Saulius Skvernelis teigė, kad PVM lengvata centralizuotam šildymui bus taikoma tol, kol bus renovuoti visi daugiabučiai, šilumos energija bus naudojama efektyviai. Šiuo metu LR Seimas sprendžia, kad 9 proc. PVM lengvatas šildymui būtų taikomos nuo spalio iki sausio mėnesio, o nuo Naujųjų metų pakiltų iki 15 proc. Apie tai apklausėme Šiaulių miesto gyventojus. Vieni buvo tuo nepatenkinti, kiti akcentavo, kad būtina padėti ir pensininkams, ir jaunoms šeimoms. Buvo ir tokių, kurie yra nesuinteresuoti šiuo klausimu.

Vytautas: „Visiems turėtų būti taikoma PVM lengvata“
– Taip, verta, nes tada žmonės pigiau mokėtų. Mano nuomone, visiems turėtų būti taikoma PVM lengvata – ir tiems, kurie gyvena daugiabučiuose, ir tiems, kurie gyvena nuosavuose namuose. Tos kompensacijos yra žmonių laiko gaišinimas. Jos arba turi būti, arba ne. Žmonėms nėra lengva gyventi žiemos sezonu. Reikia jiems padėti, o ne smukdyti.

Kristina: „Jaunimas yra svarbiausias“
– Pensininkams tikrai reikėtų. Jei duoda vieniems lengvatas, turi duoti ir kitiems, kad nebūtų skriaudos. Pensininkams tada būtų smagiau. Renkame valdžią, o ji mums lengvatų niekaip nepadaro. Mūsų amžius jau baigiasi, bet jaunimui, kai algos yra mažos, kaip reikia išlaikyti šeimą. Pensininkams vieną dieną geriau, kitą – blogiau. Kąsnelį vieną dieną geresnį suvalgai, kitą – prastesnį. Jaunimas yra svarbiausias.

Dalija: „Niekada neturėjau PVM lengvatos“
– Aš niekada to neturėjau, kiek gaunu sąskaitos, tiek ir sumoku. Kai žmonės gauna labai mažai pinigų, tada tikrai verta taikyti PVM lengvatą. Yra tokių, kurie gyvena labai gerai, turi namus, kurie yra užrašyti tėvų vardu. Turėtų būti didesnė kontrolė. Niekas nenori tuo užsiimti. Kiti žmonės gyvena labai skurdžiai, kokios tos pensijos. Ačiū Dievui, kad turiu vyrą, negaliu skųstis.

Aurika: „Pensininkams ir jaunoms šeimoms turi būti taikomos lengvatos“
– Tiems, kurie turi mažas pajamas, jiems turi būti taikomos lengvatos. Pensininkams, jaunoms šeimoms, kurių pajamos mažos, turėtų kaip tik padėti, kad galėtų oriai gyventi. Su mokesčiais yra absurdas. Jaunimui nėra galimybių kurti savo verslo, ateities Lietuvoje. Mano tėvai yra pensininkai ir jiems labai sunku. Ir išeiti iš didesnio buto į mažesnį, kai ten visą gyvenimą esi pragyvenęs, yra neteisinga, ne dėl to jie gyveno ir dirbo.

Edgaras: „Man PVM lengvatos nerūpi“
– Man PVM lengvatos nerūpi. Pats gyvenu savame name, kuriame pasišildau, problemų neturiu. Man nėra svarbu, ar yra teisinga, kad PVM lengvatos yra taikomos tik centralizuotam šildymui, o necentralizuotam.

Irena: „Galėtų būti taikomos lengvatos visiems“
– Pati gyvenu nuosavame name, nepagalvoju apie tai. Visur yra sunku gyventi, galėtų būti taikomos lengvatos visiems. Būtų iš tiesų teisinga, jei grąžintų. Geriau būtų, kad būtų gerai visiems, o ne man vienai.

Julija: „Daugiabučiai yra blogai pastatyti, reikia lengvatų“
– Tai, aišku, kad verta. Čia nukentėtų pensininkai ir vidurinioji klasė. Sovietiniais laikais statyti daugiabučiai dabar yra renovuojami, už tai turime mokėti, šildymas yra brangus, reikia grąžinti lengvatas, o kaimo žmonės pasirūpina malkomis. Dabar daugiabučiai yra pastatyti blogai, jie yra kiauri, būtina taikyti lengvatas.

Ipolitas: „Būtų teisinga lengvatas taikyti, kurie sunkiai gyvena“
– Į tokį klausimą turi atsakyti specialistai. Jie turi skaičiuoti, kiek valstybei, žmonėms yra naudinga. Ar naudinga tiems, kurie mažiau uždirba, ar tiems, kurie yra turtingi. Žinoma, kad būtų teisinga lengvatas taikyti tiems, kurie sunkiai gyvena. Bet tokį klausimą sprendžiant reikia išmanymo ir pastangų. Iš vienos pusės nori panaikinti, argumentai būtų aiškūs. Tuo pasinaudoja tie, kurie ir taip gerai gyvena. Ir jie būtų teisūs. O kiti sako, kad tai nieko neduos, valstybė iš to nieko nelaimės, daugiau bus nukentėjusiųjų.

Rolandas: „Daugiau orientuotis į senyvo amžiaus žmones“
– Žinoma, kad verta. Realiai, kai buvo viskas nepakeista, žmonės skųsdavosi bent mažiau. O dabar su valdžia yra netvarka. Nuosavuose namuose, mano manymu, yra paprasčiau. Atsiranda giminaičių, kurie gyvena kaimuose, turi malkų, iš jų jas gali parsivežti. Daugiau reikėtų orientuotis į senyvo amžiaus žmones, jiems iš tikrųjų yra sunku.

Elvyra: „Nėra gerai, kad  9 proc. PVM lengvata bus pakeista į 15 proc.“
– Esu parvažiavusi iš Airijos, nelabai žinau, kokia yra dabar ekonominė situacija Lietuvoje. Nėra gerai, kad 9 proc. PVM lengvata bus pakeista į 15 proc., tai nebus gerai žmonėms. Neseniai girdėjau, kad Lietuvoje pusė milijono žmonių nebadauja, nes gauna maisto iš labdaros.

Elena: „Svarbiausia jaunoms šeimoms padėti“
– Nežinau, vis tiek reikės daug mokėti. Verta, tegul grąžina. Svarbiausia, kad jaunoms šeimoms padėtų, o pensininkai kaip nors išgyvens. Vis tiek reikia gyventi, ar su malkomis kūrensi, ar su durpėmis. Kaip yra – taip gerai, aš nieko nepakeisiu.

Audrius: „Lengvatos turėtų būti taikomos pensininkams ir jaunoms šeimoms“
– Verta grąžinti. Pagerės situacija, juk yra sunku mokėti tokius pinigus. Vis tiek jiems lengviau bus. Lengvatos turėtų būti taikomos pensininkams ir jaunoms šeimoms. Jei nuosavame name gyvena pensininkai, kurie gauna mažas pensijas, jiems irgi turėtų būti taikomos lengvatos.

Į viršų