Jau greit visose mokslo įstaigose nuskambės Rugsėjo 1-osios skambučiai, pranešantys apie naująją mokslo metų pradžią. Tad šią dieną miesto gatvėse ir vėl išvysime gausybę šventiškai nusiteikusių, pasipuošusių, gėles rankose nešančių vaikų ir jų tėvelių.

Ieva LIUBŠYTĖ
Tad dienraščio „Šiaulių naujienos“ žurnalistai nusprendė paklausti Šiaulių miesto gyventojų ar jiems Rugsėjo 1-oji yra šventė ir kaip jie pamini šią dieną.
Dauguma šiauliečių tikino, kad žinoma, jog Rugsėjo 1-oji yra išskirtinė, šventiška diena, kurios metu jie lydi savo atžalas į mokyklą, o po to visi kartu kaip nors atšvenčia naująją mokslo metų pradžią. Kiti Saulės miesto gyventojai teigė, jog Rugsėjo 1-oji – jiems yra naujo sezono ir naujų darbų pradžia.
Taip pat atsirado ir tokių, kurie Rugsėjo 1-osios nešvenčia, nes nėra dėl ko – seniai baigė mokyklą, neturi vaikų, o ir į darbą eiti, kaip ir bet kurią kitą savaitės dieną, reikia.

Armidas: „Tai naujų darbų pradžia“
– Gal tai ir savotiška šventė. Iš profesinės pusės tai – naujas sezonas, naujų darbų pradžia. Nuo Rugsėjo 1-osios padažnėja užsakymų, prasideda darbymetis. Kadangi, kaip ir minėjau, tai naujų darbų pradžia, šios dienos kaip nors ypatingai nešvenčiu, tiesiog šiaip ruošiuosi morališkai.

Skaidrius: „Visa šeima einame į mokyklą“
– Žinoma, kad Rugsėjo 1-oji mums yra šventė. O ta šventė yra tokia, kad visa šeima kartu – su abiem vaikučiais einame į mokyklą, o paskui grįžus iš mokyklos jau kaip nors atšvenčiame tą naująją mokslo metų pradžią.

Rūta: „Man tai dviguba šventė“
– Mums Rugsėjo 1-oji – šventė. Šiaip ši diena man net tokia dviguba šventė, nes mano dukra eina į darželį, o aš pati dirbu darželio auklėtoja. Tai nuperkame auklėtojoms gėlių, taip pat ir aš iš savo auklėtinių gaunu gėlių. Tad kasmet su nekantrumu laukiame šios dienos.

Liuda: „Šią dieną norisi nustebinti dukras“
– Be abejonės, Rugsėjo 1-oji tiek man, tiek mano vaikams yra šventė. Šią dieną visada norisi vaikus palepinti, paruošti jiems kažką gražaus, kuo nors nustebinti. Kadangi turiu dvi dukras, tai vieną palydžiu į darželį, o kitą – į mokyklą. Tik jau nežinau, ar šiais metais mano vyresnėlė norės, kad ją lydėčiau.

Alvydas: „Tai gražių prisiminimų šventė“
– Rugsėjo 1-oji man visada bus šventė. Nors mokyklą jau baigiau seniai, bet kai matau, kaip šią dieną pasipuošę, šventiškai nusiteikę vaikai eina į mokyklą, pasidaro labai malonu atsiminti, kad kažkada ir pats ten ėjau. Kadangi vaikų neturiu, tad man tai tokia gražių prisiminimų šventė.

Rasa: „Įprasta darbo diena“
– Man Rugsėjo 1-oji tikrai nėra šventė. Kadangi aš pati mokyklą baigiau jau seniai, be to, neturiu vaikų, tai man Rugsėjo 1-oji – įprasta, nieko neišsiskirianti darbo diena. Taigi šios dienos nešvenčiu ir jai kaip nors ypatingai nesiruošiu.

Kristina: „Švenčiame po darbo“
– Manau, kaip ir daugeliui mamų, taip ir man Rugsėjo 1-oji yra šventė. Šią dieną, aišku, einu į darbą, nes dirbu mokykloje, o vaikas eis į darželį. Gaila, bet dukrytės palydėti į darželį negaliu, nes man pačiai reikia būti darbe. Tačiau kadangi darbo diena būna truputėlį trumpesnė, tai po darbo jau einame kaip nors atšvęsti. Jeigu būna geras oras – pabūname lauke, o jei ne – vis tiek ką nors sugalvojame.

Gražina: „Būna pakilesnė nuotaika“
– Žinokit, net nežinau ir ką atsakyti, nes mano vaikai jau seniai suaugę, baigę mokyklą, tad dabar draugauju tik su anūku. Tačiau savaime aišku, kad tą dieną jaučiuosi šventiškai, būna tokia pakilesnė nuotaika – išėjus į miestą matosi daugiau žmonių, visi su vaikais, visi pasipuošę. Tad tikrai Rugsėjo 1-ąją užplūsta tik geros emocijos.
Aivaras: „Kol vaikai maži, tol ne šventė“
– Na, nežinau, tikriausiai kol kas man Rugsėjo 1-oji nėra šventė. O taip yra dėlto, kad vaikai dar maži ir neina į mokyklą. Tad kol kas ši diena man nelabai išsiskiria iš kitų dienų – nėra tos šventiškos nuotaikos ir panašiai. Bet manau, viskas pasikeis, kai vaikai pradės eiti į mokyklą.

Loreta: „Sunki, bet šventiška diena“
– Rugsėjo 1-oji – man dar vis šventė, nes pati dirbu darželyje. Nors darželyje dirbu netiesiogiai, bet kaip administracijos darbuotoja, tačiau vis vien jaučiasi ta šventiška nuotaika. Be to, dar turiu studentę dukrą, tai vėlgi prisideda prie to, kad Rugsėjo 1-oji man dar vis šventė. Rugsėjo 1-oji būna labai sunki, bet šventiška darbo diena.

Edita: „Švenčiame šeimos rate“
– Be abejo, kad Rugsėjo 1-oji mums yra šventė, kurią švenčiame šeimos rate. Vyresnės dukros šią dieną į mokyklą jau nebelydžiu, bet palydžiu savo mažąją. Tad ir šiais metais nueisime į mokyklėlę, pabūsime ir tuomet grįžę šeimos rate kažkaip atšvęsime naująją mokslo metų pradžią.

Aldona: „Palepinu anūkę“
– Man Rugsėjo 1-oji yra šventė, nes mano anūkė šiais metais jau eis į vienuoliktą klasę. O šiaip šią dieną kartu su anūke ir jos tėveliais nueiname į kokią kavinę, suvalgome gabalėlį torto. Kadangi mano anūkėlė labai gerai mokosi ir yra labai gera mergaitė, tai per Rugsėjo 1-ąją ją reikia įvertinti bei palepinti.

 

Į viršų