Prasidėjus šiltajam metų sezonui šalia atvežtinių prekių padaugėja ir lietuviškos produkcijos. Įvairiose parduotuvėse, turgeliuose ir didžiosiose turgavietėse gausu ne tik atvežtinių, bet ir jau Lietuvoje sunokusių uogų, daržovių. Tad nusprendėme paklausti šiauliečių ir miesto svečių, kokius produktus jie perka. Ar dažniau renkasi atvežtinius, pigesnius produktus, ar verčiau įsigyja lietuvišką produkciją. Vieni teigė, kad jiems nėra svarbu, iš kur yra atvežta, kiti – visko užsiaugina savo darže, todėl pirkti nieko netenka. Tačiau dauguma respondentų perka lietuvišką produkciją, nors ji ir yra brangesnė.

Milda: „Lietuviška produkcija būna gana brangi“
– Daržoves dažniausiai perku turguje, nes gyvenu centre. Anksčiau nelabai žiūrėjau, ar tai lietuviška produkcija, dabar labiau žiūriu. Daugiausiai žiūriu į kainą. Lietuviška produkcija būna gana brangi, kartais net dvigubai. Vaisius ar uogas pirkau graikiškas, lenkiškas. Pavyzdžiui, graikiškos braškės buvo labai skanios. Lietuviška braškė gal ir skanesnė, bet čia, manau, yra įsitikinimas, nes jos natūralesnės. Pačios skaniausios yra kaime, kurios giminių ar tėvų darže užaugintos. Kai valgai naminę, šviežią, ką tik nuskintą braškę, ji tada yra pati skaniausia. Aš žiūriu vizualiai, man turi  gražiai atrodyti ir būti šviežia.

Birutė: „Stengiamės pirkti lietuviškas“
– Stengiamės pirkti lietuviškas, bet kai kada lietuviška kokybė yra prastesnė nei atvežtinių. Todėl kartais yra geriau nusipirkti atvežtinių, kurios bus geresnės kokybės. Auginu mažą dukrą, todėl man tai labai svarbu. Jei bus galimybė nusipirkti čia užaugintą, tada tokią ir pirksiu. Lietuviškų vaisių, uogų, daržovių skonis ir išvaizda būna geresnė nei lenkiškų. Dabar pirkau graikiškas ir lietuviškas braškes, man skanesnės buvo graikiškos. Jautėsi, kad tai yra braškė, o ne raudonas plastikas. Labiau atsižvelgiu į kokybę. Jei žinau, kad gausiu gerą prekę, tada sutikčiau pamokėti ir daugiau. Daržovių vasarą dažnai gauname iš kaimo, stengiamės pirkti iš ūkininkų, bet tai  sudėtinga, nes būna, kad bobutės pardavinėja ne savo užaugintą, o parduotuvėje nusipirktą.

Stasys: „Perku tik lietuviškas“
– Perku tik lietuviškas, nes jos man  skanesnės ir geresnės. Kai perku, atsižvelgiu tiek į kokybę, tiek į kainą. Užsienietiškos prekės  brangesnės. O kai perku iš lietuvių, jie džiaugiasi pardavę. Toks  gyvenimas. Savo nieko neauginu, esu muzikantas, neturiu laiko. Esu pasiryžęs mokėti daugiau, jei tai bus gera kokybė.

Ričardas: „Stengiuosi pirkti lietuviškas“
– Stengiuosi pirkti lietuviškas, bet nekreipiu labai dėmesio, lenkiškos irgi geros, nėra jos prastesnės. Mano nuomone, tiek atvežtinių, tiek lietuviškų produktų kokybė yra ta pati. Labiausiai stengiuosi pirkti turguose. Net į galvą neateina mintis, kad braškes turiu pirkti parduotuvėse, jas reikia pirkti tik turguose. Pats auginti daržovių ar uogų neturiu galimybių, todėl perku turguje pas tuos pardavėjus, kurie yra patikimi.

