Žmonės vis dažniau apsipirkimą prekybos centruose, turguose iškeičia į apsipirkimą internetu, kuris turi tiek pliusų, tiek minusų. Vienu atveju – internete yra didžiulė prekių įvairovė, patogus pristatymas, viliojančios mažesnės kainos, tačiau gautos prekės kokybė gali nuvilti, todėl ne visi dar ryžtasi pirkti internetu. Apie tai nusprendėme paklausti šiauliečių ir miesto svečių. Daugelis respondentų internetu yra pirkę telefonus, vaikščiojimo lazdas, įkroviklius, lęšius, statybines medžiagas, užsisakė įvairių pramogų, tačiau buvo ir tokių, kurie vis dar nesiruošia pirkti, nes bijo, kad bus apgauti. Tiems, kurie pirko, vienos prekės atitiko kokybę, tačiau dauguma apsiriko pirkdami drabužius ir avalynę, todėl šiauliečiai ir miesto svečiai nepataria dar to pirkti.

Liudmila: „Nelabai, nes nėra kada“
– Nelabai, nes nėra kada. Geriau eiti į parduotuvę, patinkantį daiktą pačiupinėti, juk internete nematome jo. O parduotuvėje konkrečiai jau matai, ko tau reikia. Internetu esu pirkusi gal kelis kartus, bet nepasiteisino, nuvylė. Pirkau drabužius, atrodė gražūs, bet kai gavau, kokybė, pasiuvimas ir dydis nuvylė.

Valerija ir Daiva: „Taip, perkame“
– Taip, perkame. Nė karto nebuvo taip, kad būtume apsipirkusios. Esame pirkę lovytę vaikams, vežimuką. Kokybė nenuvylė, drabužius esame pirkusios, bet gauta prekė buvo ne tokia, kaip nuotraukoje. Ne ta medžiaga, dydis. Drabužius ir avalynės nepatarčiau pirkti, reikia matuotis. Automobiliui dažnai detales perkame, pirkti internetu yra ir pigiau.

Enrika: „Neperku, nes bijau“
– Neperku, nes bijau, nelabai ir moku. Bijau apsigauti, nesu pirkusi internetu, nors ir yra prekių, kurios  tikrai pigesnės. Jei kažko labai reikia, paprašau kitų, kad užsakytų. Pati ateityje  neplanuoju pirkti.

Alius: „Nesu labai aktyvus pirkėjas“
– Perku, bet nesu labai aktyvus pirkėjas. Esu pirkęs įkroviklį, vaikščiojimo lazdas. Nebuvo taip, kad būčiau apsipirkęs. Kartais kokį nors rūbą nusiperku, bet rečiau. Internetu  pigiau pirkti, nors yra šiokia tokia rizika. Nėra buvę, kad prekės negaučiau. Buvau pirkęs avalynę vaikams, greitai pristatė, buvo labai mandagūs kurjeriai, jokių problemų nebuvo. Labai patogu pirkti internetu, tik pinigų turėk.

Aistė: „Neperku, nes bijau“
– Neperku, nes bijau, kad po to apgaus, atsiųs nekokybišką prekę, neatitinkančią mano reikalavimų, kurių norėčiau. Esu vieną kartą pirkusi batus iš užsienio internetinės parduotuvės, bet  neatitiko dydis, išvaizda, kokybė. Todėl daugiau neperku. Internete kainos yra mažesnės, bet kokybė skiriasi. Parduotuvėje pačiupinėji daiktą, pažiūri, kuris mielesnis, tą ir perki.

Algimantas: „Pirkti internetu yra patogiau ir pigiau“
– Buvau kažkada pirkęs medžiagų šiltnamiui, nėra taip, kad visai nieko neperku. Kokybė nenuvylė, viskas buvo normaliai, atvežė į namus. Pirkti internetu yra ir patogiau, ir pigiau. Esu nenusivylęs, jei daugiau pirkčiau, gal tada kažkas ir būtų neįtikę.

Deividas: „Labai retai perku internetu“
– Labai retai. Internetu perku bilietus, keliones, automobilį išsinuomoju. Mano žmona labai daug ką perka, bet kai nusiperka, 50 proc. tenka grąžinti, man vien dėl to nepatinka. Internete gali atrasti pigesnę prekę, yra didesnė įvairovė. Pavyzdžiui, perkant buitinę techniką norisi pačiupinėti, paspaudinėti mygtukus, pažiūrėti, kaip veikia. Negaliu pirkti batų internetu, jei jų nepasimatavau.  

Vaida: „Perku internetu“
– Taip, perku. Buvau nusipirkusi telefoną, labai patiko, džiaugiuosi. Drabužių ar avalynės nesu pirkusi, nes nedrįstu dėl to, jog bijau neatitaikyti dydžio. Pirkti internetu pigiau, pavyzdžiui, jei nusprendžiu pirkti kokį nors daiktą, pirmiausia nueinu į parduotuvę jo apžiūrėti ir tik po to nusiperku internetu. Man svarbiau kokybė, o ne kaina. Žinoma, netinkančią prekę galima grąžinti, bet tada  gaišinamas ne tik mano laikas, bet ir nuotaika subjursta.

Milda: „Neperku internetu“
– Neperku, kažkaip nebandau to daryti. Nesu niekada pirkusi internetu, kol nebandau, tol nedarau. Ateityje taip pat nežadu pirkti, nes jau visko turiu, mažai ko ir prireiks.

Vaida: „Perku tik vaikams, sau – ne“
– Vaikams daugiausiai perku internetu. Pavyzdžiui, rūbelių, batelių. Kai žinau vaikų dydžius, tada be baimės ir perku. Būna, kad per išpardavimus pavyksta vaikams daug ką nupirkti. Sau neperku, man maloniau pasimatuoti, paliesti, sunku yra grąžinti, nes papildomai užima laiko.

Gedimina: „Naudojamės internetine prekyba“
– Perkame, naudojamės internetine prekyba. Daugiausiai perkame vaikiškus rūbus, nėra buvę, kad būtume apsirikę, ar dydis neatitikęs, ar kokybė prasta. Taip yra todėl, kad daug neperkame. Jei kažkas neaišku, tada geriau neperku. Man parduotuvėje aiškiau, gali daiktą pačiupinėti, apžiūrėti.

Aušra: „Internetu daugiau perku drabužius“
– Taip, perku. Dažniausiai nusiperku drabužių. Yra buvę, kad nusipirkau netinkamą dydį, todėl dabar stengiuosi pirkti mažiau. Ypač mažiau perkame iš užsienio parduotuvių, nes ten drabužiai neatitinka dydžių. Iš lietuviškų parduotuvių perkame statybines medžiagas, lęšius. Pirkti internetu  pigiau, bet grąžinimas atima daug laiko.

Į viršų