Lietingas ir vėjuotas ruduo išbando mūsų imunitetą – ar susirgsime tik sloga, ar ir kokia virusine liga. Tad ir klausėme miestiečių, kaip jie ginasi nuo ligų. Siekdami apsisaugoti nuo peršalimo ligų, šiauliečiai valgo medų ir mankštinasi. Stengiasi paįvairinti mitybą vaisiais ir daržovėmis, tiki, kad juose yra gausu natūralių vitaminų. Imunitetą stiprina česnako preparatais, vartoja vitaminą C, bičių pikio, cinko, erškėčio, ežiuolės preparatus, vitaminą D, žuvų taukus.

Julija: „Vartoju vitaminus“
– Vartoju įvairius vitaminus ir stiprius vaistus iš vaistinės. Geriu ramunėlių, jonažolių, liepžiedžių arbatą. Vis dėlto šie būdai man nepadeda apsisaugoti nuo kraujotakos problemų. Kaip besirūpinčiau kraujotaka – vis tiek šąla kojos, tačiau peršalimo ligomis nesergu, nes tam nėra laiko.

Gitana: „Vaikštau lauke“
– Vartoju vitaminus, žoleles, medų, valgau uogas, vaisius, daržoves. Kadangi mano darbas susijęs su judėjimu, aš labai daug vaikštau lauke. Tokį intensyvų darbą dirbu jau ketvirtus metus ir dėl to nesusiduriu su jokiomis sveikatos problemomis.

Aidas: „Sportuoju“
– Daug sportuoju, labiausiai patinka bėgimas, atletinė gimnastika. Ne mažesnį dėmesį skiriu ir mitybai. Valgau viską ir daug kartų per dieną. Papildomai maisto papildų neperku, užtenka tų vitaminų, kuriuos gaunu su maistu. Valgau daug medaus – pas mus jo pilna.

Audronė: „Valgau citrinas“
– Negaliu pasakyti, kad šaltuoju metų laiku nesergu, visko būna, bet stengiuosi daugiau laiko praleisti lauke. Minutėlei tiesiog išeinu į lauką ir apsuku ratą. Vietoje kavos geriu žaliąją arbatą. Citrina, česnakas – neatsiejama mano mitybos dalis, o papildų neperku, jų nemėgstu. Man atrodo, kad ten daug kreidos, o naudos mažai.

Antanas: „Perku papildus“
– Einu į vaistinę ir perku papildus. Vartoju magnio, kalio maisto papildus, tik tiksliai negaliu pasakyti, ar jie duoda kažkokios naudos, galbūt ir duoda. Taip pat vartoju įvairias žoleles ir praktiškai niekada nesergu.

Simona: „Naudojuosi liaudiškais metodais“
– Stengiuosi vartoti daugiau papildų, žuvų taukų. Nepamirštu ir liaudiškų metodų, neatsisakau česnako, svogūnų, žinau, kad juos valgyti sveika. Taip pat labai mėgstu karštas arbatas. Kai šalta labiau norisi karštesnio maisto, sriubyčių, ypač dabar, kai užderėjo moliūgai.

Audronė: „Valgau citriną su medumi“
– Valgau citriną su medumi, su imbieru. O kai šių produktų namie nebelieka, nusiperku vitamino C, manau, jis padeda. Taip pat sportuoju, lankausi baseine – tai vaistai numeris 1. Tuomet neskauda nei nugaros, nei kojų, o štai jeigu pradedi mažiau sportuoti, prasideda visos ligos.

Inga: „Nieko nedarau“
– Specialiai nesistengiu kažkaip stiprinti savo imuniteto. Neseku, ką valgau, o sportuoju labai retai ir vis tiek nesergu. Matyt, kiti serga dažniau dėl genų. Vis dėlto žinau, kad norint nesirgti, reikia sportuoti, sveikai maitintis, vartoti įvairius papildus, grūdintis. Galbūt kada nors ir man reikės to imtis.

Aurimas: „Reguliuoju poilsio režimą“
– Paprastai man stiprybės duoda poilsio režimas. Labai svarbu išsimiegoti, susireguliuoti dienotvarkę taip, kad netektų persitempti. Savaitgalius, laisvas dienas stengiuosi išnaudoti produktyviai ir sveikai maitintis.

Marius: „Valgau vaisius ir daržoves“
– Vartoju vitaminus D, B – jais dažniausiai pasirūpina mano brangiausioji, o man belieka tik juos išgerti. Taip pat valgau vaisius, daržoves. Sportą kol kas pakeičia tik kasdieninis pasivaikščiojimas su šunimi. Vis dėlto kadangi dirbu savarankiškai, nenorėčiau susirgti, nes man „Sodra“ už ligas nieko nemoka.

Aistė: „Sveikai maitinamės“
– Visus metus stengiamės sveikiau maitintis, geriame daug vandens, o vaikui kartais duodame papildus. Šiek sportuojame, geriame pačių užsiaugintas žolelių arbatas. Stengiamės vartoti kuo mažiau cukraus. Manau, tai iš tiesų duoda rezultatų.

Nijolė: „Vartoju homeopatinius vaistus“
– Vartoju homeopatinius vaistus, jie iš tiesų padeda. Sakoma, kad reikia tikėti ir tikrai padės. Stengiuosi sveikiau maitintis, atsisakau kiaulienos, riebių maisto produktų, dažniau renkuosi natūralesnį maistą: sviestą, pieną. Aišku, negaliu pasakyti, kad visiškai nesergu, bet sloga, gripu tai tikrai nesusergu.

Į viršų