Lapkričio 1-oji Lietuvoje yra nedarbo, Visų šventųjų diena. Manoma, kad vienos dienos kapų lankymui neužtenka, todėl Seimas pradėjo svarstyti siūlymą įteisinti dar vieną šventinę dieną –lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną.

Už tokį Darbo kodekso papildymo projektą antradienį po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 29 parlamentarai. Jo priimti dar iki šių metų Vėlinių nepavyks, nes toliau plenarinių posėdžių salėje projektą numatoma svarstyti gruodžio 6 d. Jeigu Seimas pritartų, įmonėse, įstaigose ir organizacijose būtų nedirbama kiekvienų metų lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną.

Dabar galiojančiame Darbo kodekse yra 13 valstybinių švenčių, kai kurios jų sutampa su savaitgaliais.

Zita: „Neaktualu“
– Manau, tai aktualiau dirbantiems, nes man visos dienos yra laisvos. Aišku, suprantu, kad ne visiems pavyksta per vieną dieną visus kapus apvažiuoti, todėl papildoma laisva galbūt nepamaišytų. Ir man būtų smagiau, jeigu per Vėlines nuo darbų laisvi giminaičiai turėtų daugiau galimybių susitikti ir kartu prisiminti anapilin išėjusius artimuosius.

Jolita: „Užtenka vienos laisvos dienos“
– Esu linkusi manyti, kad užtenka vienos laisvos dienos. Net jeigu žmonėms duotų tris laisvas dienas, jie vis tiek sakytų, kad nespėja visų kapų aplankyti. Užtenka vienos dienos, nes vis tiek žmonės prieš Vėlines jau būna kapus sutvarkę, viską pasiruošę. Per Vėlinės, kai į kapines nuvažiuoji, ten jau viskas blizga, dvi savaitės iki šventės viskas būna sutvarkyta.

Albinas: „Kam dirbti, kai gali ilsėtis“
– Pritariu tokiam siūlymui, kam dirbti, kai gali ilsėtis. Per papildomą laisvą dieną būtų galima ir visus kapus aplankyti. Kita vertus, Lietuvoje iš tiesų yra per daug šventinių dienų, tik nemanau, kad mes, eiliniai piliečiai, čia galime ką nors pakeisti.

Dovilė: „Užtenka šventinių dienų“
– Nepritariu, nes ir taip užtenka šventinių dienų. Mes per vieną dieną tikrai suspėjame visus kapus aplankyti. Turbūt ne veltui sakoma, kas nori, tas viską spėja. Galų gale kapus galima sutvarkyti ir savaitgaliais, o jeigu nespėji, tai tokia ir bėda.

Lina: „Būtų labai gerai“
– Šiemet Visų šventųjų diena bus minima penktadienį, tai būtų labai gerai, jeigu penktadienis taip pat būtų laisva diena. Per ilgąjį savaitgalį visi galėtų nuvažiuoti ten, kur nori, ir nereikėtų dvejoti ar prašyti vadovo laisvos dienos, ar ne. Nemanau, kad tai kažkam pakenktų, nes bet kokiu atveju apie 80 proc. žmonių per Vėlines paprastai nedirba.

Kornelijus: „Praverstų“
– Papildoma laisva diena turbūt praverstų. Matote, mano tėvuko artimieji palaidoti Kartenoje. Mamos artimieji palaidoti Gerdašiuose, 12 kilometrų už Druskininkų. Įsivaizduokite dabar atstumą. Dažniausiai tą dieną mums tenka diskutuoti, kur važiuoti. Jeigu būtų dvi laisvos dienos, galbūt dėl to mums tokių diskusijų nebekiltų.

Į viršų