirbau“
Gaila, bet šiais metais jokių atostogų neturėjau, dirbau visą vasarą. Neturėjau laiko nei prie jūros nuvažiuoti, nei į gamtą, niekur. Taigi, vasara tikrai ne išskirtinė. Dar nieko neplanavau, bet galbūt pavyks atsigriebti rudenį ar žiemą.

- Danguolė: „Pailsėjau nuo žmonių“
Šią vasarą leidom sau pailsėti. Buvome nuvykę prie jūros, piknikavome gamtoje. Į renginius vasaros metu nevaikštome. Kažkaip norisi atitrūkti nuo visų rūpesčių, pailsėti nuo žmonių. Net Palangoje pasirinkome atokesnę vietą, kad nereikėtų būti tarp minios žmonių.

- Giedrė: „Esu pasiruošusi darbams“
Džiaugiuosi šia vasara. Buvome išvykę į Palangą, ne kartą važiavome į gamtą. Beveik mėnesį praleidau Norvegijoje. Ten šiek tiek pakeliavau po lankytinas vietas, tačiau daugiausiai laiko praleidau su draugais. Dabar jaučiuosi kupina energijos ir esu pasiruošusi naujiems darbams.

- Ala: „Geriausia namuose“
Savaitę atostogavau užsienyje. Iš ten parsivežiau tikrai nemažai įspūdžių. Labai patiko Barselonoje, bet, kaip sakoma, visur gerai, namuose geriausia. Todėl atvykau savaitei į Šiaulius, kur gyvena mano tėvai. Pati šiuo metu gyvenu Anglijoje.

- Alvydas: „Darbas yra darbas“
Neypatingos mano atostogos. Kaip ir praėjusiais metais visą vasarą dirbau. Nebuvau niekur išvykęs. Bet ką padarysi... Darbas yra darbas. Tikiuosi, kad rudenį pavyks gauti porą laisvų savaičių ir šiek tiek pailsėti. Niekur toli nenorėčiau keliauti, ilsėčiausi čia, Lietuvoje.

- Jolanta: „Visos mano atostogos – išskirtinės“
Vasarą daug laiko skyriau sau ir savo pomėgiams. Namuose auginu žirgą, taigi, dažnai jodinėjau. Daug keliavau, susipažinau su įvairiomis vietovėmis, lankiausi šventėse, festivaliuose. Tarp jų – Žagarės festivalis ir Lino šventė.

- Mindaugas: „Keliauju kiekvieną dieną“
Dirbau visą vasarą. Jaučiuosi šiek tiek pavargęs. Turėjau kelias laisvas dienas, tai per jas buvau į gamtą nuvažiavęs, prie jūros. Gal artimiausiu metu pavyks atsikvėpti, bet tada tikrai nesiruošiu keliauti. Aš ir taip keliauju kiekvieną dieną, nes esu tolimųjų reisų vairuotojas.

Į viršų