Spalio 13 dieną minima Europos saugaus eismo diena. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į keliuose slypinčius pavojus, skatinti atsargiau elgtis keliuose.

Diana JANUŠAITĖ
Automobilių avarijos sukelia stresą visiems įvykio dalyviams: pėstiesiems, vairuotojams, keleiviams, net jei jie ir nepatiria rimtų sužalojimų. Todėl labai svarbu laikytis visų saugumo taisyklių.
Primename, kad einant per perėją būtina atsistoti toliau nuo šaligatvio (ar kelkraščio krašto). Apsidairyti į abi puses: pasižiūrėti į kairę, į dešinę, įsiklausyti (t. y. klausytis, kas vyksta aplink).
Praleisti važiuojančias transporto priemones. Vėl apsidairyti ir klausytis.
Jei transporto priemonės nevažiuoja, dar kartą pasižiūrėti į kairę ir, įsitikinus savo saugumu, eiti. Per kelią eiti statmenai (ne įstrižai). Einant stebėti kelią ir klausytis. Į automobilį (autobusą, troleibusą) įlipti (ir iš jo išlipti) tik jam visiškai sustojus.

Irena: „Tikras pavojus“
– Reikia labai saugotis, o jeigu nesisaugai, tuomet labai baisu. Bet kurią akimirką žmogų gali partrenkti. Vairuotojai greitai lekia, negalima jais pasitikėti. Eidama per pėsčiųjų perėją labai baiminuosi. Kartą nespėjau net padėti kojos, o šalia automobilis tik žūst greitai pravažiavo. Jei prieš eidamas per pėsčiųjų perėją neapsidairysi į abi puses, viskas gali pasibaigti nelabai laimingai.

Kazimieras: „Jeigu pats saugaisi“
– Turi pats saugotis. Aš pats per perėją einu tik tada, kai matau, kad sustoja mašina. Man atrodo, kad patys pavojingiausi vairuotojai yra jaunuoliai. Senas žmogus labiau saugo save ir aplinkinius.

Danutė: „Vairuotojai pernelyg skuba“
– Kadangi pati vairuoju, visada atkreipiu dėmesį, kaip kelyje elgiasi kiti vairuotojai. Jeigu aš pirmojoje ar antrojoje eilėje sustoju, tai kitas tik greitai pralekia. Vairuotojai, matyt, dėl labai greito gyvenimo tempo pernelyg skuba. Labai daug klaidų daro ir pėstieji. Pavyzdžiui, per perėją neapsidairę greitai bėga.

Gerardas: „Manau, saugu“
– Kai kurie vairuotojai kartais labai erzina, ypač jaunesnio amžiaus. Apskritai, manau, kad viskas priklauso nuo situacijos. Dėl nelaimingų įvykių gali būti kaltos abi pusės: tiek vairuotojai, tiek pėstieji. Svarbiausia, kad vairuotojai negertų.

Rolandas: „Kaip pažiūrėsi“
– Pėsčiųjų perėjose viskas yra gerai. Svarbu, kad tik vairuotojai nelakstytų taip greitai. Jie nejaučia pagarbos pėstiesiems. Pavyzdžiui, užsienyje vairuotojai mandagesni. Sustoja prieš porą metrų ir rodo, kad pėstieji eitų, o čia... Kita vertus, atrodo, kad pagerėjimas šioks toks yra.

Tomas: „Daugiau ar mažiau saugu“
– Manau, kad Šiauliuose pėsčiųjų perėjos saugios, išskyrus vieną perėją Statybininkų gatvėje. Šiaulių vairuotojai pakankamai normalūs. Kartais dėl eismo įvykių kalti būna ne tik vairuotojai. Pėstieji patys ne visada eina per pėsčiųjų perėją, neapsidairo. Nereikia lėkti kaip akis išdegus.

Stasė: „Nei taip, nei ne“
– Reikia patiems saugotis, nes yra vairuotojų, kurie prieš perėją nesustoja. Pėstieji irgi ne visada žiūri, kur eina. Apskritai, manau, kad Šiaulių vairuotojai nei labai geri, nei blogi – kaip ir visur visokių būna.

Laimis: „Dabar šiek tiek saugiau“
– Paskutiniu metu saugiau. Galbūt žmonės pasikeitė. Vis dėlto manau, kad šiauliečiai dar pernelyg agresyvūs. Jie važiuoja ir galvoja, kad daro klaidas, taip pat mano, jog pastatys kitą vairuotoją į nepatogią padėtį. Tie, kurie važiuoja priekyje, galvoja, kad gal per lėtai važiuoja ir pradeda panikuoti. O kai pradeda panikuoti, nebemato, kas dedasi priekyje. Gal vairuotojų ruošimo kursai yra per silpni? Gal reikia sunkesnių egzaminų?

Audrius: „Reikia žiūrėti kur eini“
– Reikia žvalgytis ir neiti nuleidus galvą. Kai matysi atlekiantį automobilį, juk per perėją neisi. Manau, kad pėsčiųjų ir vairuotojų kaltė yra vienoda. Pavyzdžiui, vienas pėsčiasis eina keliu su atšvaitais, o kitas eina be atšvaito. Vairuotojai taip pat kartais vairuoja girti ir pan. Todėl visiems reikia saugotis vienodai.

Lina: „Vairuotojai mandagesni“
– Manau, kad dabar vairuotojai yra mandagesni. Kai mato, kad einu su vaikeliu, visada praleidžia. Aišku, anksčiau, kai eidavau viena, praleisdavo ne visada. Todėl visada prieš žengiant žingsnį reikia apsidairyti į abi puses. Negalima eitu užsisvajojus.

Danutė: „Ne visada“
– Viskas priklauso nuo mūsų pačių. Reikia save saugoti, mylėti ir savo gyvybe rūpintis. Neskubėti ir nepulti stačia galva. Manau, kad jaunesni ir turintys geresnes mašinas yra pavojingiausi. Vyresnio amžiaus žmonės turbūt važiuoja atsargiau.

Saimonas: „Nelabai“
– Palyginti su užsieniu, Šiaulių gatvėse nėra labai saugu. Vairuotojai nėra kultūringi. Jie nei šypsosi, nei pėsčiąjį praleidžia. Užsienyje vairuotojai tikrai mandagesni.

 

Į viršų