Marija: „Labiau žiūriu ne į kokybę, o į kainą“
– Pagal savo biudžetą stengiuosi pirkti kuo pigiau. Perku didžiuosiuose prekybos centruose, ten apsiperku dažniau nei turguose. Pati nieko neauginu, nes nėra galimybių, gyvenu miesto centre. Man šį mėnesį sukaks 70 m., todėl stengiuosi labai taupyti pinigus. Negaliu dabar sau leisti išlaidauti. Labiau žiūriu ne į kokybę, o į kainą.

Ramutė: „Perku tik lietuviškas“
– Perku tik lietuviškas, nes lietuviškos  geresnės. Jos, mano nuomone, yra ir skanesnės. Pati, kai perku vaisius, daržoves ar uogas, žiūriu į kainą. Lietuviškos brangesnės. Savo darželio neturiu, jei turėčiau, tikrai auginčiau.

Arūnas: „Perku bet kokias“
– Perku bet kokias. Turguje yra visko. Jame turiu patikimų pardavėjų. Braškes perku atvežtines, nes jos pigesnės. Juk lietuvis ūkininkas taip pat tręšia. Pomidorai, kurie auga šiltuose kraštuose, yra skanesni nei tie, kurie auga šiaurėje. Pavyzdžiui, olandiški pomidorai yra be skonio. Dabar žiūriu labiau į kainą, o ne į kokybę.

Rasa: „Visada stengiuosi pirkti lietuviškas“
– Visada stengiuosi pirkti lietuviškas, visada. Taip yra todėl, kad pati turiu daržus, labiau pasitikiu.  Kaina irgi  svarbi, bet ji nėra pirmoje vietoje. Reikia palaikyti Lietuvą. Lietuviškos uogos, vaisiai, daržovės daug skanesnės. Jos yra geresnės, gražiau atrodo. Braškes pirkau ir lenkiškas, bet dabar pirkau lietuviškų. Daržovių visai neperku, nes pati užsiauginu, nusiperku tik uogų, nes jų neturiu.

Elena: „Visko užsiauginu savo darže“
– Aš turiu savo sodą, todėl viską naudoju iš jo, nieko neperku. Atvežtinių prekių galima sakyti visai  neperku. Mieliau vartoju savo užaugintą. Atvežtinės prekės man neskanios ir kvapo ten jokio nėra.   Žiemą nusiperku kopūstą, o daugiau valgau tai, ką pati užsiauginau. Lietuviška produkcija skanesnė nei atvežtinė. Nors kaina  didesnė, bet kur brangiau, ten ir produkcija geresnė. Kol dar yra pinigų, labiau žiūriu į kokybę.

Stanislovas: „Žmona perka tik lietuvišką produkciją“
– Man tas pats, viską perka žmona. Ji visada perka tik lietuvišką produkciją. Jos nuomone, lietuviški obuoliai ar braškės yra skanesnės. Ir dabar ji perka braškes tik lietuviškas, nors kaina  didesnė. Svarbu, kad būtų šviežia. Savo daržo neturiu, visko yra turguje.

Karolina: „Visko gaunu iš močiutės daržo“
– Visaip, dažniausiai visko gaunu iš močiutės daržo. Savo darželio neturiu, todėl važiuoju pas močiutę. Ten viskas  natūralu, žinai, ką užsiauginai. Atvežtinės nežinai kuo buvo tręštos, natūralus produktas yra geriausias. Šiuo metu pigiau yra atvežtinės uogos nei lietuviškos. Pati stengiuosi visko įsigyti pigiau. Žiūriu tiek į kokybę, tiek į kainą.

Albertas: „Lietuviškas, nes jos skanesnės“
– Lietuviškas, nes jos yra skanesnės. Kaina  didesnė, bet jos geresnės. Labiau esu pasiryžęs sumokėti daugiau. Lietuviški produktai skanesni. Pats turiu savo daržą, kuriame auginu bulvių, pomidorų, ridikėlių, salotų. Savo užaugintos daržovės  geresnės, natūralesnės, o atvežtinės prekės nežinai kuo nupurkštos.

Į viršų