Prasidėjus ir įpusėjus vasaros sezonui, keičiasi gamta. Kiekvienais metais skiriasi ne tik jos žaluma, bet ir būklė. Tad nusprendėme nueiti į Šiaulių miesto gatves ir paklausti praeivių, ar jiems užtenka žalumos Šiauliuose. Vieniems jos pakanka, kitiems – trūksta, tačiau daugelis įvardijo didžiausią problemą – parkų būklę. Taip pat didžiąją dalį praeivių nuliūdino, kad yra iškirsti didieji medžiai pėsčiųjų bulvare. Ne Šiaulių miesto gyventojai pastebi, kad čia yra kur kas daugiau žalumos nei jų gimtajame mieste. Išsiskyrė nuomonės, kas turėtų rūpintis žaluma Šiauliuose. Vieni įvardijo Šiaulių miesto savivaldybę, kiti – privačias įmones, organizacijas.

Algis: „Miestas yra pakankamai žalias“
– Šalia centrinio Šiaulių parko man užtenka žalumos, manau, kad netrūksta jos. Aš gyvenu pietiniame rajone, šalia yra Lieporių parkas, ten žalumos pakankamai. Jei senus medžius kerta, naujus sodina, vadinasi, taip reikia. Negaliu pasakyti, ar elgiamasi teisingai. Mano manymu, miestas yra  pakankamai žalias.

Klemensas: „Kai buvo didesni medžiai, buvo gražiau“
– Man Šiaulių mieste žalumos yra tiek, kiek jos reikia. Pavyzdžiui,Vytauto gatvėje jos yra daug. Pėsčiųjų bulvare, labai apmaudu, iškirto kai kuriuos medžius. Kai jie buvo didesni, buvo kur kas gražiau.

Vytautė ir Julius: „Svarbiausia, kad būtų kuo daugiau žalios spalvos“
– Esame nevietiniai, atvažiavome iš Kauno. Čia yra daug daugiau didesnių ir žalesnių medžių negu Kaune. Svarbiausia, kad būtų kuo daugiau žalios spalvos.

Linas: „Žalumos neužtenka“
– Neužtenka žalumos. Trūksta didelių medžių, reikia daugiau gėlių. Visame mieste to reikėtų. Būtina sutvarkyti parkus, kad būtų galima juose apsilankyti. Mano kieme auga dideli medžiai, man jie netrukdo, nors kai kurie kaimynai ir piktinasi. Žalumos niekada nebūna per daug.

Čarlis: „Šiauliai yra žalesnis miestas negu Vilnius“
– Man žalumos netrūksta, yra medžiai, ežeras. Esu užsienietis, gyvenu čia tik laikinai. Mano manymu, Šiauliai yra žalesnis miestas negu Vilnius. Užmiestyje labiau yra reikalinga žaluma. Labai gaila, kad iškirto medžius pėsčiųjų bulvare, tačiau važiuojant nuo miesto centro link „Akropolio“ aplink yra pakankamai žalumos.

Eugenija: „Šiauliuose žalumos daugiau negu Kelmėje“
– Esu nevietinė, sunku pasakyti. Kiek praėjau, tai tos žalumos pakankamai. Pavyzdžiui, Kelmėje jos yra mažiau negu Šiauliuose. Kelmėje dabar tiesia naujus kelius, dėl to ir medžius kerta. Tai tos žalumos mažėja.

Edmundas: „Reikia išplėsti žaliąją zoną“
– Jeigu pagal plotą, kurį Šiauliai turi, tada užtenka, bet jie jo pakankamai neišnaudoja. Žalioji zona eina pakraščiu nuo miesto centro iki ežero. Reikėtų ją daugiau padidinti ir viskas būtų puiku. Medžių yra pakankamai, bet kada galima padaryti geriau. Tai yra architektų darbas, tegu miestas skiria tam daugiau pinigų.

Arnas: „Bus tvarkomas centrinis miesto parkas“
– Žalumos užtenka. Šalia P. Višinskio paminklo anksčiau buvo krūmai, kurie traukė asocialius asmenis. Dabar apsodino įdomiais augalais. Kitame miesto gale taip pat yra visko pakankamai. Kiek žalumos reikia, tiek jos ir yra. Reikia nebijoti, kad seni, ligoti medžiai yra kertami. Daug gražiau, kai jie yra jauni ir tvarkingi. Aptvarkius centrinį miesto parką būtų gražiau, kiek žinau, yra rengiamas ir projektas, kuris skirtas Centrinio parko rekonstrukcijai.

Živilė: „Trūksta tvarkingų parkų“
– Man žalumos trūksta. Reikia daugiau parkų, skirtų pasivaikščiojimui. Žinau, kad pietiniame rajone yra Beržynėlio parkas, taip pat yra parkas šalia arenos. Trūksta tokių gražesnių vietų, parkai nėra išpuoselėti, kad būtų malonu juose leisti laiką. Pėsčiųjų bulvaras man labai patinka, visko jame yra pakankamai – tiek medžių, tiek kitos žalumos.

Agnė ir Lukas: „Mieste reikia daugiau spalvų“
– Retai būnu Šiauliuose, todėl sunku pasakyti. Mieste, manyčiau, yra pakankamai žalumos. Kiek praėjau, tai daugiau trūksta gėlių. Norisi, kad būtų daugiau spalvingumo mieste.

Dainius: „Medžių niekada nebus per daug“
– Šiauliuose trūksta žalumos, jos niekada nebus per daug. Nėra pakankamai medžių, želdynų. Nesu patenkintas parkais, reikia labiau juos sutvarkyti. Ypač liūdina Centrinis miesto parkas. Medžių nėra per daug, kartais juos pjauna visiškai be priežasties, man tai nepatinka. Mano manymu, dėl žalumos Šiauliuose turėtų rūpintis miesto Savivaldybė. Taip pat tuo galėtų užsiimti ir privačios įmonės, tačiau reikia jas labiau koordinuoti.

Vygantas: „Pietinė miesto dalis yra pakankamai žalia“
– Netrūksta žalumos, pietinėje miesto dalyje yra labai žalia. Rajonuose yra pakankamai žalumos. Mieste yra daug gėlių apsodinta. Mano manymu, žalumos klausimu turėtų rūpintis Šiaulių miesto savivaldybė arba tam tikra paskirta organizacija. Centrinis miesto parkas liūdina, nors ir padarytos karstyklės vaikams, tačiau yra tos pačios senos sūpynės.

Į viršų