Šiauliai pabėgėlių tikriausiai neišvengs. Miesto valdžiai teks pasukti galvą, kaip juos tinkamai integruoti. Tačiau kol kas dėl šios problemos valdžia konkrečių veiksmų nesiima. Ji laukia, kol bus tiksliai žinoma, kiek, iš kur ir kokių žmonių teks integruoti.

Diana JANUŠAITĖ
Kai bus aiškūs tikslūs duomenys, galbūt situacija pasikeis. Vis dėlto Savivaldybės darbuotojai gyventojus ramina ir ragina iš anksto nepanikuoti.
Apklausus Šiaulių miesto gyventojus, paaiškėjo, kad gyventojų raminti nereikia. Jų nuomone, patys pabėgėliai nenori čia gyventi. Mano, kad jiems Lietuva – tik tranzitinė šalis. Todėl net nesvarsto galimybių, kaip jiems galėtų padėti. Tačiau sako, kad priešiškumo atvykėliams tikrai nerodys.

Marius: „Tikriausiai niekaip“
– Manau, mes jiems niekaip negalėsime padėti. Šiauliuose ir taip pilna bedarbių. Pabėgėliai čia tikrai neįsitvirtins – tai būtų tik pinigų laidymas. Mes neturime ką jiems suteikti. Vis dėlto, jeigu jie stengtųsi integruotis, kuo aš labai abejoju, neprieštaraučiau jų atvykimui. Bet aš galvoju, kad jiems Lietuva – tik tarpinė stotelė, vargu ar pabėgėliai čia pasiliks.

Jonas: „Vargu ar jiems padėsiu“
– Aš jau per senas, kad galėčiau jiems padėti. Be to, neaišku, kas atbėga. Net norėdamas neturėčiau galimybių jų priimti į savo šeimą. Vyrauja ir tam tikros baimės. Kalba, kad sprogdintojai gali kartu su jais atbėgti. Aišku, gaila nelaimingų žmonių su vaikais.

Diana: „Priimčiau į savo namus“
– Apie tai dar negalvojau. Galbūt mes juos priimtumėme į savo namus. Tačiau vargu ar to prireiks, yra ir kitų šalių, kur jie labiau norėtų gyventi. Konkurencijos darbo rinkoje pabėgėliai mums taip pat neturėtų sudaryti. Kaip ten bebūtų, jeigu jie čia atvyks, stengsiuosi migrantams padėti.

Tomas: „Tegul padeda valdžia“
– Aš tai niekaip nepadėsiu, gal valdžia ką nors padarys. Gal bent jau socialinį būstą suras. Pabėgėlių atvykimui į Šiaulius neprieštaraučiau. Jeigu mūsiškiai važiuoja į kitas šalis, tai kodėl kiti negali atvykti pas mus? Man tai nesukeltų jokių problemų.

Regina: „Nenoriu jiems padėti“
– Aš jiems nepadėčiau, į savo namus tikrai nepriimčiau. Lietuvį galbūt priimčiau, bet pabėgėlį – ne. Lietuviams suteikčiau pirmenybę, nes aš pati lietuvė ir žinau, kad tautiečiu galiu pasitikėti. Aišku, aš prieš imigrantus nesu nusiteikusi, bet man čia kažkas labai neaišku. Jų tiek daug ir skaičius vis didėja, čia kažkas nenormalaus. Manau, valdžia turėtų labiau tuo susirūpinti.

Eimis: „Nepūskit burbulo“
– Tikriausiai nepadėčiau, tai ne Lietuvos problema. Man atrodo, kad čia visi dėl to per daug susireikšmino. Ne mums reikia tai spręsti. Pabėgėliai nori, kad kaimyninės šalys tik atidarytų savo sienas ir įleistų į Vokietiją, Švediją ar Kanadą. Gyventi kažkur kitur jie nenori, o apie Lietuvą jie turbūt iš viso nieko nėra girdėję. Jiems net Europos Sąjunga nereikalinga, pabėgėliams reikia tik Vokietijos ir Skandinavijos.

 

Į viršų