Gyvūnų laikymo taisyklių paiso ne visi. Gyventojai pastebi, kad šeimininkai savo augintinius vedžioja tam nenumatytuose vietose. Neuždeda antsnukio, nesurenka išmatų, neužtikrina, kad gyvūnai nekeltų triukšmo ir pan.
Todėl vieni šiauliečiai sako, kad naminius gyvūnėlius reikia auginti tik kaime, o kiti pabrėžia, kad su augintiniu reikia praleisti daug laiko, nesvarbu kur begyventum.

Diana JANUŠAITĖ
Primename, kad gyvūnų savininkai privalo garantuoti, kad gyvūnų laikymas nekels grėsmės žmonių ramybei, sveikatai, gyvybei, nuosavybei, nepažeis kitų asmenų teisių ir interesų. Daugiabučių namų buto savininkas ar buto nuomininkas savo bute gali laikyti vieną šunį ir vieną katę.
Bute leidžiama laikyti šuniukų ar kačiukų vadas iki 3 mėnesių amžiaus. Iš buto į laiptinę ar koridorių šunis būtina vesti su pavadėliu ir antsnukiu.
Augintinių savininkai privalo užtikrinti, kad gyvūnai neterštų laiptinių, liftų, kitų bendrojo naudojimo patalpų, o priteršus – ekskrementus išvalytų. Savininkai, vedžiojantys gyvūnėlius viešose vietose, turi turėti priemones gyvūnų išmatoms surinkti.
Daugiabučių namų butų ir individualių namų savininkai bei jų nuomininkai turi užtikrinti, kad gyvūnai nekeltų triukšmo, netrikdytų žmonių ramybės ir viešosios rimties.
Šuns, katės savininkas atsakingų pareigūnų reikalavimu privalo pateikti gyvūno vakcinacijos, o laikant agresyvų šunį ar jų mišrūną – ir registracijos dokumentus.

Gabija: „Nesunku“
– Manau, kad nuosavame name gyvūnėlius auginti lengviau. Aišku, bute irgi galima prižiūrėti gyvūnus, bet tam reikia atitinkamų sąlygų. Nes vis tiek augintiniai šeriasi, reikia keisti kraiką ir pan. Apskritai, kadangi myliu gyvūnėlius, manau, kad galima juos auginti tiek kaime, tiek mieste.

Modesta: „Neauginu, todėl nesunku“
– Man nesunku, nes gyvūnėlių neturiu. Neauginu, nes nuolat kažkur keliauju, nesėdžiu vienoje vietoje. Šiaip mieste gyvūnus auginantys žmonės neerzina, jeigu jie turi tokį hobį, tai tegul ir džiaugiasi. Tik nepatinka, kai gyventojai vedžiodami šunis nesinešioja maišelių.

Remigijus: „Sunku, išvesti nėra kur“
– Gyvūnėlius auginti reikia. Malonu, kai tavęs visada kažkas laukia. Tik trūksta vietų, kur būtų galima, pavyzdžiui, pavedžioti šunis. Augintinio priežiūros kaina nebaugina. Kai pasiryžti auginti, tai ir augini. Jeigu viską pradėsime skaičiuoti, tai gal tada ir vaikų nebereikės ir patys nieko nebevalgysime. Su tokia logika greitai išmirsime visi.

Audra: „Vienas malonumas“
– Auginu pudelį. Tikras malonumas auginti mielą padarėlį, kuris tavęs visada laukia, myli. Jis jokių problemų nesukelia, tik kai buvo mažas šiek tiek sieną apgraužė. Manau, kad bute auginti gyvūnėlį galima, nes jis nereikalauja daug vietos. Aišku, jeigu gyvūnas didelis, tuomet jį reikėtų laikyti nuosavame name.

Audrius ir Jolanta: „Reikia turėti atsakomybės“
– Gyvūnėliai reikalauja meilės, priežiūros, maisto. Galbūt mažiausiai iš mūsų dėmesio reikalauja žuvytės. O mūsų vėžlys – tikras proto bokštas. Kai prie jo prieina aplinkiniai, vėžlys prašo maisto ir pan. Auginti naminį gyvūnėlį galima tiek bute, tiek nuosavame name. Viskas priklauso nuo to, kokio dydžio augini ir kaip jis tavo namuose atsirado.

Zigmas: „Nėra lengva“
– Kartais kaimynai būna labai nepatenkinti, pretenzijas reiškia. Aš per savo gyvenimą užauginau tris šunis. Gal kai išeisiu į pensiją, vėl ką nors auginsiu. Problema ta, kad mieste nėra kur jų pavedžioti. Prisimenu, valdžia rinko pinigus, žadėjo aikšteles rengti, bet iki šiol aš jų nematau.

Dalia: „Nėra sunku“
– Problemų jokių nesukelia. Žinoma, galbūt kai kurie žmonės nėra patenkinti, kai kaimynų augintiniai kelia triukšmą, bet pas mane tokių nėra. Todėl viskas yra gerai. Manau, kad aplinkiniams, tai taip pat nekalia didelių nepatogumų.

Ramunė: „Tikriausiai – ne“
– Manau, norint auginti naminį gyvūną, reikia turėti nuosavą namą. Aišku, jeigu gyvūnėlis labai mažas, galima ir bute. Patys tikrai neaugintume didelio gyvūno, nes neturime tam sąlygų. Aplinkiniai, auginantys gyvūnėlius, neerzina. Mūsų kaimynai turi šunis, bet jie netrukdo, matyt, yra gerai išauklėti.

Alisa: „Man tai neaktualu“
– Aš jau per sena, gyvūnėlių neauginu. Kai vaikai buvo maži, auginome kačiukus, juos auginti tikrai nebuvo sunku. Mūsų name kaimynai gyvūnėlius gerai prižiūri, todėl jie problemų taip pat nekelia.

Virginija: „Neturiu nuomonės“
– Gyvūnėlių neauginu ir auginti nesiruošiu. Nenoriu prisirišti. Mes daug keliaujame, juos vienus būtų gaila palikti. Vis dėlto manau, kad juos auginti mieste yra nesunku. Vietų, kur būtų galima augintinius pavedžioti, netrūksta.

Martynas: „Svarbu skirti pakankamai dėmesio“
– Manau, kad nesunku. Mieste netrūksta parkų. Vietų, kur būtų galima juos pavedžioti, tikrai yra. Sudėtingiau su veterinarijos priežiūra. Pas mus nėra rimtų klinikų. Prieštarauju skeptikams, kad gyvūnėlius reikia auginti tik kaime. Nesvarbu kur, svarbu – kad su augintiniu praleistum kuo daugiau laiko.

Vilma: „Mieste nėra tinkamų sąlygų“
– Šiauliuose praktiškai nėra vietų, kur būtų galima išmesti išmatas ir šiaip kur juos pavedžioti. Jeigu gyvūnas mažas, galima jį auginti bute, o jeigu didelis – jam reikia erdvės ir palakstyti, todėl geriau auginti kaime. Be to, gyvūnai turi

 

Į viršų