Lietuviai mėgsta skaniai ir sočiai pavalgyti, tačiau vieni renkasi namuose gamintą maistą, o kiti –   eina į kavines. Apie tai nusprendėme paklausti šiauliečių ir miesto svečių, kokį maistą jie renkasi. Dauguma respondentų buvo vieningos nuomonės, jog skaniau ir pigiau yra valgyti namuose, o į kavines eina tik, jei yra kokia nors ypatinga proga.

Stasys: „Pats mėgstu gaminti“
– Pats mėgstu gaminti, nes mama išmokė. Mėgstu gaminti Stasio šiupininę. Kartais su draugais tenka ir į kavinę užeiti, bet labiau mėgstu pats gaminti. Mano mama 1939 m. baigė Panevėžio amatų mokyklėlę. Ji buvo profesionalė šeimininkė. Visko vaikystėje iš jos išmokau, kai tai kam nors papasakoju, daug kas tuo netiki.

Genė: „Gaminu namuose“
– Žinoma, kad namuose. Aš taip įpratau, pati esu virėja, mano šeimyna yra labai didelė, todėl namuose dažiau ir gaminu. Taip pat ir valgome namuose, yra ir pigiau. Kavinėse seniai jau buvau,  net nepamenu kada.

Pranas: „Į kavines neiname“
– Valgau namuose, mano žmona labai skaniai gamina. Būna, kad nusiperkame jau ir paruošto maisto, bet į kavines neiname. Mums dviem nedaug reikia.

Narciza: „Maistą dažniau gaminu namuose“
– Maistą labiau gaminu namuose, į kavines visiškai neinu. Visada darau namuose. Pati gaminu viską, nes esu baigusi kulinariją, man tai nėra problema. Manau, kad kavinėse yra brangiau pavalgyti. Namuose gaminu ir todėl, kad pasigaminu sveikesnio maisto.

Roman: „Valgau tik namuose“
– Aš esu tolimųjų reisų vairuotojas. Kai grįžtu iš Ukrainos, valgome namuose, o ne kavinėse, nes ten  brangu. Kelionėje gaminu pats, turiu savo virtuvėlę. Verdu sriubas, kepu mėsą, į kavinę užeinu tik kavos nusipirkti.

Diana: „Ir kavinėse, ir namuose mėgstu valgyti“
– Ir kavinėse, ir namuose mėgstu valgyti, pagal aplinkybes. Būna, kad pietus pavalgau kavinėje, bet vakare vis tiek reikia gaminti vaikams. Gaminu tai, ką vaikai labiausiai mėgsta: įvairius apkepus, makaronus, bulvinius patiekalus. Pigiau yra pačiai gaminti, o ne kavinėse valgyti, ypač kai dabar  tokios kainos. Kai yra tam tikra proga, einame į kavinę, nes žmonių  daug sutalpinti bute neišeina.  

Simona: „Dažniau gaminu namuose“
– Dažniau gaminu namuose, nes pinigų nelabai užtenka vaikščioti po kavines. Yra ir vaikas, ir šeima. Labiau mėgstu naminį maistą. Patinka gaminti tradicinius patiekalus: kugelį, cepelinus, balandėlius, apkepus. Namuose, žinoma, ir pigiau gaminti.

Roberta: „Gaminu namuose“
– Namuose, nes yra mažas vaikas. Kai gaminu pati, žinau, ką pagaminau. Pati esu dirbusi virtuvėje užsienyje ir todėl nelabai norisi eiti į kavines. Namuose pagamintas sveikas maistas. Stengiamės sveikai maitintis, o kavinėse neaišku, ką įdės ir iš ko pagamins. Kai yra proga, nueiname į kavinę, bet labai retai. Dabar norisi kokybiško maisto, o ne tik sumokėti pinigus.

Artūras: „Papietauti stengiuosi namuose“
– Jei darai rimtesnį vakarėlį, tada labiau apsimoka nueiti į kavinę, nes išlaidos panašios, bet būna mažiau vargo. Juk reikia maistą susidėlioti, po to indus plauti, tada geriau eiti į kavinę. Papietauti stengiuosi namuose, nes pietūs visada būna paruošti. Patiekalai būna skirtingi, bet tai yra daugiau mėsiški, nes nesu veganas.

Danutė: „Patinka gaminti namuose“
– Namuose, nes patinka gaminti. Kai neturiu laiko, tada nueinu ir į kavines. Aš gyvenu užsienyje, o ten daugelis eina į kavines. Aš mėgstu eksperimentuoti, visa šeima sako, kad dar skaniau pagaminu nei kavinėse. Svarbu, ką gaminsi, kitą kartą gali būti pigiau pavalgyti kavinėje nei namuose. Man namuose gamintas maistas yra skanesnis.

Andžela: „Dažniau gaminu namuose“
– Dažniau gaminu namuose, taip skaniau ir pigiau. Į kavines labai retai nueiname, nes su vaikais yra sudėtinga. Nusiperkame bandelių kepykloje ir žygiuojame toliau. Kai namuose nėra vyro, tada valgome sveikiau, pavyzdžiui, daugiau daržovių. O kai yra vyras, dedamės daugiau druskos, gaminu daugiau mėsiškus patiekalus.

Jolanta: „Gaminu namuose“
– Namuose. Kai gamini maistą namuose, yra pigiau, bet svarbiausia žinai, kokius produktus naudojai. Mėgstu gaminti vištieną, salotas, išsiverdu sriubas. Į kavines einu labai retai, bet kai susitinku su draugėmis, visada malonu apsilankyti kavinėje.

Į viršų