Šiandien 10 valandą „Dagilėlio“ dainavimo mokykloje atidaromas V tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų,violončelininkų ir pianistų konkursas.

Konkurso organizatorė, mokytoja ekspertė Nijolė Prascevičienė sako, kad šis konkursas yra didžiulė šventė vaikams. O šiemet joje panoro dalyvauti tikrai nemažai dalyvių – 47 smuikininkai, violončelininkai ir pianistai. Su jais į Šiaulius kartu atvyksta mokytojai bei koncertmeisteriai, tad miestas sulauks daugiau nei šimto svečių. Šiauliuose varžysis jaunieji atlikėjai iš Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos. Konkursas išskirtinis tuo, kad susideda iš dviejų turų (tradiciškai festivaliuose-konkursuose būna vienas turas), o tai reiškia ir solidesnę muzikinę programą. Konkurse vaikai gros lietuvių kompozitorių pjeses, privalomas, atrinktas kiekvienai amžiaus grupei. Todėl bus įdomu pasiklausyti, kaip jas seksis atlikti ir kitų šalių atstovams.

„Šis konkursas gali būti pagrindinis laiptelis į vaikų ateitį. 80 proc. dalyvių, tapusių šių ankstesnių konkursų laimėtojais, dabar yra labai žymios asmenybės tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Pavyzdžiui, Valstybinio Vilniaus kvarteto primarijus Dalia Kuznecovaitė, Ieva Daugirdaitė grojanti Donato Katkaus orkestre, Rolanda Ginkutė, kuri mokosi Madride, Augustė Janonytė studijuojanti Londono karališkajame koledže. Jų startas buvo būtent šis konkursas“, – sako mokytoja ekspertė.

O ir konkurso komisija šiemet labai reikšminga, pirmą kartą jos nariai – ir kitų šalių atstovai. Vertintojams pirmininkaus profesorė Silvija Sondeckienė, komisijoje dirbs Estijos styginių asociacijos prezidentas Kaido Valia, Rygos akademijos profesorius Ventis Zilberts, iš Prancūzijos vertinti jaunųjų atlikėjų atvyko žymus muzikantas, profesorius Blagoja Dimcevski. Jis prisistatė žurnalistams spaudos konferencijoje ir pasidžiaugė turįs galimybę įvertinti Lietuvos pedagogų darbo rezultatus bei išklausyti naujus ir jaunus talentus. „Jaunieji konkurso dalyviai tik pradeda savo kelią, tad man labai svarbu kuo geriau ir teisingiau atlikti savo darbą ir suteikti galimybę sužibėti turintiems talentą“, – sakė jis.
Kaip informavo N. Prascevičienė, konkurso perklausos vyks birželio 14-16 dienomis, jose labai laukiami šiauliečiai. Smuikininkai ir violončelininkai gros „Dagilėlio“ muzikos mokyklos salėje, o pianistai – S. Sondeckio menų gimnazijos mažojoje salėje. Konkurso uždarymas vyks koncertų salėje „Saulė“ šį šeštadienį 17 val. Uždarymo koncerte pasirodys ankstesnių konkursų laureatės – smuikininkė I. Daugirdatė, violončelistė Elena Daunytė. Taip pat gros konkurso laureatai ir diplomantai.

Šiaulių miesto savivaldybė šiemet konkursui organizuoti skyrė 3835 eurus.

Į viršų