Sakoma, kad antroji lietuvių religija – krepšinis. Kai Lietuvos rinktinė žaidžia – Šiaulių gatvėse tyla. Atliktas TNS LT tyrimas parodė, kad net 60 proc. Lietuvių yra girdėję apie Europos vyrų krepšinio čempionatą, o 18 proc. lietuvių šį čempionatą įvardijo kaip mėgstamiausią.

Akvilė PUŠINSKAITĖ
AEuropos vyrų krepšinio čempionatą 2015 pradėjome intriguojančiai – pirmąją pergalę iš ukrainiečių išplėšėme vienu tašku. Kova su latviais – įdomi ir pergalinga, tačiau belgai nušluostė Lietuvos rinktinei nosį per paskutines sekundes. Pirmadienį įvykęs mačas iškėlė daug diskusijų, lietuviai kreipėsi į FIBA, tačiau rezultatai yra tokie, kokie yra.
Taigi pirmadienį, po dviejų Lietuvos rinktinės pergalių, išėjome į bulvarą – ten klausėme žmonių, ar jie žiūri krepšinį ir ar seka Lietuvos rinktinės žaidimą šiais metais.

Algimantas: „Visi lietuviai nori vienos ir aukščiausios vietos – pirmosios“
– Stebiu Europos vyrų krepšinio čempionatą. Laimėti tai laimėsime, tik neaišku, kurią vietą. Juk visi lietuviai nori vienos ir aukščiausios vietos – pirmosios. Jau daug metų domiuosi ir žiūriu krepšinį, jaunystėje ir pats pažaisdavau. Žiūriu krepšinį ne tik tada, kai Lietuvos rinktinė žaidžia – sergu už „Žalgirį“. Dabar turėtume patekti į aštuntfinalį pagal grupės sudėtį. Tikiuosi ir manau, kad kokie 90 proc., kad pateksime į aštuntuką.

Regina: „Kai turiu išeiginę, tai visada žiūriu krepšinį“
– Dirbu, bet kai turiu išeiginę, tai visada žiūriu krepšinį. Domiuosi, kaip dabar sekasi mūsų rinktinei. Nelabai noriu tikėti, kad užimsime itin aukštą vietą, tačiau į aštuntuką patekti turėtume. Ir šiaip žiūriu krepšinį, ne tik tada, kai žaidžia rinktinė.

Rolandas: „Stengiuosi žiūrėti kiekvienas rungtynes“
– Kartais pažiūriu krepšinį. Kiek turiu laiko, tiek ir seku dabartinio Europos čempionato įvykius. Šiek tiek galiu save pavadinti krepšinio sirgaliumi, nes stengiuosi žiūrėti kiekvienas rungtynes, kai žaidžia Lietuva. Kartais krepšinį žiūriu ir tada, kai žaidžia ne rinktinė – tai priklauso nuo to, kas žaidžia. Kalbant apie Lietuvos krepšinio komandas, vienareikšmiškai esu už „Žalgirį“ – šventai už „Žalgirį“.

Egidijus: „Tikimės medalio – mažiausiai bronzos“
– Žiūrime krepšinį – kol kas lietuviai Europos vyrų krepšinio čempionate žaidžia vidutiniškai. Aišku, tikimės medalio – mažiausiai bronzos. Tačiau geriausiai būtų pirmoji vieta. Stengiamės visada žiūrėti – daugiausia stebime varžybas tada, kai žaidžia Lietuvos rinktinė. Jeigu turiu laiko, pažiūriu ir vietines lietuvių žaidynes. Dabar toks metas, nelabai laiko yra – žiemą, kai daugiau laiko, tai stengiuosi dažniau krepšinį pažiūrėti.

Kristina: „Auksą iškovoti bus sunku – nelabai gerai žaidžiame“
– Žiūriu krepšinį, truputį pažiūriu ir dabar vykstančias rungtynes, kuriose žaidžia Lietuvos rinktinė. Tikiuosi tik pergalės! Tačiau žvelgiant realiai – tikiuosi mažiausiai ketvirtos vietos, o auksą iškovoti bus sunku – nelabai gerai žaidžiame. Apskritai, krepšiniu nelabai domiuosi, mane jis domina tik tada, kai žaidžia mūsų rinktinė.

