Prasidėjus vasarai tėveliams tenka gerokai pavargti galvojant, ką jų vaikai veiks per vasaros atostogas. Tėvai rūpinasi vaikų vasaros užimtumu baimindamiesi, kad kitaip vaikas laisvą laiką praleis prie kompiuterio, televizoriaus, tinginiaudamas ar nuobodžiaudamas, todėl siunčia juos į vasaros stovyklas, į kaimą pas senelius ar atostogų vežasi į kitus kraštus. Tėvai ir seneliai įsitikinę, kad geriau tegul vaikas laiką leidžia su kitais vaikais, nei sėdi namuose. Svarbiausia, kad tik kažką veikdamas jis tobulėtų.

Arvydas: „Nėra ką veikti“
– Gyvenu prie Prūdelio, ten didelė poilsiautojų traukos vieta. Ten tiek vaikams, tiek tėvams poilsiauti malonu, be to, galima pasigrožėti gamta. Tik gaila, kad ten arti tualeto nėra. Reikėtų išspręsti šį klausimą. Apskritai pastebiu, kad mieste vietų, kur vaikai galėtų praleisti laiką, labai trūksta. Be to, reikia sutvarkyti parką, žolę nupjauti, nes ten bet kada gali erkių prisigaudyti.

Audronė: „Lankys sporto treniruotes“
– Vasarą vaikų veiklą suderinti nelengva. Stovyklos – pakankamai brangios. Todėl dažniausiai jie lieka vieni namuose, vaikšto ir veikia ką nori. Šiuo metų laiku nėra jokios tvarkos bei kontrolės. Paskambini, paklausi ir turi patikėti tuo, ką tau sako. Gerai, kad dar sporto treniruotes kas antrą dieną lanko. Vasarą galbūt dar pas senelius nuvažiuos. Šiaip aš esu už mokslo metų ilginimą, man būtų lengviau, jeigu vaikai ilgiau mokytųsi.

Nerijus: „Žais kieme“
– Važiuosime į sodybą ir ten praleisime nemažai laiko. Paskui kartu vyksime į Palangą. Mūsų vaikui televizorius ar kompiuteris nerūpi. Jam svarbiausia kuo daugiau laiko praleisti lauke. Ilgai būti namuose vaikas nenori. Rytą atsikelia, apsiauna batus ir lekia žaisti į kiemą.

Vincas: „Nelabai yra iš ko rinktis“
– Tėveliams vasarą labai sunku, nes mieste vaikams vasarą nelabai yra ką veikti. Gaila, kad nebėra nemokamų stovyklų vaikams, o mokamos – brangiai kainuoja, todėl ne visi gali ten savo vaikus išleisti. Manau, jeigu pinigų būtų, tuomet ir pasirinkimų atsirastų daugiau.

Artūras ir Aistė: „Atostogaus prie ežerų“
– Važiuos į kaimą, daugiau laiko praleis  gamtoje,  prie ežerų.  Galbūt kartu nuvažiuosime prie jūros. Nesibaiminame, kad vaikai daug laiko praleis prie kompiuterio, nes juo dažniausiai leidžiame naudotis tik mokymosi tikslais.

Jolanta: „Laiką leis gryname ore“
– Vaikai kaime tikrai turi ką veikti. Ten yra daugiafunkcinis centras, kur bibliotekoje yra ir kompiuteris, ir internetas. Bendruomenė turi žaidimų aikštelę. Didesni – gali žaisti futbolo, krepšinio aikštynuose. Taip pat vaikai gali dalyvauti jaunųjų menininkų pleneruose ar atostogauti skautų stovykloje.

Monika: „Vešimės prie jūros“
– Visą laiką išeiname pasivaikščioti, su kitais vaikais pabendrauti. Galbūt nuvažiuosime prie jūros, pas senelius. Seneliai jau dabar yra priruošę įvairiausių žaidimų, batutų, sūpynių ir t. t. Gaila, kad Šiauliuose yra mažai vietų, kur vaikai galėtų ramiai pažaisti, centre žinome tik vieną tokią vietą. Labiausiai man trūksta vietų, kur būtų galima papietauti kartu su vaiku, vaikams draugiškų kavinių.

Valentina: „Važinės dviračiu“
– Vasarą kartu važiuosime prie jūros, į kaimą, aktyviai laiką leisime gamtoje. Aišku, vaikai nori ilgiau pabūti prie kompiuterio, televizoriaus, tačiau tą laiką ribojame. Raginame daugiau laiko praleisti kieme: žaisti įvairius žaidimus, važinėti dviračiu ir t. t.

Irena: „Važinėsime po Lietuvą“
– Važiuosime į Kauną, į Vilnių, prie jūros. Mes tikrai randame bendros veiklos, nenuobodžiaujame. Turiu vieną anūką, todėl jam skiriu daugiausiai dėmesio. Lankomės ir muziejuose, jau beveik visus esame apėję. Kadangi anūkas yra paaugęs, greitai reikės ir antrą kartą juose apsilankyti, nes į viską dabar jis žvelgia kitomis akimis.

Jurijus: „Darys ką norės“
– Kiekvienas žmogus turi jausti, ko jam iš tiesų reikia. Manau, kad mes neteisingai elgiamės, kai liepiame vaikams ką nors daryti, apsirengti vienaip, o ne kitaip. Manau, vaikams reikia suteikti daugiau laisvės, neprikurti daug taisyklių, leisti elgtis taip, kaip jiems atrodo geriau. Paskui tenka tėvams nusivilti, kad jie neišpildo jų svajonių.

Jūratė: „Laiką leisime mieste“
– Vasarą daugiausiai laiko praleisime mieste, niekur toli nevažiuosime, nes vaikas dar labai mažas. Gaila, kad mieste nėra daug parkų. Eiti į centrinį parką nelabai malonu, nes ten žolė iki kelių. Didžiulis išsigelbėjimas Lapė, esanti prie Talšos ežero. Norėtųsi, kad mieste būtų daugiau tokių erdvių, kur nebūtų automobilių. Tai būtų didžiulis privalumas Šiauliuose.

Kamilė: „Toli nekeliausime“
– Vasarą atostogausime Šiauliuose. Galbūt keliausime į Latvijos pajūrį. Keliauti su mažu vaiku nėra baisu, nes šiuo metu jam labiausiai reikia tik mamos, o ji visada yra šalia. Pastebiu, kad mamos dažniausiai vaikšto bulvaru, taip pat galima nueiti prie ežero. Šiaip mes, mamos, laukiame kada sutvarkys Kaštonų alėją, ten gražus takas, tik su vežimėliais labai nepatogu.

Į viršų