Valdžia prabilo apie alkoblokus, kurie būtų diegiami pavėžėjimo paslaugas teikiančių įmonių automobiliuose. Alkoblokas – viena iš priemonių, taikomų JAV, Kanadoje, Australijoje, Skandinavijos šalyse, padedanti „perauklėti“ vairuotojus, kurie kartą jau įkliuvo prie vairo neblaivūs. Pagrindinė jo funkcija – kad apsvaigęs nuo alkoholio vairuotojas negalėtų užvesti automobilio variklio ir kad jam nepadėtų joks keleivis. Tokią sistemą jau kitąmet planuojama įteisinti ir Lietuvoje.

Dauguma šiauliečių mano, kad tokia priemonė iš tiesų padėtų kovoti su vairuotojais, kurie prie vairo sėda neblaivūs. Nepritariantys privalomam alkoblokų diegimui automobiliuose teigia, kad netiki šios priemonės veiksmingumu. Anot jų, alkobloką bus lengva pergudrauti: duoti draugui papūsti ir pan.

Rimantas: „Žinoma“
– Šiandien ne visi mūsų vairuotojai yra subrendę vairuoti blaivūs. Manau, vertėtų automobiliuose diegti alkoblokus, nes tuomet galbūt sumažėtų girtuokliaujančių vairuotojų. Aišku, vien šios priemonės neužtenka. Reikia pradėti nuo šeimos, vaikų auklėjimo, kad jie matytų kitokią aplinką.

Tomas: „Taip“
– Galbūt ši priemonė iš tiesų atbaidytų neblaivius vairuotojus nuo vairavimo. Jeigu jie negalėtų užvesti variklio, tada visuomenė būtų saugesnė. Apskritai, nesuprantu, kodėl žmonės sėda prie vairo išgėrę, juk nuo to nukenčia žmonės.

Gražina: „Reikia griežtesnių bausmių“
– Kaip prie vairo gali sėsti neblaivus žmogus, aš neįsivaizduoju. Mano dukra, žentas vairuoja, bet niekada nesėda prie vairo išgėrę, nes tai yra nusižengimas. Čia reikia ne tik alkoblokus diegti, bet ir už nusižengimą pačią griežčiausią bausmę skirti, gal net konfiskuoti jų mašinas.

Irena: „Turbūt – taip“
– Pastebiu, kad Lietuvoje yra daug už vairo sėdančių neblaivių asmenų. Tai labai didelė mūsų šalies bėda. Galbūt įdiegus alkoblokus, iš tiesų sumažėtų neblaivių vairuotojų ir nuo to visiems būtų tik geriau.

Saulius: „Nesąmonė“
– Jeigu norės, žmonės vis tiek taisykles apeis. Duos svetimam papūsti. Vargu ar dėl to žmonės nustos gerti. Turbūt reikėtų imtis kitokių griežtesnių priemonių, tik šiuo metu negaliu pasakyti – kokių.

Rytis: „Prevencija yra gerai“
– Be abejo, reikėtų, kadangi prevencija bet kokiu atveju yra gerai. Papildomos priemonės niekada nepamaišys. Statistika byloja, kad šią problemą reikia spręsti. Galbūt dar mokyklose reikėtų tuos dalykus labiau akcentuoti, nes vis tiek vartoti alkoholį pradedama nuo ankstyvo amžiaus.

Vladas: „Privaloma“
– Taksistams, autobusų vairuotojams turėtų būti privalomi alkoblokai, nes jie veža didesnį žmonių kiekį. Manau, tokia priemonė tikrai pagelbėtų, nes kol kas žmonės žino, kad už vairavimą užgėrus yra baudžiama, atimamas vairuotojo pažymėjimas, bet vis tiek vairuoja ir taip rizikuoja. Mano nuomone, dar viena gera atgrasymo priemonė būtų, jeigu nusižengusius vairuotojus, papildomai priverstų lankyti trijų mėnesių vairavimo kursus ir jų nelankantiems neatiduotų vairuotojo pažymėjimo.

Šiaulietis: „Negaliu pasakyti“
– Žinau vieną vairuotoją, kuris visą gyvenimą pravažinėjo išgėręs, nors man tai nepatinka, bet jis jokios avarijos nėra padaręs. Viskas priklauso nuo žmonių, jų sugebėjimo vairuoti. Be to, labai norint galima padaryti taip, kad prie inspekcijos alkoblokas veiktų, o važiuojant pačiam – neveiktų. Bet kuriuo atveju girtus vairuotojus reikia bausti.

Andrius: „Reikia“
– Alkoblokų reikia, nes jie padidins saugumą kelyje. Aišku, vien tik šia priemone visų girtų vairuotojų neišgainiosi, tam dar reikia pakeisti visuomenės nuomonę. Tik to nepadarysi per metus, tai nėra labai lengva. Bet kuriuo atveju, tai politikų darbas.

Aida: „Tokia priemonė reikalinga“
– Jeigu alkoblokai būtų automobiliuose, padėtis keliuose pagerėtų. Žinoma, vien šios priemonės neužtenka. Suaugusieji turėtų rodyti gerą pavyzdį mažiesiems. Jeigu mūsų karta nerodys, tai mūsų suaugę vaikai taip pat blogai elgsis.

Kęstutis: „Nereikalinga“
– Galbūt reikėtų kita linkme dirbti, apeliuoti į vairuotojų moralę, šviesti žmones. Jau ir taip valdžia su tuo alkoholizmu per daug kovoja. Tas uždraustas vaisius kažkodėl duoda atgalinį keistą rezultatą. Žmonės tiesiog iš principo geria.

Aurelija: „Nežinau“
– Gal ir gera priemonė. Apskritai, dar reikia šviesti žmones, nes vien sukeltos alkoholio kainos ar draudimas pirkti alkoholį kavinėse, nepadės. Šiaip aš vairavimo išgėrus netoleruoju ir taip besielgiančių pažįstamų neturiu.

Į viršų