Po įvykusių kraupių įvykių Paryžiuje, Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas paskelbė šalyje nepaprastosios padėties režimą ir sugriežtino sienų kontrolę. O Prancūzijos premjeras Manuelis Valsas įspėjo dėl tolesnių teroristinių išpuolių grėsmės. Manoma, kad bus rengiama dar daugiau išpuolių ne tik prieš Prancūziją, tačiau ir prieš kitas Europos šalis.
Tokie pranešimai gąsdina europiečius ir ragina susimąstyti, kad taip gali nutikti ir jų šalyje.

Diana JANUŠAITĖ
Tuo tarpu LR Valstybės saugumo departamentas tikina, kad šiuo metu nemato jokių terorizmo apraiškų Lietuvoje. Tačiau sako, kad tokio scenarijaus negalima atmesti. Todėl yra sutarta, kad atsakingų institucijų paskirtieji asmenys aktyviai keistis informacija tam, kad būtų galima kuo greičiau reaguoti į galimus grėsmės pokyčius.
Šiauliečiai taip pat neatmeta galimybės, kad teroristai gali atakuoti Lietuvą. Vis dėlto jie nepraranda vilties ir viliasi, kad taip neatsitiks.

Algis: „Kol kas jaučiuosi saugus“
– Kol kas dar niekas neužpuolė ir nieko neatėmė, todėl jaučiuosi saugus. Aišku, teroristų gali atsirasti ir Lietuvoje. Gal net dabar kažkur slepiasi. Gerai, kad atominę elektrinę uždarėme, ten lengvai kokią bombą galėjo įgrūsti. Negaliu tiksliai pasakyti, bet man atrodo, kad tam tikros institucijos labiau susirūpins sienų saugumu ir ateityje tokių kraupių įvykių bus mažiau.

Vacys: „Nesibaiminu“
– Esu senelis. Kas mane puls? Aš dėl to labai nesibaiminu. Neįsileiskime migrantų, jeigu jie čia atvyks, tada garantuotai mus užpuls. Su tais migrantais čia baisi nesąmonė. Prisiimsime ir dar jiems mokėsime pinigus. Aš pats dirbu ir užsidirbu sau duonai. Kodėl jie taip negali?

Alfredas: „Nepanikuoju“
– Niekas negali mūsų nuo teroristinių išpuolių apdrausti. Net ponas Dievas šiuo atveju negali jokių garantijų duoti. Galvoju, kad ir Lietuvoje gali taip atsitikti, bet dėl to nepanikuoju. Dabar visi galvoja, kad teroristai puls svarbiausias valstybes, o gal nutiks atvirkščiai ir jie nutars smogti per silpniausią grandį. Teroristai naudojasi mūsų geranoriškumu ir geraširdiškumu. Žmonės, bėgantys nuo karo, iš tiesų yra vargšai, bet vargšais prisidengia ir teroristai. Niekam ne paslaptis, kad jie eidami į ataką prisidengia civiliais. Todėl tik mūsų stiprūs filtrai ir budri saugumo akis galėtų mus labiau nuo viso šito apsaugoti.

Jurgita: „Labai nebijau“
– Jaučiuosi saugi, tačiau jeigu pabėgėlių daug privažiuos, visko gali nutikti. Manau, ta tikimybė yra visur. Iš kitos pusės, negalime iš karto visų migrantų nuteisti. Jeigu lietuvis ką nors užsienyje padarys, tai nejaugi ir mes visi dėl to būsime nusikaltėliai? Todėl etiketės visiems nereikėtų klijuoti. Nežinau, kaip šią problemą reikėtų spręsti, bet kol kas labai nebijau.

Vitalis: „Visko gali būti“
– Esame kaip ir politinė provincija, bet kas gali pasakyti, kad čia taip nenutiks. Čia nėra jokio pateisinimo, sunku įsivaizduoti tokius dalykus. Kas dabar atskirs, kur yra tikras pabėgėlis, o kur apsimetėlis? Vis dėlto žmonėms reikia padėti. Prisiminkite, kas buvo prieš Antrąjį pasaulinį karą. Kiek lietuvių važiavo į Olandiją, Australiją, Vokietiją. Kas būtų, jeigu jų lygiai taip pat nebūtų įleidę?

Henrikas: „Mus saugo policija“
– Mus saugo policija, NATO, todėl jaučiuosi saugus. Nemanau, kad teroristinių išpuolių bus ir Lietuvoje. Migrantai man taip pat nemaišo ir nekelia problemų. Aišku, patys įvykiai Prancūzijoje tikrai labai skaudūs.

Justina: „Įvykiai neramina“
– Pastebėjau, kad taip gali nutikti bet kur ir bet kada. Tuo labiau, kad Lietuva irgi ruošiasi priimti migrantus, todėl nesijaučiu labai saugi. Sutinku, kad čia karo pabėgėlius iš Ukrainos reikia priimti ir apgyvendinti, bet tik ne pabėgėlius iš kitų šalių, kur skiriasi kultūros bei religija.

Rima: ‚,Sunku pasakyti“
– Norisi, kad būtų taika. Bet visko gali nutikti ir Lietuvoje. Saugumas tikrai pažeistas. Net neįsivaizduoju, kaip mes nuo to galėtumėme apsisaugoti. Visur ir visais laikas žmonės keliavo, todėl nemanau, kad apsisprendimas neįleisti migrantų, mus išgelbėtų.

Raminta: „Nelabai“
– Lietuvoje niekada nėra buvę nieko panašaus, todėl labai nepanikuoju. Tik keliauti kažkur bijočiau. Mus turėtų tam tikros institucijos aktyviau saugoti, juk tam jos ir skirtos.

Jolanta ir Aurimas: „Niekas mūsų nepuls“
– Jeigu mūsų teroristai neužpuolė anksčiau, tai nemanau, kad užpuls dabar. Jeigu įsileisime pabėgėlius, migrantus, galbūt situacija pasikeis. Gal geriau nereikėtų jų priimti. Šiaip mums tai nekelia didelės baimės.

Svetlana: „Nuotaikos liūdnos“
– Pati vasarą buvau Paryžiuje, tai nuotaikos labai liūdnos. Galvoju, kad ir aš galėjau ten per išpuolius būti. Todėl tikrai nėra smagu. Gal reikėtų labiau tuos pabėgėlius kontroliuoti? Jeigu Lietuvoje jų bus daug ir jeigu pasienyje nebus sisteminės tvarkos, tuomet gali nutikti blogų dalykų.

Irmantas: „Nerimauju“
– Nežinome, kokią dieną įsibrovėliai gali įsibrauti. Manau, kad teroristai nušovė pasieniečius, prisivežė ginklų, bet visi tai slepia, nes nenori gąsdinti žmonių. Todėl jie lengviausiai gali įsibrauti ir į Lietuvą. Valdžia turėtų rimtai susirūpinti mūsų saugumu.

 

Į viršų