Jau netrukus Mokslo ir žinių diena mokinius pakvies atgal į mokyklos suolus, o studentus – į aukštųjų mokyklų auditorijas. Kol vieni nerimastingai laukia ateinančios Mokslo ir žinių dienos, žyminčios naujų mokslo metų pradžią, kiti su nekantrumu laukia, kol vėl pamatys seniai matytus draugus. Daug žmonių atviri – net ir praėjus daugeliui metų po mokyklos baigimo, rugsėjo 1-oji jiems kelia malonius, nostalgiškus prisiminimus, o tą dieną mokinių ir jų tėvų  pakili ir džiugi nuotaika tiesiog užkrečia. Artėjančios rugsėjo 1-osios proga Šiaulių miesto gyventojų klausiame, ar jiems rugsėjo 1-oji – vis dar šventė, ar jau paprasta, eilinė diena?

Irena: „Žinoma, kad šventė“
– Žinoma, kad rugsėjo 1-oji man yra šventė. Tą dieną visada švenčiame – važiuojame kur nors pasisėdėti, pavyzdžiui, į kavinę ar sodybą. Turiu anūkę, todėl manau, kad šiais metais rugsėjo 1-ąją švęsime taip pat, kaip ir visada. Beje, pritariu nutarimui, kad rusėjo 1-oji šiemet bus švenčiama rugsėjo 3-iąją – juk taip daug geriau dirbantiems žmonėms, kurie, jei nebūtų pakeista, būtų turėję dirbti šeštadienį.

Vaida: „Aš manau, kad šventė“
– Aš manau, kad rugsėjo 1-oji yra šventė. Nors pati savų vaikų neturiu, tačiau jaučiu nostalgiją tiems laikams, kai pati buvau moksleivė ir švęsdavau šią dieną. Dabar jos jau nebešvenčiu – dažniausiai dirbu linksmindama vaikus. Kalbant apie rugsėjo 1-osios nukėlimą į rugsėjo 3-iąją – aš pati taip nedaryčiau, nes šventė ir turėtų būti švenčiama tą dieną, kada priklauso. Juk Kalėdų ar Naujųjų metų mes irgi neperkeliame į kitą datą, o švenčiame tada, kada nurodyta kalendoriuje. Mano nuomone, rugsėjo 1-oji turėtų būti švenčiama šeštadienį – juk iškilmių ceremonija netrunka labai ilgai, tačiau sukuria visai kitą šventinę nuotaiką.

Vilija: „Šventė“
– Šventė – vaikai išeina į mokyklą, o mums tai labiau simbolinė šventė. Rugsėjo 1-ąją visada paminime ne tik nueidami į rugsėjo 1-osios iškilmes mokykloje, bet ir grįžę į namus – suvalgome tortą, pasisėdime. Sumanymui nukelti rugsėjo 1-osios šventę į rugsėjo 3-iąją pritariu, nes vaikai gali dar šiek tiek ilgiau pailsėti.

Nadežda ir Darija: „Manau, kad šventė“
– Manau, kad tai yra šventė ir ji turėtų būti švenčiama rugsėjo 1-ąją, o ne 3-iąją, kaip kad dabar buvo nutarta. Vis dėlto tam itin neprieštarauju – yra, kaip yra.

Valentina: „Šventė – anūkėliai eis į mokyklą“
– Man tai šventė, nes anūkėliai eis į mokyklą. Ta proga visada nueiname kur nors pasėdėti, pabūti visi kartu. Šiemet rugsėjo 1-oji bus švenčiama pirmadienį ir visiškai tam pritariu. Juk kam trukdyti vaikus – jei yra galimybė, tada mokslo metus geriau pradėti vėliau ir leisti jiems pailsėti.

Violeta: „Šventė nuo senų senovės“
– Rugsėjo 1-oji man yra šventė nuo senų senovės, tik šiuo metu jos nebešvenčiu, nes vaikai jau suaugę. Vis dėlto tą dieną tvyro šventinė aura, nes mieste, kavinėse pilna žmonių, visi pasipuošę ir linksmai nusiteikę. Smagu. Seniau, kai vaikai dar buvo maži, po šventės mokykloje atšvęsdavome ją ir namuose pasiimdami išeiginę ir visą dieną praleisdami su vaikais.

Ilona: „Man tai paprasta diena“
– Man rugsėjo 1-oji paprasta, eilinė diena. Pati vaikų neturiu, tai su jais taip pat nešvęsdavau. Šventė tai buvo tik vaikystėje. Tada su tėvais nueidavome į kavinę, pasidarydavome fotografiją.

Irena: „Visą gyvenimą buvo šventė“
– Visą gyvenimą buvo šventė, nes 30 metų dirbau universitete. Be to, mano gimtadienis rugsėjo 2-ąją, todėl tai būdavo tarsi įžanga prieš gimtadienio šventimą. Na, o dabar jau rugsėjo 1-osios nebešvenčiu. Kalbant apie rugsėjo 1-osios nukėlimą į rugsėjo 3-iąją, manau, kad tai labai logiškas sprendimas dėl ekonominių išskaičiavimų. Jei rugsėjo 1-osios šventė šiemet vyktų šeštadienį, studentai, pavyzdžiui, nesirinktų į universitetų organizuojamas iškilmes.

Žydrūnė: „Mums tai – šventė“
– Rugsėjo 1-oji mums yra šventė. Per ją einu į darbą, nes pati esu pedagogė. Taip pat vedu vaiką į mokykloje organizuojamas iškilmes. Po to šią šventę paminime nueidami į kavinę ar bent jau pasisėdėdami namuose su arbata ir pyragaičiais. Dėl rugsėjo 1-osios šventimo pirmadienį didelio skirtumo nematau, nes aš vis vien turiu eiti į darbą ir man tai yra šventė nepaisant to, kurią dieną rugsėjo 1-oji  švenčiama.

Irena: „Na kad ne“
– Na kad ne, rugsėjo 1-oji man ne šventė. Matau, kad miestiečiai ją švenčia, su vaikais keliauja į kavines, eina į mokyklose ar darželiuose organizuojamas rugsėjo 1-osios šventes, tačiau man tai jau nėra aktualu. Visgi manau, kad rugsėjo 1-oji turėtų būti švenčiama tą pačią dieną, šeštadienį, o ne pirmadienį. Bent jau taip visada būdavo.

Vilijus: „Be abejo, šventė“
– Be abejo, šventė. Dabar jos niekaip ypatingai nebešvenčiu, tačiau iš esmės ši diena yra šventinė – smagu žiūrėti, kai šią dieną pilnas miestas su gėlėmis vaikštančių vaikų. Seniau rugsėjo 1-osios šventimas man asocijuodavosi su šventimu draugų rate. Vėliau, jau turėdamas savų vaikų, ją švęsdavau su šeima. Į rugsėjo 1-osios atkėlimą į rugsėjo 3-iąją reaguoju neutraliai, tik žinau, kad taip buvo padaryta taupant finansus. Patiems vaikams tai turbūt dar geriau – nusikels mokslo metų pradžia.

Algirdas: „Man jau paprasta diena“
– Man rugsėjo 1-oji jau paprasta diena, nes esu pensininkas. Neypatingai ją švęsdavom ir seniau – vaikai eidavo į mokyklas, o mes – į darbus. Jokių didelių iškilmių šeimoje neturėdavome, tik kol vaikai būdavo maži, palydėdavome juos į mokyklą.

Į viršų