Antanas: „Išgyvenu ne tik dėl Lietuvos rinktinės“
– Aš krepšinį žiūriu visada – kaip visos komandos žaidžia. Išgyvenu ne tik dėl Lietuvos rinktinės, bet ir dėl „Šiaulių“ krepšinio klubo sėkmės šiame sezone. Manau, kad dabar mūsų vyrai Europos krepšinio čempionate gali iki bronzos ateiti, o ar daugiau – bijau prisikarksėti. Dabar kai sužaidė neblogai, su ukrainiečiais prasčiau buvo, bet su latviais tai labai gerai sužaidė.

Audrius: „Viską lemia maži faktoriai – psichologija, pataikymas“
– Žiūriu krepšinį – dabar tik pati pradžia, tai taip ir sekasi. Pačioje pradžioje aš nemanau, kad reikia būti geriausios formos ir kad viskas labai gerai sektųsi – po truputį įsivažiuosime, manau, ir viskas bus gerai. Aštuntuke šiais metais būsime tikrai, o daugiau, tai kaip Dievas duos, nes aštuonios Europos rinktinės tikrai visos yra stiprios ir lygiavertės, o viską lemia maži faktoriai – psichologija, pataikymas, kaip ta diena ir pan. Aš ir šiaip žiūriu krepšinį – sergu tiesiog už krepšinį. Pats esu krepšinio teisėjas – geriausi teisėjai, kai jie yra nematomi. Stebiu ne tik krepšinį, bet ir teisėjus analizuoju.

Donatas: „Krepšinį žiūriu tik tada, kai žaidžia Lietuvos rinktinė“
– Kartais pasižiūriu, šiek tiek domiuosi ir dabar vykstančiu čempionatu. Žiūriu, kai žaidžia Lietuva – dažniausiai rungtynių pradžią ir pabaigą. Lietuviai dabar žaidžia normaliai, man patinka, kaip žaidžia jaunieji žaidėjai. Nežinau, kokią vietą užimsime – per anksti dar spręsti, bet į aštuntuką patekti turėtume. Krepšinį žiūriu tik tada, kai žaidžia Lietuvos rinktinė.

Kęstas: „Nemanau, kad aukštą vietą laimėsime šiais metais“
– Dabar tai tikrai žiūriu, juk žaidžia Lietuvos rinktinė. Manau, kad nieko gero iš dabartinio mūsų rinktinės žaidimo. Esu nusivylęs, nes nauji krepšininkai, nėra patirties, daromos nesąmonės, bet reikia žiūrėti, kas iš jų išeis. Nemanau, kad aukštą vietą laimėsime šiais metais. Krepšiniu domiuosi ne tik tada, kai žaidžia mūsų šalies rinktinė – esu „Žalgirio“ sirgalius.

Jolanta: „Turėtume užimti prizinę vietą – tikiuosi bent jau sidabro“
– Žiūriu. Dabar itin domiuosi Lietuvos rinktinės žaidimu Europos čempionate – manau, kad lietuviai gerai žaidžia. Esu patenkinta mūsiškių žaidimu. Turėtume užimti prizinę vietą – tikiuosi bent jau sidabro.

Roberta, Virginija ir Indrė: „Pirmas rungtynes buvo žiūrėti labai įdomu“
– Žiūrime visos krepšinį. Dabar lietuviai jau žaidžia gerai – pirmos rungtynės buvo labai sunkios. Šiais metais užimsime pirmą vietą – garantuotai. O jeigu rimčiau, tai bet jau į trejetuką būtų šaunu patekti. Žvelgiant į mūsiškių žaidimą, tai kokią 4 – 5 vietą turėsime. Jeigu lietuviai visada žaistų kaip su latviais kai kuriais momentais, tai mes tikrai laimėtume pirmąją vietą. Lietuviai niekada nepasiduoda – jie žaidžia komandinį žaidimą ir viskas būna labai gerai.

Dalia: „Tikrai pateksime į pirmąjį penketuką“
– Be abejo, žiūriu. Antras lietuvių rungtynes buvo smagiau žiūrėti – pirmosios gal kiek gąsdino. Tačiau turbūt reikia laiko, reikia susižaidimo ir kuo toliau, tuo smagiau ir tikimės tolimesnių pergalių taip pat. Labai sunku kažką prognozuoti – visada norisi tikėtis aukštų vietų, bet tikrai pateksime į pirmąjį penketuką. Iš tikrųjų anksčiau daugiau domėjausi krepšiniu, o dabar, kai laiko vis mažiau, tai kažkaip daugiau žiūriu ir domiuosi tik rinktinės veikla.

 

Į viršų