Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamento specialistai informuoja, kad gauti pranešimai apie nustatytus 2 suaugusių asmenų meningokokinės infekcijos atvejus Šiaulių mieste. Per šių metų sausio–rugpjūčio mėn. laikotarpį meningokokinė infekcija buvo diagnozuota 2 Šiaulių miesto ir 2 Šiaulių rajono gyventojams. Gali būti, kad 2017 metais turėsime didžiausią sergamumą šia infekcija.

Per 2016 metus buvo registruoti 4 šios ligos atvejai Šiaulių apskrityje, iš jų 1 Šiaulių mieste ir 3 Šiaulių rajone. 2015 metais susirgusiųjų meningokokine infekcija buvo 5, iš jų po 2 Šiaulių mieste ir Šiaulių rajone, 1 Kelmės rajone. Lietuvoje 2015 m. meningokokinė infekcija diagnozuota 74 asmenims, 2016 m. – 75, o per 2017 m. sausio–rugpjūčio  mėn. – 50.

Suaktyvėjimas rudens, žiemos ir pavasario laikotarpiu
Specialistai informuoja, kad meningokokinė infekcija paprastai suaktyvėja rudens–žiemos– pavasario  periodu, kai sergama dažniau įvairiomis peršalimo ligomis, gripu, suaktyvėja ir meningokokinės infekcijos sukėlėjų paplitimas. Reikėtų priminti, kad apie 20 proc. visuomenės yra meningokokų nešiotojai, kuriems nepasireiškia jokie ligos simptomai. Dar viena nemaža gyventojų dalis, užsikrėtę meningokoko bakterija, perserga lengva nazofaringitine forma, kai pasireiškia į peršalimo ligą panaši simptomatika, t. y. peršti gerklę, nosį, atsiranda nedidelė temperatūra – būsena tokia, kai net nesikreipiama į gydytojus. Ir tik pavieniai atvejai, kai meningokokinė infekcija pasireiškia sunkia meningito ar žaibine sepsio forma, pasitaiko daug rečiau.

Epidemiologai įspėja, kad užsikrėsti nuo sergančiojo meningokokine infekcija gali tik labai artimą kontaktą turėję asmenys: broliai, seserys, tėvai, auklės, valgę ar gėrę iš tų pačių indų, bučiavę, sėdėję viename suole moksladraugiai, miegoję vienoje lovoje ar patalpoje. Tokie, artimą kontaktą turėję asmenys, turėtų būti nukreipiami pas šeimos gydytojus, kad būtų įvertinta sveikatos būklė ir skirta antibiotikų chemoprofilaktika, t. y. paskiriama vienkartinė antibiotiko dozė. Jeigu susirgimų kolektyve, bendruomenėje, atsiranda daugiau nei vienas – profilaktinis antibiotikų skyrimas taikomas didesniam kontaktinių skaičiui.

Kas sukelia meningokokinę infekciją?
Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis bakterija. Sukėlėjas labai neatsparus gyvenamojoje aplinkoje. Infekcija plinta oro lašeliniu būdu. Imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Inkubacinis periodas svyruoja 1–10 dienų (vidutiniškai 4 dienos). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ir tik ligai progresuojant, atsiranda hemoraginis bėrimas, po ko seka ir sunkios komplikacijos. Todėl reikia būti labai budriems, kai aukšta temperatūra (39–40ºC) laikosi paros laikotarpyje, o vaikas yra  vangus ir mieguistas. Reikia stebėti: ar neatsiranda kaklo ,,sukaustymas“, kai negalima palenkti galvos į priekį, ar neatsiranda bėrimo ant kūno (nugaros, galūnių) ir jis neišnyksta, prispaudus skaidraus stiklo stiklinę. Tokiu atveju kreiptis į gydytoją reikia nedelsiant.

Nors meningokokinė infekcija priskiriama prie oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų, tačiau ji oru neplinta taip greitai kaip kitos – vėjaraupiai, tymai, gripas. Kai meningokokinės infekcijos atvejis būna vaikų ar suaugusiųjų kolektyve, visuomenės sveikatos specialistai nustato artimiausią sąlytį su sergančiuoju turėjusius asmenis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu. Jiems rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins sveikatos būklę ir spręs dėl chemoprofilaktikos tikslingumo.

Norint sumažinti užsikrėtimo šia liga riziką yra rekomenduojama:
reguliariai plauti rankas;
laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis;
tėvams ar globėjams pageidaujant, paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos, reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Parengta pagal Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą

Į viršų